lámpaláz
#Suli, munka

Tippek, hogyan győzd le a lámpalázat

2020.04.24.
2 perces olvasási idő

A legtöbb ember retteg, amikor nyilvánosság előtt szerepelnie kell. A tapasztalt végzős diákokat, sőt még a professzorokat sem kíméli a lámpalázas feszültség. Mit lehet tenni ellene?

Kövesd az alábbi tippeket, hogy következő szereplésed alkalmával könnyedebben, izgalom nélkül tudj megnyilvánulni.

Fogadd el a szerepléssel együttjáró izgalmat

Az emberek többsége lámpalázassá válik, amikor mások előtt kell előadni. Ez természetes reakció, fogadd el te is ezt az állapotot. Valószínűleg már akkor kezd elhatalmasodni rajtad a félelem, amikor elfogadsz egy felkérést vagy a közelgő szereplésre készülődni kezdesz – a jeles nap közeledtével izgalmad egyre csak fokozódik.

Értsd meg a félelem gyökerét

Feladat a táblánál

Mitől rettegnek az emberek? Attól, hogy az előadás nem felel majd meg a hallgatóság elvárásainak, hogy olyan kérdéseket kapnak, amire nem tudnak válaszolni, hogy valamiféle rossz szándékú támadás éri őket. Amiatt aggódnak, hogy majd dilettáns laikusnak tartják őket, akinek fogalma sincs a témáról, amiről beszédet tart. Félnek a leblokkolástól. Sok dologtól lehet rettegni, de te is tedd fel magadnak a kérdést: Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha valami esetleg félresikerül, annak mi jelentősége lesz egy év múlva?

A félelem még segítségedre is lehet

A félelem által keltett adrenalin löket energikussá, lendületessé teheti beszédedet. Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy az izgatottság bénító hatású, de inspiráló is lehet. Felturbózza és energiával tölti fel az előadót. A túlságosan nyugodt, kiegyensúlyozott előadók sokszor nem képesek magukkal ragadni a hallgatóságot és beszédjük cseppet sem érdekfeszítő, hidegen hagyja a publikumot. Természetes feszültséged jól hasznosítható eszköz a kezedben, használd okosan.

Ne beszélj az izgalmadról

Sose említsd a hallgatóság előtt, hogy ideges vagy. Idegen szem úgysem látja. Ha felhívod a figyelmet a félelmeidre, a közönség hamarabb észreveszi, hogy remeg a kezed, mint a mondanivalód tartalmát – így megeshet, hogy mondandód süket fülekre talál.

Ültesd a szurkolótáborod jól látható helyre

A közönség soraiból ritkán elhangozhat egy-két bénító megjegyzés. Ne feledd, hogy nem lehet mindenki kedvében járni, a hallgatóság között mindig lehet egy-két savanyú uborka. Légy erre felkészülve – s keresd meg a sorok közt az ismerős arcokat. A velük való összemosolygás, szemkontaktus energiát ad a folytatáshoz. Eszedbe ne jusson a közönség ellenségeskedő tagjaira akár egy pillanatnyi figyelmet is fordítani. Persze, könnyű ezt mondani – hiszen mindannyiunk törekvése, hogy magunk mellé állítsuk az ellenségeskedő embereket is. Ezen igyekezet általában kudarcba fullad, s csak fokozza az amúgy is meglévő idegességet. Figyelmed irányítsd a kedves, barátságos arcokra.

Gondolkodj pozitívan

Ahogy megtanultál félni a szereplésektől, úgy tanulhatod meg a magabiztos viselkedést is. Emlékeztesd magad, hogy igenis tudod az anyagot, kellően járatos vagy a témában. Képzeld el magad, mint sikeres előadót, s önmagad bátorító pszichológusa lehetsz. A pozitív gondolkodás óriási jelentőségű!

(KamaszPanasz - O.K.T.)