egészség
#Mozgás

5 apró változás az egészségedért

2023.09.29.
3 perces olvasási idő

A változás nem olyan dolog, ami egy éjszaka alatt történik. Inkább rengeteg elszántság és komoly munka eredménye. Ha elhatároztad, hogy elkezdesz egy egészségesebb, boldogabb életet élni, akkor a legjobb helyen jársz! Tippjeink segítségével mindez egyszerűbb lesz. Kezdj el egészségesebben élni még ma!

Ha tényleg szeretnél változtatni, akkor vágj neki a KamaszPanasz segítségével! Nem hazudunk, nem lesz egyszerű. Belevágni egy egészségesebb életmódba nagy falat, és rengeteg munkát, energiát igényel. De hidd el, megéri! Fogadni mernék, hogy már egyszer-kétszer te is próbálkoztál, de ha nem sikerült a legjobban, vagy csak kíváncsi vagy a mi módszereinkre, akkor csak olvass tovább!

Öt olyan lépést fogunk megmutatni, melyek megváltoztatják az étkezési szokásaidat, a testmozgáshoz való hozzáállásodat és az egész életviteledet – jó irányba!

Változtass az elméden

Az első pont nem jár sok izzadsággal – szó szerint legalábbis. Minden fejben dől el. Ébredj rá, hogy te Meg fogom csinálnivagy az egyetlen, akinek meg van az ereje ahhoz, hogy egy életre szóló változásra vedd rá magadat. Mindünknek megvan az a képessége, aminek segítségével megválaszthatjuk azt az utat, amit járni szeretnénk, a célokat, amiket el akarunk érni és az elképzelt, idealizált életet, aminek megvalósítására törekszünk. A kihívás az, hogy ELHIDD, hogy te magad képes vagy erre.

Légy realista! Gondold végig, hogy az érzelmeid és a viselkedésed hogyan is hatnak valójában az egészségedre. Húzódik-e valamilyen tudatalatti dolog, például bizonyos érzések az éhséged mögött? Fedezd fel és hozd felszínre az önpusztító viselkedési formáidat, tetteidet és próbáld meg minimalizálni a negatív önképedet. Gyakran a feljegyzések, a pozitív megerősítés, a képzelőerő és egyéb technikák együttese segíthet az önértékelésed javításában, és közelebb vihet téged egy lépéssel a céljaidhoz.

Tűzz ki elérhető célokat

Mi az elképzelésed a kialakítandó énedről? Adj magadnak egy kis időt, hogy ezt elképzeld, végigjátszdMeg tudod csinálni magadban, a valóságban is elérhetővé váltsd, majd ezeket ÍRD LE! Ahhoz, hogy jelentős változásokat érhess el, mindenképpen érdemes rövid és hosszú távú célokat is kitűzni magad elé, majd leírni azokat a tetteket, melyekkel megpróbálod megvalósítani azokat.

Akár a napi edzési szokásaidon, akár hétvégenként felszedett kilókon szeretnél változtatni, vagy esetleg minden héten egy új gyakorlatban remekelni, esetleg egészséges ételek receptjeit begyakorolni és megtanulni, a lényeg, hogy ismerd fel ezeket az adott, személyes célokat!

Mindenképpen jutalmazd meg magadat – de lehetőleg ne egészségtelen étellel! Legyen ez inkább egy lazító masszázs a kegyetlen edzés után, vagy egy új pár edzőcipő, sportfelszerelés. Ezekkel a jutalmakkal magadat erősíted, és a napi céljaidat is nagyobb erőbevetéssel, energiával és kedvvel fogod kezdeni megvalósítani, valóban aktív és hatásos lépéseket téve feléjük.

Építs fel egy támogató-rendszert

A saját sikeredért te vagy a felelős, ám valljuk be, mindannyian kapunk több-kevesebb segítséget a barátainktól, családunktól, igaz? Éppen emiatt nagyon fontos, hogy felépítsünk egy egészség-támogató kapcsolatrendszert. Oszd meg a számodra legfontosabbakkal a céljaidat, és az eszközöket, melyek segítségével tervezed megvalósítani azokat. Írd le nekik azokat a típusú ételeket, melyeket enni fogsz, és persze azokat is, melyeket mellőzni szeretnél. Mutasd be, hogy milyen lesz az új edzésterved, mikor mit fogsz mozogni. És mindenekelőtt tudasd velük, hogy milyen fontos számodra az ő támogatásuk.

A legjobb, ha az osztálytársaidat is beavatod. Senki nem fog megpróbálni így szünetekben csokival vagy gumicukorral kínálni. Segíthetnek megszabadulni a mindennapos, egészségtelen szokásaidtól. Nagy esélyed van arra is, hogy rájössz, más is jár hasonló cipőben és szintén támogatásra szorul – benne akár üdvözölheted is az új edzőtársadat! Ha fáradtnak, fásultnak, és teljesen motiválatlannak érzed magad, nyugodtan támaszkodj azokra, akik támogatnak. És a legfontosabb, hogy mindig ünnepelj velük, amikor sikerül egy nagyobb léptékű célt teljesítened!

Hozz egészségesebb döntéseket

Pakold újra a hűtődet és fagyasztódat. Mivel nem tudsz olyat enni, ami nincsen a hűtőben, dobj ki vagy ajándékozz el minden egészségtelen, hizlaló ételt azonnal! Csinálj helyet a tápláló, energiadús gyümölcsöknek, zöldségeknek, sovány fehérjének és teljes kiőrlésű gabonatermékeknek! Legyenek magaddal vihető egészséges ételek, nassolnivalók is, például kis adagnyi mogyoró, bébirépa, zöldségszeletek, natúr joghurt, müzliszelet.

Kezdj el mozogni

A mozgás a LEGJOBB módja a zsír és kalóriák égetésének. Nézz utána, hogy mely tevékenységekkel égetheted el a legtöbb kalóriát! Bizonyos edzések egyszerre fejlesztik az egyensúlyérzékedet, mobilitásodat, erődet, kitartásodat. A lényeg, hogy bármit is választasz, egyszer úgy is meg kell tenned az első lépéseket. Nem leszel azonnal képes félmaratont futni, de elmehetsz sétálni, vagy esetleg futhatsz egy keveset.

Próbálj meg fejlődni! Terheld magadat edzésről edzésre jobban. Készíts egy mozgástervet és MOZOGJ! Nem egyszerű, de a megfelelő hozzáállással, motivációval, támogatókkal MEG FOGOD TUDNI CSINÁLNI! Bízz magadban és abban a képességedben, hogy tudsz változni és változtatni – és ha ezekkel megvagy, akkor hidd el, mindez sikerülni is fog, és eléred céljaidat!

(KamaszPanasz - Gy. Z. - jillianmichaels.com)