tanár
#Suli, munka

Terrorizál a tanárod?

2011.09.19.
1 perces olvasási idő

Egy tökéletes világban a tanárok érdekesek és szórakoztatóak lennének, hogy tanulóik minél jobb eredményeket érjenek el, segítsenek kiválasztani a számukra megfelelő életutat, illetve azon terelgessék őket.

De sajnos a való világban egyes tanárok csak a rövidített órákat és a pozíciójuk által kapott hatalmat szeretik.

Ha úgy érzed, hogy a tanárod átlépte a megfélemlítés határát, vannak dolgok, amikkel meg tudod akadályozni. Beszélj aggályaidról az adott tanárral, vagy ha ez sikertelenül zárul, az igazgatóval! Ha már nagyon eldurvult a helyzet, akkor tanácsos, hogy átkérd magad egy másik osztályba. Ez eddig csak egy pár opció számodra.

Nagyon sok diák úgy gondolja, hogy felesleges szembe szállni a tanárával, mert úgy sincs semmi esélye. Ne hagyd, hogy ezek a teljesen megalapozatlan félelmek megrémítsenek, mert egy pedagógustól a megfélemlítés teljességgel elfogadhatatlan!

Mi számít megfélemlítésnek?

Lehet, hogy egy tanárnak vannak rossz tulajdonságai, vagy mindig csak arra koncentrál, ami neki fontos, de ettől függetlenül nem feltétlenül zsarnok. Akkor mondhatod, hogy a tanárod terrorizál, ha a következőket veszed észre a magatartásán:

- Megalázó megjegyzéseket tesz egy diákról.

- Kéretlen vagy ellenséges fizikai kontaktot létesít egy diákkal.

- Nem megfelelő vagy erkölcstelen megjegyzéseket tesz egy diákról.

- Valamivel arra utal, hogy nem csak a teljesítményt veszi figyelembe a dolgozatoknál.

Mi az első lépés ahhoz, hogy megállítsd a terrorizálást?

tanár terror

Ha úgy érzed, hogy a tanárod zsarnokoskodik veled, akkor az első lépés az, hogy kérsz tőle egy időpontot, amikor beszélni tudtok. Noha felmerülhet benned, hogy négyszemközt beszélj a tanároddal, mindig jó, ha bent van melletted az osztályfőnök vagy az apukád vagy az anyukád, hogy ne érezd úgy, megint terrorizálni fognak vagy, hogy ne érezd magad kisebbségben. Jó, ha vannak tanúid is, például osztálytársak. És ezek után nagy valószínűséggel nem leszel továbbra is más felnőttek áldozata.

Kérj áthelyezést!

Bár abszolút nem fair, hogy a tanárod magatartása megzavarja a tanulmányaidat, ha a hivatalos panaszod visszautasítják, ne érezd úgy, hogy a tanárod ,,nyert” , hanem kérd, hogy helyezzenek át egy másik osztályba! Próbáljatok szüleiddel minél többet tenni azért, hogy a minél hamarabb elsimítsátok a nézeteltéréseket!

A tanárok általi megfélemlítés teljességgel elfogadhatatlan és nem szabad tolerálni. Ha tehát úgy érzed, hogy a tanáraid zsarnokoskodnak feletted, akkor beszélj a szüleiddel vagy egy megbízható felnőttel. Sok sikert!!

(Gy. P. F.)

Kapcsolódó címkék

tanár