Betegségek, emésztési panaszok

#Betegségek #emésztési panaszok

55 db cikk a témában

Az étkezési zavarok 10 jele
#evés
2023.03.03.

Az étkezési zavarok 10 jele

Az étkezési zavarokon belül alapvetően kétféle betegséget különböztetünk meg: az anorexiát és a bulimiát. Egy felmérés szerint a nők háromszor annyira érintettek, mint a férfiak. Hogyan ismerhetőek fel?

Lisztérzékenység - Mik a jelei?
#lisztérzékenység
2023.01.23.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.

Evészavarral - pengeélen
#evészavar
2022.11.22.

Evészavarral - pengeélen

Akár a titkoltan, akár a már bevallottan anorexiás egyén számára is csak a gyógyult beteg tudja hitelesen átadni, érvényessé, el- és megfogadhatóvá tenni azt a segítő, támogató üzenetet, hogy mindenképpen abba kell hagynia az éhezést! Helyreállítandó egészsége érdekében.

Lisztérzékenység és gluténérzékenység
#glutén
2022.06.24.

Lisztérzékenység és gluténérzékenység

A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentése céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

#anorexia
2022.03.07.

Alultáplált lányok

Felmerülhet benned, hogy alultáplált vagy, esetleg a szüleid, barátaid említették már neked. Könnyen ellenőrizheted egy egészséges testsúly kalkulátorral.

#ételallergia
2021.07.16.

8 ételallergia tény, amit eddig nem tudtál

Amikor az ételallergiára gondolunk, egyből a vörös és felduzzadt arcra ugrik be. A valóságban azonban a tünetek és ezek az allergiák sokkal bonyolultabbak. Az ételallergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer negatívan reagál a proteinre bizonyos ételekben.

Kamaszkori emésztési gondok: okok és megoldások
#emészt
2021.06.28.

Kamaszkori emésztési gondok: okok és megoldások

A tizenévesek jelentős része küzd olyan emésztési problémákkal, mint a székrekedés, a hasmenés, a puffadás és a hasi fájdalom. Mi okozhatja a tüneteket? Mi lehet a megoldás? Cikkünkből kiderül.

#laktózérzékenység
2021.06.22.

A laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva bármikor, ám az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb.

A bulimia nervosa
#bulimia
2021.05.16.

A bulimia nervosa

A bulimia nervosa, más néven a bulimia, egy komoly, valószínűleg életveszélyes étkezési rendellenesség. A bulimiától szenvedőknek gyakran vannak falási rohamai, amit aztán megbánnak, és természetellenes módon próbálnak megszabadulni a kalóriáktól.

#fogyás
2021.05.10.

Kiskamaszok és a fogyás

Az intenzív növekedés és érés időszakában nem kívánatos hatásai lehetnek a fogyásnak. Növekedési, hormonháztartási zavarok, akár étkezési zavar is kialakulhat. Ugyanakkor a nem kívánt fogyás, megtartott étvágy mellett számos kórállapot hátterében is meghúzódhat, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

#bulimia
2021.02.04.

Hogyan segíts bulimiás barátodon?

Rendszerint a bulimiás betegek normális súlyúak vagy nagyon kicsi felesleggel rendelkeznek, talán fel sem tűnik senkinek, hogy mivel küszködnek. Vannak azonban bizonyos jelek, melyek az étkezési zavarra utalnak, és ha sokat vagytok együtt, jól ismered az illetőt, neked is feltűnhet, hogy segítségre van szüksége!

#olvasás autóban
2020.08.08.

Miért lesz hányingerünk, ha autóban olvasunk?

Van, aki szerencsés, és autóban is tud olvasni. De a legtöbben rosszul lesznek, ha buszon, autóban vagy éppen vonaton elővesznek egy könyvet vagy újságot, és elkezdik olvasni a szöveget. Miért van ez? A válasz nem is olyan egyszerű. - olvasható az eduline.hu-n.

Ne egyél az augusztus 20-i rendezvényeken, ha ezeket tapasztalod!
#NÉBIH
2019.08.19.

Ne egyél az augusztus 20-i rendezvényeken, ha ezeket tapasztalod!

Az augusztus 20-i ünnepséget számos szabadtéri rendezvény is kíséri. A gyorsaság és egyszerűség miatt sokan választják ilyenkor az utcai ételárusok kínálatát. A NÉBIH összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk, ha gyrososnál, lángossütőnél vagy fagylaltárusnál vásárolunk.