szex
#Drog, cigi, alkohol

Kábítószer és szex

2011.07.06.
3 perces olvasási idő

A drogok elég sokfélék lehetnek attól függően, hogy milyen erősek és milyen hatást gyakorolnak rád. Néhány drog depresszáns (mint az alkohol) és álmossá, nyugodtabbá tesz. A marihuána (fű, spangli, joint) is ebbe a kategóriába esik.

A marihuána az egyike a tinik által leggyakrabban használt drogoknak, és gyakran azt gondolják róla, hogy relatíve biztonságos, de ez egyáltalán nem így van. A ma elérhető marihuána fajták általában sokkal erősebbek, mint azok, amik a hippi korszakban voltak a ’60-as, ’70-es években, amikor ez a drog egy ártalmatlan gyógynövény kategóriájába tartozott. Míg egy spanglitól lehet, hogy ellazulsz, okozhat idegességet, paranoiát, vagy egyszerűen rosszul is lehetsz tőle. Szintén egyre több bizonyíték van a marihuána használat és a hosszú távú mentálhigiéniai problémák közötti kapcsolatra, mint például a memóriazavar, és depresszió.

Más drogok pedig épp ellenkező hatásúak: stimulánsok. Sokkal éberebb, aktívabb leszel tőlük, és egy csomó energiád lesz. Az ectasy, speed, kokain a stimulánsok egyes fajtái. Ezek a drogok növelik a szívritmusodat, a testhőmérsékletedet, és a vérnyomásodat. Ezektől magabiztosabbnak, eufórikusnak érezheted magadat. Habár nagy dózisban, zavarodottságot, kábultságot okozhat, vagy túlságosan megemelkedhet a testhőmérséklet, és akár szívinfarktus, vagy agyi károsodás is bekövetkezhet.

Az LSD és a varázsgombák a drogok egy másik csoportját képezik, amit hallucinogéneknek nevezünk. A valóságról alkotott felfogást változtatják meg, és olyan dolgokat hallasz, látsz tőlük, amik valójában nem is léteznek. Ezek a hallucinációk lehetnek viccesek vagy élvezetesek, de lehetnek nagyon félelmetesek és kiborítóak is. Mindenféle történeteket hallhatsz olyan emberekről, akiknek „rossz utazásuk” volt, amikor kivetkőztek saját magukból miután beszedték ezeket a hallucinogéneket, és néhány esetben ezeknek a negatív élményeknek hosszan tartó hatásuk is lehet.

A heroin az egyik legerősebb és legveszélyesebb drog, ami létezik. Nagyon addiktív (vagyis könnyen okoz függőséget), és könnyen túladagolható, ami gyakran halálhoz vezet. Mivel a heroin gyakran intravénásan jut a testbe, a használókat a vér útján terjedő betegségek is veszélyeztetik, mint például a HIV, ha másokkal közös tűt használnak.

Mindenki, akit ismerek iszik, drogozik és szexel…

Lehet, hogy úgy tűnik, mintha igaz lenne, de valószínűleg nem az. A legtöbb tini nem iszik, és még sok felnőtt sem. Az még kevésbé gyakori, hogy az emberek több, más rekreációs drogokhoz nyúljanak. Ami a szexet illeti, habár egy csomó tini dicsekszik azzal, hogy fiatalon vesztette el a szüzességét, nem mindig mondanak igazat: az egész világon az első szexuális élmény átlagéletkora tizenkilenc év, és ez néhány országban huszonhárom és fél év! A lényeg egyébként is az, hogyha te nem akarsz inni, drogozni, vagy szexelni, akkor természetesen nem vagy egyedül.

“Ha csak azért akarsz inni, drogozni, vagy szexelni, mert a többiek is ezt teszik, az a lehető legrosszabb indok.”

Sok tini késztetést érez arra, hogy kipróbálja az alkoholt, drogot, vagy szexet, a barátai, iskolatársai, vagy mások által. A kortársak befolyása az a nyomás, amit akkor érzel, amikor olyan akarsz lenni, mint a többiek, és be akarsz illeszkedni. Ez minden téren előfordulhat, a divattól, a kapcsolatokig, mindenhol. Nem mindig rossz dolog, és nagy szerepet játszik abban, hogy segít kialakítani a személyiségünket, hogy hogyan beszélünk, viselkedünk, öltözködünk. De a kortársi nyomás, olyan dolgokra is késztethet embereket, hogy az akaratukkal, vagy nézeteikkel szembe menjenek, és az alkohollal, drogokkal, és szeretkezéssel kapcsolatban, gyakran éppen ez történik.

Lehet, hogy egy olyan buliban találod magad, ahol mindenki iszik, vagy drogozik, és úgy érzed, mintha az emberek azt gondolnák, egy lúzer vagy, ha nem csatlakozol hozzájuk. Vagy lehet, hogy azt érzed, azért nem vagy menő, mert még mindig szűz vagy, és ezért lefekszel valakivel, csak azért, mert nem akarsz te lenni az egyetlen, aki még nem.

“Emlékszem egy bulira a nővéremmel. Nagyon féltem, ha arra gondoltam, hogy innom kell. Ezek az emberek annyival idősebbek. Jó benyomást kell tennem rájuk.” (Juli)

“Amikor kilencedikes voltam, a barátaim hatására füveztünk. Igazán nem akartam, de arra gondoltam, hogy az élet rövid, és hagytam, hogy belevigyenek a dologba. Az első alkalommal, hirtelen elszálltam. Nem tudtam, mit tegyek, össze akartam verni embereket. Utáltam, de folyton kipróbáltam, ahányszor csak buliztunk. (Sári)

“Tizenhat évesen nem voltam rá kész, hogy elveszítsem a szüzességemet. Nem volt állandó barátom, nagyon kevés önbizalmam volt, és fogalmam sem volt, hogy mibe keverem magamat. Minden barátom nemi életet élt már. Úgy viselkedtek, mintha a szüzességed elvesztése nem lenne olyan nagy dolog. Pedig az! Hidd el nekem! Én tudom, tudom, hogy rossz fiúval vesztettem el. Ő eléggé link volt, és én csak egy újabb préda voltam számára.” (Flóra)

Végül úgyis, te kontrollálod saját magadat. Biztos megvannak a saját indokaid is, ami miatt inni, drogozni, vagy szexelni akarsz, de ha csak azért csinálod ezeket a dolgokat, hogy valahová beilleszkedj akkor, az teljesen rossz indok. Nem mindig könnyű nemet mondani, de ha azok az emberek, akikkel vagy igazán a barátaid, akkor tiszteletben tartják a döntésedet. Állj a sarkadra és tedd azt, ami számodra helyes, és nem azt, ami valaki másnak.

(Sz. D. L.)