film
#Ezt látnod kell

Három film, amit nézz meg, mielőtt egyetemre mész

2017.07.25.
1 perces olvasási idő

Három film, ami egy kicsit másképpen mutatja be az oktatást. Ha még egyiket sem láttátok, és most mentek egyetemre, akkor mindenképpen nézzétek meg a nyári szünet alatt - írja az Eduline.

Elefánt / Elephant

Gus Van Sant Halál-trilógiájának középső darabja, a 2003-as, Arany Pálmával jutalmazott Elefánt az 1999-es columbine-i iskolai mészárlás fiktív feldolgozása. Annak a végzetes napnak a történetét meséli el körkörös szerkezetben és több nézőpontból, melynek során két tanuló tizenkét diákkal és egy tanárral végzett hidegvérrel, további 23 embert pedig megsebesített.

Az előre kitervelt vérengzést, amely az egész világot megrázta, szuggesztív módon, meditatív operatőri munkával ábrázolja, de nem ítélkezik, és kikerüli a didaktikusság csapdáját is; az érthetetlen esemény ok-okozati összefüggéseinek, szociális és lélektani beágyazottságainak feltérképezését és értelmezését a nézőre bízza.

A hullám / Die Welle

Dennis Gansel 2008-ban készült, tanulságos filmje egy német gimnáziumban játszódik, ahol az aktuális projekthét keretén belül egy osztálynak az autokráciát kell feldolgoznia. Rainer Wenger (Jürgen Vogel) tanár önhatalmúlag kísérletbe kezd a diákokkal: szeretné, ha a résztvevők a saját bőrükön tapasztalnák meg, milyen az élet egy diktatúrában. A pedagógiai demonstráció azonban egyre kontrollálhatatlanabbá válik, és végül tragédiába torkollik.

TIPP! Egyetemre megyek, mi kell a túléléshez?

A Hullám tagjaiként a tanulók feltűnően motiválttá válnak, a szolidárisnak tűnő és egyenlőséget hirdető mozgalom erőszakos jelenségek és megdöbbentő személyiségtorzulások katalizátorává válik, így világítva rá az önkényuralom működésében meghatározó szerepet játszó manipulációra és ennek visszafordíthatatlan következményeire.

Éretlenek / Les Sous-doués

Végül pedig az 1980-as Éretlenek. A két komoly tartalmi film után egy kis könnyedséggel. A francia klasszikus egy érettségi előtt álló osztály felkészülési herceit mutatja be.

A versailles-i XIV. Lajos Gimnázium minden tanulója megbukott az érettségi vizsgán, ezért az oktatók új módszerekhez fordulnak, hogy ez többet ne fordulhasson elő.Minden van benne, ami a fiatalokat foglalkoztatja és még az érettségi puskázás fogalmát is maximálisan értelmezik a szereplők.

(Forrás: Eduline)