london
#Mozgás

A londoni olimpia „elsői”

2012.08.05.
1 perces olvasási idő

London talán a mélyen gyökerező hagyományok városa, de mindezek mellett rengeteg gyakorlati folyamatnak is nagyszerű helye és a 2012-es londoni olimpia kitűnő lehetőség, hogy mindezt megfigyeljük. Cikksorozatunkban ennek az olimpiának az „elsőit” mutatjuk be, mindjárt rájössz, hogyan is.

Az első város, amely harmadik alkalommal ad helyet olimpiának

Már 1908-ban és 1948-ban is London adott helyet az olimpiának, és úgy tűnik, olyan jól tette ezt, hogy idén elmondhatja magáról, hogy többször rendeztek itt olimpiát, mint bármilyen másik városban. És ha figyelembe vesszük, hogy mi mindent mutattak fel máris, kétségünk sincs, hogy akár negyedik alkalommal is meg tudják majd győzni az Olimpiai Bizottságot.

Londoni olimpia 2012

Az első befejezett út, a Velodrome

Az Olimpiai Park első befejezett útja a Velopark Velodrome-ja volt, amely egy hatalmas beltéri biciklis pálya. Hogy a játékok „zöld” témájába illeszkedjen, az egész út teljesen környezetbarát, a tetőt úgy alakították ki, hogy minél kevesebb mesterséges világítást kelljen használniuk, illetve a természetes légmozgásokkal a légkondicionáló használatát is minimalizálni szerették volna. Emellett a tetőt úgy alakították ki, hogy az képes legyen az esővíz összegyűjtésére, így kiegészítő vízforrásként is használható.

Az első közvetítés 3D-ben

Míg a 2008-as Olimpiai játékok az elsők lehettek a teljesen HD minőségben közvetített adások között, 2012-ben az olimpiát már nem csak HD-ben, de 3D-ben is közvetítik. Sean Taylor, a Panasonic sajtósa úgy nyilatkozott, hogy szerinte technológiai szempontból mindegyik Olimpia első. Olimpiát legelőször 1936-ban, Berlinben vettek filmre és közvetítették a városban kihelyezett nagy kivetítőkön. Az első Olimpia, amely már a háztartásokba is eljutott, az 1948-as Londonban megrendezett volt, és az első nemzetközileg közvetített olimpia az 1960-as, Rómában megrendezettek volt. Azóta a közvetítések olimpiáról olimpiára kifinomultabbak lettek, és egyre érzékletesebben adják vissza azt az érzést, mintha mi is ott állnánk a tömegben – ám idén már szó szerint eljutnak a nappalinkba a versenyzők!

Az első női szaúdi olimpikonok

Idén először versenyezhettek olimpián szaúd-arábiai nők: Sarah Attan középtávfutó 800 méteren, míg a cselgáncsozó Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani a +78 kg-os kategóriában szerepelt - az arab ország lépése egyben azt is jelenti, hogy az olimpián részt vevő összes ország küldött női versenyzőt is Londonba.

További érdekességekről cikkünk folytatásában olvashatsz.

(Gy. A. - listverse)

Kapcsolódó címkék

sport