pattanás
#Mozgás

Mozogj a pattanások ellen!

2024.01.02.
1 perces olvasási idő

Aligha hír, hogy a testmozgás jót tesz a szívednek, a tüdődnek és a lelkiállapotodnak. Ám van más oka is, hogy miért kezdj el mozogni: a rendszeres mozgás az egyik kulcsa az egészséges bőrnek is.

Hajlamosak vagyunk a testmozgásnak csupán a szív- és érrendszeri előnyeire figyelni, pedig azzal, hogy támogatja az egészséges keringést, abban is segít, hogy a bőröd tiszta és egészséges maradjon.

A megnövekedett véráram táplálja a sejteket

Azáltal, hogy serkenti a véráramlást, a testmozgás táplálja a bőrsejteket, így azok élettel teliek maradnak. A vér oxigénnel és egyéb tápanyagokkal látja el a működő sejteket, így a bőrsejteket is. Ezenkívül a véráram a működő sejtekből segít elszállítani a salakanyagot, beleértve a szabad gyököket is. A testmozgás azonban nem méregteleníti a bőrt. A méreganyagok semlegesítése főleg a májban játszódik le. De azáltal, hogy növeli a véráramlást, a mozgás segít a felesleges anyagokat kiöblíteni a rendszerből. Gondolj a mozgásra úgy, mint a bőr belülről való megtisztítására.

FutópadonCsökkenti a stresszt

A testmozgás enyhítheti a stresszt is. A testmozgás hatására néhány olyan bőrgyógyászati probléma is enyhülni fog, amelyek kapcsoaltba hozhatók a stresszel. Az ekcéma és a pattanásosság különösen látványosan javul, ha csökken a szervezet stressz-szintje. Habár a kutatók még mindig vizsgálják a kapcsolatot a bőr és a stressz között, tanulmányok azt mutatják, hogy a faggyúmirigyek működését - amelyek olajat termelnek a bőrön - befolyásolják a stressz-hormonok.

A rendszeres testmozgás természetesen segíti az izmok fejlődését is, és noha ez nincs közvetlen hatással a bőrre, a feszesebb izmok határozottan segítenek abban, hogy jobban nézz ki, és kevesebbet aggódj a külsőd miatt.

Mire figyelj?

Minden előnye ellenére a testmozgás kockázatot is jelenthet a bőröd számára. Szerencsére, a bőrt védeni könnyű. A fő veszélyt az jelenti, ha a szabadban edzel, hiszen kiteszed magad a nap káros sugarainak, az időjárás viszontagságainak. A leégés növeli a bőrrák kockázatát, gyorsan dehidratálja, öregíti a bőrt, így eltörölhet minden hasznot, amit a bőröd nyerhetne a testmozgásból.

A legjobb tanács, ha elkerülöd a kültéri edzést, főleg nagy melegben, reggel 10 és délután 4 között. Ha valami okból mégis kint kell lenned ilyen forróságban, kend be a bőröd napvédő krémmel! A szeles, hideg időben szintén fennáll a bőr kiszáradásának veszélye, ezért bármikor sportolsz, mindig figyelj oda a bőröd megfelelő hidratálására!

(KamaszPanasz - S.Z. - webMD)

Kapcsolódó címkék

sport