rush
#Drog, cigi, alkohol

Rush és Flow: két veszélyes szer

2013.08.16.
3 perces olvasási idő

Közel hetente azonosítanak be új, illegális kábítószert az EU tagállamaiban, ahol a hatóságok küzdelmét megnehezíti az interneten való terjesztés - közölte a kábítószer és kábítószer-függőség európai megfigyelő központja (EMCDDA).

Tavaly rekordmennyiségű, 49 új drogot azonosítottak. A központ szerint az új, szintetikus kábítószerek gyarapodása az internetes kereskedelemnek köszönhető, ahonnan néhány kattintással beszerezhetőek különböző hatóanyagú kábítószerek. A fiatalok körében népszerűnek számít a korábban szexuális vágyfokozóként árusított szer, a Poppers, amely Rush néven is forgalomban van. A sárga folyadékot kis üvegekben, különböző fantázianéven árusítják, a Drognet oldal információja szerint hatóanyaguk amyl-nitrit, propyl-nitrit, butyl-nitrit vagy izobutyl-nitrit, mind a négy az alkyl-nitritek családjába tartozik. Egyben közösek: gyorsítják a szívverést, csökkentik a vérnyomást, károsítják a nyálkahártyát.

partiKorábban arra is fény derült, hogy a Rush károsítja a szemet, szakértők szerint a tartós látásvesztés a foveális fotoreceptorok károsodásából fakad, amelyet pedig a drogból felszabaduló nitrogén-oxid okoz. A szer bizonyítottan felborítja a fotoreceptorok anyagcseréjét, tágítja az ereket, amely akut változást eredményez a szemek perfúziós nyomásában, amely pedig retinakárosodással végződhet, erről itt olvashatsz bővebben. A folyadék gőzének belégzésével néhány percre érhető el a hatás, az „ütős állapot”, bár van olyan, aki irtózik a szagától, amely kellemetlen szagú, sőt, fejfájást és szédülést okoz.

"Ha csak éppen szaglászod pár perc után elmúlik a hatása, de nem szabad túlzásba vinni" - nyilatkozta az egyik internetes fórumozó. Egyszer az egyik srác az osztályban fogadásból több mint 10-szer szippantott az üvegcséből, 30 percig nem tért magához, még órákig piszkosul fájt a feje és szédült.

Erős anyagok vannak benne

Az érzékekre gyúr a másik igen kedvelt diszkó szer is, a FLOW, amely egy energiaitalhoz hasonló folyadék, 140 milliliteres kiszerelésben kapható, azaz jelenleg nem, mert annyira rákaptak a fiatalok, hogy kifogyott a készletből a magyarországi forgalmazó.

Nézzük, miért olyan vonzó ez a buli ital. Boldogságérzést ad, felpörget, bizserget, elmélyít a zenében, közel negyed óra elteltével érkezik is a hatás, nem kell tovább várni. Mi okozza? Olyan kivonatok, mint például a koffeintartalmú maté és a kóladió, valamint a zöld tea, az álmatlanság elleni rooibos, a vérnyomáscsökkentő fehér tea, a vágyébresztő hatású ginzeng, valamint az igen intenzív ízű és illatú gyömbér. Ütős lista, külön-külön is fokozott hatással rendelkeznek, könnyű külön-külön is túlzásba vinni a fogyasztásukat, hát még együtt.

Az egyik ismerősöm kipróbálta, elmesélte, hogy erős szívdobogást érzett, amolyan „mindjárt kiugrik a szívem” érzése volt. Emellett zsibbadtak a végtagjai, jól érezte magát egész este, de a mellékhatások miatt nem szeretne rabja lenni az italnak. Egy másik lány szervezete annyira rosszul reagált a folyadékra, hogy hosszú ideig folyamatosan hányt, nagyon rosszul érezte magát.

Magas a koffeintartalma

Mindenkinek másképpen reagál a szervezete ezekre a szerekre - mondja kérdésünkre Zacher Gábor toxikológus, aki felhívta a figyelmet a Flow ital magas koffeintartalmára. A mérték ennél az italnál még fontosabb.

Megkerestük a magyarországi forgalmazót is, válaszukban hangsúlyozták, hogy a Flow elixírből egyszerre csak egy palack fogyasztását javasolják, mindenképpen 18 év felett. „Jelen pillanatban még tart az alapanyagok összetételének fejlesztése. Mint mindenben, a Flow esetében is fontos a mértékletesség! A növényi alapanyagok túlzott fogyasztása sem tesz mindenkivel jót.”

„Valamit keres, ami nincs meg az életében”

Varga Andrással, a keszthelyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai csoportvezetőjével beszélgettem a prevencióról, a családi háttér hiányáról.

Mit csináltok, mi a teendő, ha hozzátok fordul a szülő, hogy a gyermeke Rush-t vagy Flow italt használ, és érdekesen viselkedett a buli után? Elkülditek a fiatalt drogambulanciára, szakemberhez?

Első körben háziorvoshoz, gyermekorvoshoz fordulnánk információért, aztán megadnánk a szülőknek a drogszakemberek elérhetőségét, és felajánlanánk a helyi lehetőségeket (pszichológus, ifjúsági iroda, önismereti klubok). Fontosnak tartanám azt is, hogy a család is kapjon valamilyen segítséget (már ha igénylik), hiszen egy szerhasználó fiatal azért (is) használ szert, mert valamit keres, ami nincs meg az életében, és azt gondolja, attól majd megkapja. Először a családnak kell önvizsgálatot tartania, erről feltétlenül beszélnék a szülőkkel.

Miért fontos az iskolai prevenció?

Ez az elsődleges terep, itt biztosan elérhető a fiatal. Olyan prevenció nyújtása fontos, ami neki szól, róla szól, magáénak érzi - talán ez a legnehezebb a prevencióban. Ha érdekes, és ha "csak" elgondolkodik a hallottakon, látottakon, akkor már elindul valami benne. És még valami: a prevenciónak az információn túl a lehetőségeket és a pozitív példákat is tartalmaznia kell.

A tiltás vagy a kellő tájékoztatás a fontosabb?

A tiltás, mint jogi eszköz szükséges, hiszen kellenek az egyértelmű, szigorú szabályok. Az érzelmi, személyes hangvételű megközelítés szerintem sokkal fontosabb. A szülőkben pedig ezt kellene tudatosítani, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb, a következetes engedékenység ugyan sok időbe és energiába kerül, sok stresszel jár a szülők számára, de megtérül.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

drog