ókori Róma
#Suli, munka

10 mítosz az ókori Rómáról

2012.08.29.
3 perces olvasási idő

Manapság, a tudásunk nagy része az ókori rómaiakról a filmekből származik. Ilyen film például a Gladiátor, vagy a Spartacus. Sajnos az információk, amiket ezekből a filmekből kapunk nem hitelesek teljes mértékben, ugyanis a filmekben elferdíthetik a valóságot. Lássuk, mi az igazság, ez itt a top 10 mítosz a rómaiakról.

Felfelé mutató hüvelykujjak

Gladiátorviadal

Közismert az, hogy a felfelé kinyújtott hüvelykujj a római korból származik, mégpedig onnan, hogy a gladiátor-viadalok idején az uralkodó ilyen formában adta ki az utasítást a nyertes gladiátornak, hogy megkegyelmezzen-e a vesztes ellenfelének.

Feljegyzések szerint ez nem igaz. A császár az ilyen utasításokat nyitott vagy zárt tenyérrel jelezte. A kinyitott tenyér jelentette a kegyelmet a legyőzöttnek, és a vesztes gladiátor, akire a császár zárt tenyérrel mutatott, halál fia volt. Hogyha egy gladiátor megölte az ellenfelét, mielőtt a császár kiadta volna rá az utasítást, a császár megölethette őt is.

Atia

Atia

A(z) HBO és a BBC nagyszerű sorozata, a Róma, a római történelem nagy részét feldolgozza. A sorozatban sajnos Atia (Octavianus anyja) igen rossz színben tűnik fel, kicsapongó életmódot folytat, cselszövések, árulások vezetője, és mindezek mellett Marcus Antonius szeretője. A valóságban azonban Atia egy nagyon jó szándékú és erkölcsös személy volt.

Vomitoria

Vomitoria

Közismert mítosz, hogy a lakomák idején az élvhajhász rómaiak addig ettek, míg tele nem lettek, és aztán kihányták az ételt egy vomitorium nevű helységbe, ami éppen erre szolgált. Olyan helység, hogy vomitorium tulajdonképpen nem létezett. A vomitorium-nak nevezett helyek valójában folyosók voltak, melyek a római házak közismert átriumaiba vezettek.

A rómaiak latinul beszéltek

Latin felirat

Igaz, hogy az ókori rómaiak latin nyelven beszéltek, de a nyelvet, amit ők beszéltek vulgáris latinnak hívjuk, ami nagyságrendekben különbözik a klasszikus latin nyelvtől, amit az egyetemeken, gimnáziumokban tanítanak. A vulgáris latin a román nyelvek családjába tartozik (ilyen például az olasz, és a francia nyelv is).

A klasszikus latint csak hivatalos nyelvként használták. Ráadásul a Kelet-Római birodalom területén az emberek görögül beszéltek, s később ez lett a hivatalos nyelv.

Szegény plebejusok

plebejus

Manapság úgy tartjuk, hogy a római plebejus réteg átlagos, nagyon szegény csoport volt. Viszont Rómában a plebejusok ugyanúgy a római polgárok részét képezték, mint a patríciusok. A plebejusoknak is rengeteg joguk volt, és pénzszerzési lehetőségeik nem voltak korlátozva, ezért számos plebejus nagyon is gazdag volt, viszont a gazdagság nem változtatta meg a besorolásukat.

A rómaiak tógát viseltek

tóga

Hogyha a rómaiakra gondolunk, az emberek képe mindig tógában tűnik fel a szemünk előtt. Valójában a tóga nagyon formális viseletnek számított. Ez nagyjából olyan, mintha a mai társadalmunkra gondolva a későbbiekben úgy emlékeznének vissza ránk, mintha mindig csak öltönyt és nyakkendőt viselnénk. Nem mindenkinek adódott meg a lehetősége, hogy tógát viselhessenek alkalmanként, csak a legbefolyásosabb személyeknek. Az átlagos római viselet a tunika volt valójában.

Karthágó sózása

Karthágó

Közismert hibás feltevés az, hogy amikor Róma meghódította Karthágót, a rómaiak lesózták a környező földeket, hogy terméketlenné tegyék azt. Valójában erről nincs kézzelfogható bizonyíték, és feltehetőleg a rómaiak nem foglalkoztak ilyesmivel akkoriban. Csak házról-házra jártak, rabszolgákat gyűjtöttek, és a maradékot lemészárolták, valamint porig égették az egész várost. Ennek az az eredménye, hogy rengeteg információ elvezett a városról, és ez által a kutatások nehezebbek ezen a terepen.

Te is fiam Brutus

Te is fiam Brutus

Cézár utolsó szavai valószínűleg igy hangzottak „és te is fiam…”. Az utolsó szót nem lehetett tisztán érteni. Ahogy görögül rögzítették ezt a mondatot: αι συ Τέκνον (kai su teknon). A kiejtés szerint úgy is lehetett érteni az utolsó szót, hogy” te leszel a következő”.

A gladiátorok mind férfiak voltak

Valójában a nők is voltak gladiátorok. Elsőnek Néró uralkodása alatt jelentek meg a női gladiátorok, legalább is ebből az időből maradt fenn a legtöbb női gladiátorról szóló dokumentum. A női gladiátorokat mindig is lenézték, a férfiakhoz képest gyenge izomzatuk és nőlétük miatt. Flavius császár betiltotta a női gladiátorok képzését, viszont a tiltást szinte figyelmen kívül hagyták.

Néró hegedült, miközben felgyújtotta Rómát

Nero és Róma

Manapság történészek szerint Néró Rómában sem volt, mikor kiütött a tűz. A tűz későbbi kutatások szerint a boltok körül kezdődött el égni, ahol rengeteg gyúlékony anyag volt. Néró Antiumban volt, amikor kiütött a tűz, és a hírek hallatán sietett vissza Rómába, hogy megbizonyosodjon a tűzesetről, és egy Keresztényeknek nevezett szektát tett felelőssé a tűz miatt.

Nem sokat javított a népszerűségén, hogy megnyittatta palotáit a fedél nélkül maradók előtt, és minden addiginál több pénzt áldozott a nép megsegítésére, mivel a hirtelen adódott lehetőséget kihasználva egyúttal elkezdte építtetni új palotakomplexumát.

(KamaszPanasz - G.V.; Forrás: listverse)

Kapcsolódó címkék

olvasás