diákmunka
#Suli, munka

Állandó és szezonális diákmunka Budapest városában és környékén

2024.01.22.
2 perces olvasási idő

Diákként épp elég elfoglaltságot ad a tanulmányi követelmények teljesítése, de mindenképp érdemes időt hagyni a kikapcsolódásra is. Ez utóbbi azonban jellemzően plusz költségekkel jár, melyet adott esetben akár saját magunk számára is előteremthetünk. (x)

Egy tanuló mindennapjai

tanuló kamaszMindenképpen érdemes megfigyelni azt, hogy egy átlagos középiskolai tanuló hétköznapjai mennyit változtak az elmúlt években, évtizedekben. Jelen sorok írója is sokszor elcsodálkozik mikor arról hall, hány tanórát sűrítenek egy-egy napba, illetve mennyi kötelező vagy legalábbis ajánlott iskolán kívüli programmal is számolnia kell manapság egy diáknak. A mostanában tapasztalható zsúfolt napirendhez képest egy bő évtizeddel korábban még sokkal lazább volt egy diák órarendje.

Persze minden csak megszokás kérdése, így könnyen lehet, hogy a “modern diák” már nevetve veszi ezeket az akadályokat és ez a fajta sűrű időbeosztás vált számára természetessé. A kikapcsolódásra ugyanakkor mindig kell időt hagyni, még ha ez sokszor plusz kiadásokkal is jár. Ráadásul nem is mindenki támaszkodhat a zsebpénzére, így kénytelen alternatív megoldást keresni, melyre remek opciót jelentenek a tanulók számára elérhető munkák.

Kérdés persze, hogy az egyébként is zsúfolt napirendbe hová illeszthető be az ehhez szükséges idő, de napjaink felhozatala kellőképpen sok és flexibilis lehetőséget tartogat. A digitalizáció korában eleve sok olyan munkalehetőséget találunk, mely akár otthonról is végezhető, de ha valaki a hagyományosabb megoldásokat keresi, arra is van mód. Ezek tekintetében a főváros mindenképp kiemelt helyzetben van, így egy diákmunka Budapest városában kifejezetten sokféle lehet.

Folyamatos lehetőségek

Egy diákmunkát persze valamelyest másképp érdemes kezelni, mint egy hagyományos állást, hiszen eleve más szabályok is vonatkoznak rájuk. Azt mindenképpen fontos tudni, hogy középiskolásként sem ugorhatunk bele rögtön a sűrűjébe. A minimum korhatár ugyanis 15 év, ám ekkor még csak szünidőben, szülői engedéllyel végezhetünk munkát. 16 éves kortól utóbbira szintén szükség lesz, de a szünidei limit megszűnik.

úszómesterEkkortól tehát akár egy viszonylag állandó diákmunka Budapest területén ugyanúgy opció lehet, mint például egy egyetemi hallgató számára. Gimnazistaként kicsit persze nehezebb megoldani, hogy az időbeosztás is stimmeljen, de e tekintetben a diákmunkák jellemzően rugalmasabbak. Ez egyben azt is jelenti, hogy mind a munkaidő hosszábban, mind a munkavégzés időpontjával igyekeznek alkalmazkodni a diákok lehetőségeihez.

Egy folyamatosan végezhető diákmunka Budapest valamelyik cégénél tehát sokkal inkább úgy értelmezendő, mint egy heti néhány alkalommal, pár órában végezhető munka, ami nem terheli túlzottan a középiskolások mindennapjait. Egyetemi hallgatóként persze egész más a helyzet, hiszen a lazább időbeosztás miatt a lehetőségek horizontja is tágul. Nem beszélve az alkalmi jellegű vagy szezonális állásokról, mely talán a legtöbb kedvező opciót kínálja.

A szezonalitás előnyei

A jogszabály által meghatározott minimum korhatárhoz kapcsolódóan természetesen nem véletlen a kikötés, hogy a munka csak szünidőben végezhető. Ezzel ugyanis szintén a diákság lehetőségeihez alkalmazkodtak, akik számára a tanszünetek jelentik a szabadidő csúcsait. Ez alatt persze elsősorban a nyári vakációra gondolunk, amikor lényegében több hónap szabadság várja a középiskolai és felsőoktatási tanulókat egyaránt.

Sok diákmunka Budapest környékén is konkrétan csak ekkor, szezonális jelleggel válik elérhetővé, ezzel pedig a paletta egészen komoly mértékben színesedik. Ha valaki hajlandó végigdolgozni a nyári szünetet, vagy akár csak egy hónapot, esetleg néhány szabadnapot beáldozni a vakációból, egészen szép keresettel számolhat a tanév kezdetére. Különösen igaz ez a turizmus és vendéglátás területére, mely igencsak jól fizető szektor.

Sok ilyen diákmunka Budapest városában és annak környékén is elérhető, hiszen itt tobzódnak a vendéglátóhelyek és a turisztikailag kiemelt desztinációk. A cégek pedig kifejezetten várják a diákmunkára jelentkezőket hiszen amellett, hogy egy fiatal és lendületes munkavállalót nyernek, ez a foglalkoztatási keret számukra is kedvező feltételeket teremt. Bár a nyár még messze van, de addig is érdemes lehet kondicionálni magunkat arra, hogy idén belevágunk és kipróbáljuk magunkat a diákmunkák világában.