suli
#Suli, munka

Hogyan legyünk jóban a tanárokkal?

2017.01.13.
2 perces olvasási idő

Neked is vannak kedvenceid a tanárok között? Úgy érzed, ők értelmes emberi lényként kezelnek? De mi a helyzet azokkal a tanárokkal, akik nem lopták be magukat a szívedbe?

Te magad is sokat tehetsz azért, hogy jó kapcsolat alakuljon ki közted és a kiszemelt tanár(ok) között.

 • Először is, fontos, hogy mindig időben és felkészülten érkezz az órákra.
 • Legyél udvarias, érdeklődő, jelentkezz sokat! Érdeklődj a tantárgy iránt, ezzel biztos, hogy jó pontot szerzel, még akkor is, ha mondjuk nem vagy egy matekzseni, vagy angolból egy óriási nyelvtehetség.
 • Tanórán kívüli segítséget is kérhetsz a tanártól, ilyenkor bensőségesebben tudtok beszélgetni az aktuális témáról, a szakmai lehetőségekről, s a tanárod is sokkal nyugodtabban, nyíltabban tudja kifejezni magát, mint az egész osztály előtt. Ám kerüld a hamisan kedves, tolakodó, „nyalis” magatartást, mert a tanár úgyis megérzi, hogy nem őszintén, hanem valamilyen érdekből próbálsz közel kerülni hozzá.
 • A névnapján illik egy csokor virággal vagy némi édességgel, esetleg könyvvel köszönteni a tanárodat, ám kerüld a túlzásba vitt ajándékozást. Apró figyelmességgel kedveskedhetsz, ha segítőkész volt veled, de ne ajándékozz értékes dolgokat. A drága ajándékok kellemetlenséget, idegenkedést válthatnak ki a tanárból.

Problémáid vannak a tanárral?

Próbáld megfejteni miért: érzi, hogy nem szereted a tantárgyát, esetleg őt magát?

 • Az utált tantárgy miatt persze ellenérzéseid lehetnek a tanárral szemben is. Igyekezz meglátni az adott tantárgy gyakorlati hasznát. Ha utálod is a matekot, az átlag- vagy százalékszámítást az életben számtalan helyen kamatoztathatod.
 • Ha nehézségeid támadnak, bátran kérj segítséget.
 • Ha valamiért hiányoztál a suliból, pótold mielőbb az elmaradásokat, ne csodálkozz, ha nem veszik figyelembe a kimaradásodat egy hét múltán.

Nagyon ellenszenvesnek találod a tanárt?

Az emberi kapcsolatokban a személyiség, a személyes kisugárzás szerepe is meghatározó. Van, akivel jobban kijövünk, másokkal kevésbé. Elvégre nem szerethetünk mindig mindenkit. Ha azonban megtanulod, hogyan teremthetsz kapcsolatot számodra kevésbé szimpatikus emberekkel, kitűnő lecke lesz a nagybetűs élethez.

 • Ha nem vagy kibékülve valamelyik tanárral, óvatosan kezeld a helyzetet. Tisztázni szeretnéd vele, miért kaptál rossz jegyet? Egyszer megteheted, többszöri kérdezgetés azonban tovább ronthatja kilátásaidat.
 • Az egyenlő bánásmód és a tisztelet nyilvánvalóan alapkövetelmény az iskolában. A tanárod felelőssége, hogy mindenkivel egyformán bánjon és igazságos legyen, neked pedig meg kell adnod a pedagógusnak járó tiszteletet.
 • Ne feledd, hogy mindenkinek vannak személyes problémái: munkahelyi, családi bosszúságok, egészségügyi gondok. Lehet, hogy nem is rád haragszik, egyszerűen a nehézségei miatt idegesebb, nyűgösebb, türelmetlenebb.

Mit tehetsz, ha sehogyan sem boldogulsz?

 • Mielőtt iskolát váltanál egy tanárod miatt, próbálj beszélni az illetővel. Udvariasan mondd el a számodra kellemetlen érzéseket, kérdezd meg, mit tehetnél a jobb eredmény vagy kapcsolat érdekében. Igyekezetedet bizonyára méltatni fogja, s lassan olvadni kezd a jég.
 • Beszélgess az osztálytársaiddal, ők hogyan viszonyulnak a számodra nehezen kezelhető helyzethez. Egy-két jó ötletet még ők is adhatnak. Figyeld az ő viselkedésüket, lehet, hogy ha te is változtatsz a hozzáállásodon, elfogadhatóbbá teheted magad a tanár számára.
 • Ha úgy érzed alaptalan bántások, igazságtalan megjegyzések érnek, mielőbb fordulj a környezetedben élő felnőttekhez támogatásért, segítségért.

A tanárok nem csak azért vannak az iskolában, hogy leckével tömjék tele a fejedet, segítséget kérhetsz és kaphatsz is tőlük. Felnőttek lévén segítségedre lehetnek a tanulásban, az élet dolgaiban.

Szentimentálisan hangzik a kijelentés, mégis igaz: mindannyiunk életében, emlékezetében élnek olyan tanárok, akiknek szép emléke, személyiségének varázsa, szakmai felkészültsége és segítőkészsége kitörölhetetlen nyomot hagy a pályaválasztás, a továbbtanulás alakulásában, egy hivatás megvalósításában.

(Forrás: teenhealth)