facebook
#Lélek

A Facebookon is veszélyek leselkednek a tinikre

2011.02.28.
2 perces olvasási idő

Barátok online keresése és az online barátkozás a közösségi oldalakon a jelenlegi trend, amelyet szinte minden tini követ. A Facebook, amely a világ legnagyobb közösségi oldala, 500 millió felhasználóval büszkélkedhet.

Manapság már szinte természetes, hogy a legtöbb tini és gyerek rendszeres használója a Facebooknak és egyéb közösségi oldalaknak. A Facebook jelmondata, hogy „maradj kapcsolatban a barátaiddal”. Ám azok alapján, ami jelenleg történik, ez akár „maradj kapcsolatban idegenekkel” is lehetne.

Már kisgyermekkorunktól kezdve azt tanítják nekünk, hogy ne beszéljünk vagy lépjünk kapcsolatba idegenekkel. Ám amint fellépünk az internetre, gyakran meg is feledkezünk erről az alapvető szabályról és ismeretlen emberekkel kezdünk el virtuálisan barátkozni. Megosztják velünk az érdeklődési körüket, a tevékenységeiket. A Facebook segítségével láthatjátok a másik fotóit, a címét, valamint még az iskoláját is.

Adatvédelmi beállítások a biztonságért

Ráadásul egyéb olyan kitölthető adatmezőket is találhatsz az oldalon, melyeken akár a telefonszámodat is megoszthatod – önhibádon kívül akár idegenekkel is. Egy egyszerű kattintással egy teljesen idegen személy is megszerezheti az összes ezen információt. Pedig mindez megelőzhető lenne az adatvédelmi beállításokon belül egy pár módosítással. De a fentiek alapján tényként kezelhetjük, hogy a Facebook legnagyobb veszélye nem más, mint amikor a tinik idegenek felkéréseit fogadják el és chat-elni kezdenek velük.

Ez az idegen lehet egy barát barátja, vagy valaki teljesen más egy hamis névvel. Egyik közösségi portál sem garantálja, hogy kizárólag megbízható emberekkel fogsz kapcsolatba lépni. Ráadásul figyelembe véve a tényt, miszerint a gyerekek és a tinik a legfőbb használói a Facebooknak, rengeteg pedofil személy csatlakozott az oldalhoz álnéven. És ha ez így folytatódik, akkor a világnak majd egy komoly fenyegetéssel kell szembenéznie. Hivatalosan a Facebookhoz való csatlakozás feltétele, hogy minimum 13 éves legyél – ám vajon a generációnk lelkes gyerekei mennyire fogják ezt betartani? Mind tudjuk; semennyire!

Szexuális tartalmú beszélgetések

Még 8 éves gyerekek is csatlakoznak a Facebookhoz, hiszen rengeteg szórakozást kínál. Őket viszont senki nem figyelmezteti a Facebook veszélyeire, és végiggondolni is kevésbé szokták a már fent említetteket. Ráadásul a legtöbb tini meg van őrülve azért, hogy minél több barátja legyen, ezzel is színesebbé téve a profiloldalát. Ám egy egyszerű „szia” kezdetű chat-beszélgetés vége is lehet később egy kívánatlan, szexuális tartalmú beszélgetés. Ezeket pedig gyakran követi egy-egy kihívóbb kép vagy videó – rengeteg tini lány került már roppant kellemetlen helyzetbe ezek miatt. És a legrosszabb, hogy sosem tudhatod, hogy ki ül a másik gép mögött!

A Facebook profilokat egyszerűen lehet a nyilvános keresőlisták elejére kerülni – ha valaki nem figyel eléggé az adatvédelmi beállításaira, akkor olyan nagy keresőoldalak, mint a Google vagy a Yahoo is megjelentetheti keresőjében. Pedig a Facebook adatvédelmi beállításai éppen azért születtek, hogy illetéktelenek ne tudhassanak meg személyes információkat rólad.

Sajnos a tinik és a gyerekek ezt nem szokták végiggondolni, miközben teljesen a közösségi oldalak függőivé válnak. A Facebook-ra leginkább úgy tekintenek, mint egy új és vagány divatra, ahol új barátokat szerezhetnek – míg az érettebb felfogás, illetve az alapelképzelés szerint a Facebook lényege, hogy a régi barátokkal tudjuk tartani a kapcsolatot.

(Gy.A., b4tea.com)

Kapcsolódó címkék

internet