parlagfű
#Betegségek

Már tüneteket okozhat a parlagfű virágzása

2015.08.14.
2 perces olvasási idő

A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat, ezért az ország túlnyomó részére figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). Megkezdődött a 2015-ös parlagfű szezon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ideje felkészülni a tünetekre

Az ÁNTSZ felhívja a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy - amennyiben eddig még nem tették meg - kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott figyelmeztetési fokozatnál eggyel magasabb, elsőfokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Így parlagfű allergiásoknál előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet - emelték ki.

Az OKK előrejelzése alapján ezen a héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az elsőfokú riasztás kiadására. A parlagfű szezon csúcsa - az időjárástól függően - az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd - tették hozzá.

Érdemes figyelni az előrejelzéseket

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint jelenleg az Alföld nagyobb részén a citromsárga, figyelmeztető jelzés van érvényben. Emellett a Dunántúlon csak a tatabányai mérőállomás környékén nem éri el a parlagfű pollenkoncentrációja a figyelmeztetési szintet.

Az Északi-középhegység területén, illetve attól délre, egészen Szolnokig, illetve a Tisza vonaláig, továbbá a szegedi mérőállomás környékén sem kell még tünetekkel számolniuk a parlagfűre érzékenyeknek.

A PPRR térképe a szezonban hetente frissül és online folyamatosan elérhető, illetve az információk az Országos Tisztiorvos Facebook oldalán keresztül is követhetők. Az allergiások számára ajánlják továbbá a pollennapló vezetését, ahol jegyezhetik tüneteiket.

A PPRR összesen hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A jelenleg zöld színnel jelölt területeken a levegőben 1-9 pollenszemet észleltek, ami még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl, ami a 10-29 pollenszemet jelent légköbméterenként. Ez már enyhe tüneteket okozhat, figyelmeztető jelzés tartozik hozzá. A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I. - III. szintű riasztások kiadására lehet szükség.

parlagfű

Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

MTI

Kapcsolódó címkék

allergia