LSD
#Drog, cigi, alkohol

Az LSD és veszélyei

2010.07.31.
1 perces olvasási idő

Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A hatás 1,5-2 óra alatt jön meg, maga az „utazás” 8-12 óráig tart, majd egy több napig tartó reintegrációs fázis következik, ami alatt a személy visszailleszkedik a valóságba. Enyhe befolyásoltság akár hónapokig is jelen lehet, ám a boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart okozhat. szorongást és depressziót, valamint mentális zavarokat válthat ki használójánál.

1938-ban Albert Hofmann fedezte fel az LSD-t egy rozsokon élősködő gombafaj, az anyarozs kutatása során. Hallucinogén hatására 1943-ban derült fény, majd hihetetlen népszerűségre tett szert. Pszichiáterek ezzel próbálták modellezni a pszichózisokat, költők, művészek művészetük kibontakoztatására használták, a hippikorszakkal érte el fénykorát, majd fokozatosan háttérbe szorult.


Hatása miatt betiltották

Az LSD egyre sokasodó "rossz utazások", a szer hatása alatt elkövetett öngyilkosságok miatt a 60-as években betiltották. Az utóbbi években azonban ismét kezd előtérbe kerülni. Leggyakrabban bélyeg formájában lehet hozzájutni, de előfordulhat folyadék, cukorka formában is. Gyakran szennyezik egyéb drogokkal, vegyi anyagokkal, ami befolyásolhatja a hatását.

Milyen hatása van az LSD-nek?

A pupillák kitágulnak, emelkedik a vérnyomás, pulzusszám, testhőmérséklet, vércukorszint, gyakori a verejtékezés, fejfájás, hányinger, remegés. Az LSD a szerotonin szintet befolyásolja, általános aktiváló hatása van. A pszichés élmény, a kábultság jellege erősen függ az adott személy hozzáállásától, elvárásaitól, illetve a trip (utazás) körülményeitől.

"Rossz utazás" esetén erős félelmeket, szorongást, komoly paranoid tartalmakat, félelmetes hallucinációkat (démonok, ördögök) tapasztalható. A menekülés könnyen vezethet öngyilkossághoz. Ugyanakkor szokatlan megvilágosodást, korábbi életesemények megértését, a személyiség objektív vizsgálatát, az érzékszervi észlelések jelentős változását (látható hangok, szagolható színek), transzcendentális élményeket élhetnek meg használói. Az időérzékelés megváltozik, ez mind a kellemes, mind a kellemetlen élmények érzetét erősen megnyújthatja.

Az LSD használatát követően hónapok, sőt évek múlva is előfordul a flashback jelensége, mikor a korábbi „utazás” élményei néhány percre beugranak. Az LSD bevételét követően 3-4 napos erős tolarencia alakul ki, azaz újabb adagok nem váltanak ki hatást, de ezt követően a szokásos adag kiváltja a hatást. Tartós alkalmazás esetén komoly mentális zavarok alakulhatnak ki.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

droglsd