Wernicke-Korszakov-szindróma
#Betegségek

Az alkoholizmus Wernicke-Korszakov-szindrómához vezethet

2015.01.06.
1 perces olvasási idő

A B1-vitamin, más néven a tiamin alapvetően szükséges a szénhidrátok energiává alakításához, a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Ez a vitamin megtalálható a tésztafélékben, a teljes kiőrlésű gabonában, a sovány húsokban, a borsóban és a szárított babban. A Wernicke-Korszakov-szindróma esetén a tiamin nem megfelelően szívódik fel és tárolódik a szervezetben.

A kialakulás okai és kockázati tényezők

AlkoholizmusA Wernicke-Korszakov-szindróma kialakulásának egyik oka a túlzott alkoholfogyasztás, mely következtében a tiamin nem megfelelően szívódik fel és tárolódik a szervezetben. A szindróma többnyire negyvenöt éves kor fölött jelentkezik, túlnyomórészt férfiak körében.

Ritkább esetben nem a túlzott alkoholfogyasztás a kiváltó ok, hanem a táplálkozási stressz, mint például a hirtelen súlyvesztés, a bélzáródás vagy a művese kezelés.

A Wernicke-Korszakov-szindróma tünetei

A Wernicke-Korszakov-szindrómában szenvedőket gyakran tévesen ittasnak hiszik, mivel a tünetek megegyeznek egy illuminált személy állapotával. Jellemző lehet a koordinálatlan járás, a zavartság, a látászavar és a hallucinációk.

A kórban szenvedők alultápláltnak tűnhetnek. A betegek gyakran tapasztalnak emlékezetkiesést, amelyet csevegéssel próbálják leplezni. Ha a szindróma kialakulásának oka a túlzott alkoholfogyasztás, akkor az alkoholmegvonás tünetei is jelentkeznek, mint az izzadás vagy a remegés.

Szövődményként maradandó memóriazavar lép fel, és nehézségek adódnak a személyes és a társas interakciók terén. A karrierre, a kapcsolatokra és a társadalmi életre is súlyos befolyással van.

Az agykárosodás következtében kezdeti fizikai tünetek jelentkeznek, mint a szemizom-bénulás vagy a járászavar. Ez az úgynevezett Wernicke-féle encephalopátia. A kezelés hiánya pszichiátriai rendellenességhez, más néven Korszakov-szindrómához vezet.

Kezelés és felépülés

A betegség megállapítása után kórházi kezelés szükséges. A tiamin-pótlást követően javulhatnak a zavartság, a látási nehézség és a koordinálatlan mozgás tünetei. A memóriazavar és a szellemi képességek hiánya azonban általában nem javul.

A kezelések további célja a tünetek csökkentése, valamint a betegség súlyosbodásának megakadályozása. A gyógyító eljárás fontos része az alkohol teljes mellőzése és az egészséges étrend kialakítása. A Wernicke-Korszakov-szindróma kezelés hiányában halálhoz vezet.

(Forrás: bbc.co.uk)