baleset
#Betegségek

Mit tegyél autóbaleset esetén?

2014.11.06.
2 perces olvasási idő

A vezetés az egyik legveszélyesebb dolog. Főleg, ha friss a jogsid, vagy valamelyik barátod most szerezte meg. A felelőtlen kocsikázás akár komoly balesethez is vezethet. Nem árt mindenre felkészülni. Cikkünkből rengeteg hasznos dolgot tudhatsz meg arról, hogy mit és hogyan kell cselekedned egy autóbaleset esetén.

A baleset sokkoló lehet, akár egy kis koccanás is megijesztheti az embert. Íme, néhány tipp, hogy mit csinálj, ha te is részese lennél egy autóbalesetnek.

Csak nyugalom!

Végy egy mély levegőt, és próbálj lehiggadni! A helyzetet is könnyebben kezeled, ha a kezdeti sokkot le tudod küzdeni, és megnyugszol.

Fő a biztonság

A legfontosabb, hogy te és az autóban utazók biztonságban legyetek. Ha nem biztonságos kiszállni a kocsiból, maradjatok benn, és a biztonsági öveteket tartsátok bekötve. Kapcsold be a vészvillogót! Lehetőség szerint hívd a 112-t. Az okos telefonodra letöltheted az Elsősegély nevű alkalmazást, amelyben lépésről lépsére le van írva, hogy mit kell tenned baleset esetén.

Ha az autó vezethető, és veszélyes helyen van, akkor vezess egy biztonságos helyre, ahol mindenki nyugodtan kiszállhat és felmérhetitek a kárt.

Sérülések és bejelentés

Mérjétek fel, hogy az utasoknak vannak-e sérüléseik! Ám vigyázz! Nem minden sérülés látható (belső vérzések, stb), így különösen figyelj. Ha bármi szokatlant tapasztalsz, gyanakodj, hiszen lehet, hogy valakinek komoly fájdalmai vannak.

Hívd a mentőket azonnal! Készülj fel a következő kérdésekre:

  • Ki? Itt a diszpécser a pontos nevedre, és különböző adataidra lesz kíváncsi, esetleg a veled utazók számára.
  • Hol? Pontos helyszín, koordináták megadása. Ha nem tudod, hogy pontosan merre vagytok, próbáld meg a két legközelebbi települést felsorolni.
  • Hogyan? Mondj el a lehető legtöbb információt a balesetről, a kocsi, illetve az utasok állapotáról.

Maradj vonalban addig, amíg nem mondják, hogy leteheted! Bizonyos esetekben rendőröket is kiküldenek a baleset helyszínére (főképp, ha két autó ütközik). A helyszínelés során megvizsgálják, hogyan történhetett a baleset, ki okozhatta, stb. Segítenek majd kitölteni a megfelelő papírokat, és felveszik az adataid.

Ha egy másik gépkocsival ütközöl, akkor mindenképpen vedd fel a másik vezető adataid (vezetői engedély, személyi igazolvány, forgalmi engedély, és ne feledkezz meg a kocsi adatairól se). Írd le, hogy pontosan mi történt, mire emlékszel. Kérdezd meg a többi utast is, hiszen több szem többet lát. Ha van nálad notesz, akár egy skiccet is rajzolhatsz, amin ábrázolod a balesetet. Ezzel a rendőrség és a magad dolgát is megkönnyíted. Ha tudsz, készíts fotókat a helyszínről, a károkról.

A baleset után

A baleset után, akár több nappal is, előjöhetnek olyan érzések, amiket még nem tapasztaltál. Van, akit rémálmok gyötörnek, és van, akin egyszerűen úrrá lesz a rettegés. A családtagjaid, vagy a kocsiban utazók is tapasztalhatnak hasonlókat. Ezt poszttraumás stressz szindrómának nevezik. A következő tüneteket keresd:

  • álmatlanság
  • nyugtalanság
  • rossz alvás
  • remegés
  • a balesetről való beszélés kerülése
  • hirtelen düh, vagy bánat, ha az eset szóba kerül

Mindenképpen keress fel egy szakembert, ha úgy érzed, hogy lelkileg labilis vagy, és szükséged van segítségre ahhoz, hogy az eseményt fel tudd dolgozni. Beszélgess a családtagjaiddal, a barátaiddal! Hidd el, utána könnyebb lesz minden.

Egyéb balesetek

Ha kidurrant vagy leeresztett az autó kereke miközben vezettél, ne ess pánikba. Ha van nálad pótkerék, és ki tudod cserélni, akkor nyert ügyed van. Ha még sohasem történt ilyen veled, ne ess pánikba, és ne veszítsd el az irányításod a kocsi felett. Ne taposs bele a fékbe, óvatosan lassíts le! Mindenképpen vezesd biztonságos helyre a kocsit, rakd ki a megfelelő táblákat és vészvillogókat, hiszen fő a biztonság.

Hívd az autóklubot, vagy kérd az autómentő segítségét. Akár a rendőrséget is hívhatod (főleg, ha autópályán vagy). Ha nagyon forgalmas út közelében vagy, ne kockáztasd más autók leintését. Sétálj el egy közeli benzinkúthoz, és kérj segítséget, vagy ha semmi nincs a közelben, akkor hívj fel bármilyen segélyvonalat, vagy családtagot.

(Gy. R. - teenshealth.org, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)