karácsony
#Lélek

Túlélőkalauz az ünnepekre

2014.12.25.
2 perces olvasási idő

Mézeskalács, fények, ajándékok, díszek, sütemények, evés, a tv-ben a Reszkessetek betörők – ezek mind a karácsony tartozékai, ahogyan a tömeg, a megcsappant zsebpént, a kötelező programok, a családi látogatások, az unalmas nagynénik, az ezer éve nem látott hatodági rokonok, és olykor a túlzott felhajtás is.

Vannak, akik örömmel várják az ünnepet, viszont lehet, hogy azok közé tartozol, akik már az ajándékvásárlás gondolatától is stresszesek lesznek, s aggódva gondolnak arra a néhány karácsonyi napra, amit kötelezően családi körben kell tölteniük, és ezzel együtt mellőzniük kell a barátaikat.

Egy statisztika szerint az emberek 81 %-a úgy gondolja, hogy a karácsony lényege az, hogy a családunkkal és a barátainkkal töltjük az időnket, valamint a megkérdezettek 61 % voksolt arra, hogy a karácsony főszereplői a gyerekek. Annak ellenére, hogy a többség a családot helyezi az előtérbe az ünnep kapcsán, mégis gyakoriak a konfliktusok, a viták az együtt töltött napok alatt. A karácsonyt túl lehet élni, ez csak némi kompromisszum, tervezés, és hozzáállás kérdése.

Légy pozitív!

Eleged van abból, hogy mindenki azt várja, hogy örülj a karácsonynak? Örülni nem kell, ha nem szereted, de felesleges mérgelődni a tömegen, túlzott problémát csinálni az ajándékok beszerzéséből, duzzogni a barátok hiánya miatt. Gondolj arra, hogy most kipihenheted a suli fáradalmait, nem kell korán kelned, jókat ehetsz, a sütést, fadíszítést, ajándékcsomagolást pedig tekintsd kreatív tevékenységnek. A túlzott költekezést elkerülve inkább lepd meg szeretteidet saját készítésű ajándékokkal. Engedd el a rossz érzéseidet, s koncentrálj az ünnep azon részeire, amelyek örömet okoznak neked.

Látványos unatkozás helyett tervezz!

Gondold át, melyek azok a számodra szórakoztató programok, amelyeket családi körben, illetve otthon is el tudsz végezni. Ez azért fontos, mert ezekben a napokban nem nagyon illik elmenni otthonról, valamint nem szokás másokhoz becsengetni sem. Ez alól csak azok a rokonok, valamint a családod olyan közeli barátai jelenthetnek kivételt, akikkel hagyományosan karácsonykor is találkozni szoktatok. Menj el sétálni, olvass, beszélgess, játsszatok társasjátékot, nézz filmeket, vagy csak aludj, lazulj! Szervezhettek a megszokottól eltérő programot is a családdal: menjetek el együtt korcsolyázni, vagy fürdőzni valahova, jobban eltelnek így a napok.

Köss kompromisszumot!

Ebben az időszakban reggeltől estig a családoddal leszel napokon keresztül, amire ritkán van példa az év nagyobb részében, s ez a mindennapoktól eltérő helyzet okozhat konfliktusokat. Előre tisztázd a szüleiddel, milyen feladataid lesznek, milyen családi programokra lehet számítani. Mondd el te is, mit szeretnél csinálni, s próbáljatok közös nevezőre jutni a kötelező programokkal kapcsolatban. Ha úgy érzed, hogy nem bírsz ki több napot a legjobb barátnőd, barátod nélkül, vesd fel az ötletet a szüleidnek, hogy esetleg egyik délután elhívnád őt hozzátok. Lehetőleg ne most akarj esti programot szervezni, ezt halaszd el a téli szünet második felére!

A legfontosabb az, hogy ne döntsd el előre, hogy ez a néhány nap unalmas lesz, hogy a távoli rokonok nem lesznek szórakoztatóak. Élvezd a fényeket, az ünnep szépségét, a finom ételeket, az ajándékokat, a semmittevés örömét, a lustálkodást. Hidd el, hogy pár hét múlva vissza fogod sírni ezeket a napokat.

(S.M.)

Kapcsolódó címkék

ünnep