étkezési zavar
#Betegségek

Öngyilkossághoz is vezethetnek az étkezési zavarok

2021.04.10.
1 perces olvasási idő

Meglepő igazságokat is tartalmaz az Étkezési Rendellenességek Akadémiája (The Academy of Eating Disorders) által közzétett lista, amelyről szerintük az embereknek tudniuk kell. Úgy vélik, hogy az “igazságok” eloszlatják azokat a mítoszokat, amelyek az étkezési rendellenességekkel küzdők fejében élnek, azért mert ők úgy gondolják, hogy vagy túlságosan soványak vagy érezhetően túlsúlyosak.

Az igazságok között szerepel, hogy az étkezési rendellenesség nem választás kérdése, a családok nem hibáztathatóak miattuk, és az étkezési rendellenességek bárkit érinthetnek. Sokan azt gondolhatják, hogy egy étkezési rendellenességben szenvedő ember csupa „csont és bőr”, vagy valaki, aki rengeteg extra súlyt visel. De a szakértők szerint ez nem tükrözi a valóságot.

Az étkezési rendellenességekkel járó egészségügyi kockázatok magasak

Dr. Shawna Newman, a New York-i Lenox Hill Kórház gyermek- és serdülőkori pszichiátria igazgatója szerint a családtagok túlterheltnek érzik magukat, amikor egy szeretett ember étkezési rendellenességgel küzd. "Nagyon nehéz, amikor a szülők félnek" – mondta. De ugyanaz a családi közeg segíthet is a problémák azonosításában. Ehhez az kell, hogy a családtagok egyike elkísérje az étkezési rendellensségben szenvedőt az orvosához és ő is beszéljen vele arról, hogy otthon mit csináljanak másképp a gyógyulás érdekében.

Van igazság abban a felfogásban – tette hozzá, hogy a tizenéves és fiatal nők jelentik a legnagyobb rizikójú csoportot e tekintetben, de ez nem azt jelenti, hogy a férfiakat - vagy bármely más demográfiai csoportot – nem érintenének az étkezési rendellenességek .

Nem gondolnánk, de az étkezési rendellenességekkel járó egészségügyi kockázatok magasak. Az Akadémia szerint az étkezési rendellenességeket követő halálozási arány nem sokkal marad el az opioid függőséggel kapcsolatos pszichiátriai betegségekben szenvedők halálozási arányától.

Egy 2014-es tanulmány szerint 1436 étkezési rendellenességgel küzdő embernek csaknem 12 százaléka próbálkozott meg öngyilkossággal és 43 százalékuk többször is öngyilkossági gondolatokkal küzdött. Sajnos tény, hogy az étkezési rendellenességeket erősen befolyásolja az emberek felfogása az “ideális testről” és ezt a közösségi médiában vagy a televíziókban megjelenő szereplők naponta befolyásolják.

(KamaszPanasz - healthline.com, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)