Thomas Suarez
#Suli, munka

12 évesen iPad szoftvert fejleszt

2011.11.21.
2 perces olvasási idő

Mindössze 12 éves az a szoftverfejlesztő, aki elképesztő beszédével és iPad-re (iOS) szánt alkalmazásaival kápráztatta el a számítástechnikai szakembereket.

Még csak hatodik osztályos Thomas Suarez, de már emelkedőben van karrierjének csillaga. A 12 éves fiú ámulatba ejtette az egyik informatikai kiállításra összegyűlt IT-szakembereket, ahogyan bemutatta a saját maga által fejlesztett programokat.

Magabiztosan beszélt az összegyűlt tömeg előtt fejlesztéseiről, terveiről, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik őt a tervei megvalósításában segítették, a szüleinek, a barátainak, az Apple munkatársainak, valamint megemlékezett Steve Jobs-ról, akinek hatására elkezdett foglalkozni az alkalmazások fejlesztésével.thomas suarez

Thomas beszélt arról, hogy már óvodás korától kezdve érdekelte a programozás, idővel pedig elkezdett különféle programnyelveket megtanulni, és azokat alkalmazni.

Az egybegyűltek elé iPad-del a hóna alatt állt ki, és elmondta, hogy amikor az Apple kiadta a szoftverfejlesztő csomagját, egyből felkeltette az érdeklődését, elkezdte létrehozni és árulni a saját alkalmazásait, melyeket iOS operációs rendszerre fejlesztett.

Az első, saját maga által tervezett és létrehozott alkalmazást, az „EarthFortune-t” még 2010-ben indította útjára. Ez egy földgömböt ábrázol, mely a felhasználó szerencséje szerint változtatja meg a színét.

Azonban a legsikeresebb és legnépszerűbb alkalmazása a „Bustinjieber”, ez egy „üsd a vakondot”-alapú játék, amelyben a játékosok virtuálisan elkalapálhatják az egyik tini sztár, Justin Bieber fejét.

„Azért hoztam létre ezt a játékot, mivel a legtöbb osztálytársam ki nem állhatja Justin Biebert.” Miközben ezt mondta szélesen elmosolyodott. Thomas még egy alkalmazásfejlesztői klubot is létrehozott az iskolában, így társaival együtt könnyebben folytathatnak eszmecserét a különféle programokról.

„Ha valaki focizni akar, akkor bárhol találhat focicsapatot, klubbot, de mi van akkor, ha egy gyerek meg szeretne tanulni programozni, alkalmazásokat létrehozni?”

Kiemelte, hogy milyen nehéz a saját korosztályába tartozó kíváncsi gyerekek számára, akik követni szeretnék az ő példáját, olyan lehetőségeket találni, ahol megtanulhatnak programozni, alkalmazásokat fejleszteni.

Elmondása szerint a klub megfelelő tanári felügyelet alatt működik, egyik céljuk pedig az, hogy oktatást segítő alkalmazásokat hozzanak létre az iPad-re, melyeket ingyenesen bocsájtanának rendelkezésre a környező iskolák számára.

Nemrégiben megalapította a saját vállalatát is, a CarrotCorp-ot, melyen keresztül forgalmazza az általa fejlesztett alkalmazásokat. A cég hangzatos ígéretekkel csábítja leendő vásárlóit és a jelek szerint működik is a dolog.

Úgy néz ki, hogy a fiatal géniusz számára fényes jövő vár. Beszédét a jövőre vonatkozó terveinek részletezésével zárta. Thomas azt mondta, hogy sok új program létrehozását tervezi, valamint ki szeretné terjeszteni tevékenységét az Android rendszerre is.

(M. T., Daily Mail)