barát
#Lélek

Mit ne tegyél a barátoddal?

2013.10.30.
1 perces olvasási idő

Barátokra szükséged van, de csak akkor vannak melletted, ha megbecsülöd őket. Ha nem akarod elveszíteni őket, sose tedd a következőket!

Ne lopd el a barátnőjét/barátját!

Ez tuti bizonyítéka annak, hogy nem vagy megbízható. Ha ezt teszed, nagy az esélye, hogy a barátodból ex-barát lesz. Amíg a barátod valaki mással van elfoglalva, hagyd békén.

Ne vele versenyezz!

A versengés természetes dolog az emberek közt, de ha ezt a barátoddal teszed, fölényeskedsz vele, biztos lehetsz benne, hogy hamarosan véget ér a barátságotok. Fontos, hogy a barátság biztonságérzetet adjon, nem pedig az első helyért folytatott harc miatti szorongásérzést keltsen.

Ne vegyél kölcsön semmit kérés nélkül!

A legkisebb dologtól a legnagyobbig: egy ceruza, egy ruha, számítógépes játékok - mindig kérdezd meg tőle, hogy kölcsön adja-e. Ha tiszteletben tartod a dolgait, azzal azt mutatod, hogy őt is tiszteled.

Ne kritizáld a szüleit!

Mindenki panaszkodhat a saját szüleire, de másnak ez tilos. Ha undok, trágár dolgokat mondasz valaki szüleire, az egy idő után kerülni fog.

Ne nevess a ruháin/otthonán/szobáján!

Minden ember érzékeny arra, ha kigúnyolod, fájdalmat okozol neki, ezért a jövőben kerülni fog. Valakivel nevetni oké, de rajta már nem.

Ne fecsegd ki a titkait!

Képzeld el, mi lenne, ha a barátod elmondaná neked, hogy a bátyja elvonón van, vagy hogy smárolt valakivel a hétvégi buliban és a következő percben az egész suli erről beszélne. Ha csak neked mondta el, rögtön tudni fogja, kit húzzon ki a karácsonyi listájáról.

Ne ejtsd az utolsó pillanatban!

Ha elterveztetek egy hétvégét valahol messze, vagy egy délutánt a városban és megegyeztetek, hogy te is mész, nem húzhatod ki magad az utolsó pillanatban, kivéve ha beteg vagy, vagy valami nagyobb családi krízis van.

Fogadd el a hibáit!

Időnként mindenki csinál butaságokat. Ne írj le valakit egy rossz döntés miatt, és ne emlékeztesd rá állandóan. De ha visszaél a bizalmaddal, vagy cserbenhagy, hagyd ott, mielőtt még több fájdalmat okozna.

Ne beszéld ki a háta mögött!

Ha szörnyű dolgokat mondasz valakiről a háta mögött, előbb-utóbb visszajut hozzá, meg fogja tudni azt. Ne csatlakozz, ha mások csúnya dolgokat mondanak a barátodról. Az egyszerűen hűtlenség.

Ne sajnáld megosztani vele a dolgaidat!

Nem mindenki vehet egyaránt a bőség kosarából. Oszd meg vele a szendvicsedet, ha ő otthon hagyta az övét! Ossz meg vele mindent, amit jóérzésed megenged, de ne hagyd, hogy kihasználjon!

(K.H.)