allergia
#Betegségek

Aki allergiás a tojásra, allergiás a csirkehúsra is?

2022.04.06.
1 perces olvasási idő

Az esetek többségében a tojásallergiát még gyermekkorban kinövik az arra érzékenyek, de kis számban előfordulhat, hogy a probléma egy életen át megmarad.

Dr. Hidvégi Edit, gasztoenterológus szerint, ha allergiás reakciót tapasztalsz, át kell gondolnod, hogy mit ettél előtte, és ha kiderült, hogy melyik élelmiszer okozta a túlérzékenységet, azt teljesen ki kell hagynod az étrendedből.

Milyen tüneteket okozhat a tojásallergia?

Ha tojás fogyasztását követően viszketni kezdesz, kipirul a bőröd, esetleg kiütéseid lesznek, igen nagy a valószínűsége, hogy allergiás vagy rá. Abban az esetben is felmerülhet benned a gyanú, ha a szád körül zsibbadást érzel, az arcod és a torkod megduzzad, légzési nehézséged támad, illetve emésztőrendszeri panaszaid adódnak, például hányás, hasmenés, vagy hasi fájdalom.

Allergiás lehetek a csirkehúsra?

tojásNagyon ritkán – az esetek 10%-ában – megesik, hogy az allergiás tünetek a csirkehús fogyasztását követően is jelentkeznek. Ilyenkor keresztallergiáról beszélünk, amelyet az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága okoz. Annyira kicsi anyagát tekintve a különbség a tojás és a csirke között, hogy előfordulhat, hogy a tojásra érzékenyen reagáló szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Sőt, a tojásallergiás betegek között akad olyan is, aki a tyúktoll allergénjének belégzése esetén asztmás tüneteket produkál.

A betegség egyetlen kezelési lehetősége a tojásmentes diéta követése. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Sok élelmiszer tartalmaz tojásfehérjét, például a különböző pékáruk, kenyérfélék, tésztafélék, krémtöltelékek és fagylaltok. Ha egy élelmiszer csomagolásán az szerepel, hogy albumint, globulint, lecitint, lizozimet, ovalbumint, ovovitelint, majonézt, tojásport, szárított tojást, tojáslikőrt vagy tojást tartalmaz, ne vásárold meg, amennyiben allergiás vagy a tojásra.

Hogyan oldható meg a tojás pótlása?

Napjainkban már forgalmaznak tojáspótló port, főzés közben pedig tojás helyett egyéb élelmiszerek is használhatóak. Ha az étel sűrítése a célod, adhatsz hozzá keményítőt vagy burgonyát. Ha az étel lazítására törekszel, a rizs, a búzadara, a tojásmentes zsemlemorzsa, az élesztő vagy a szódabikarbóna is rendelkezésedre áll.

A netes fórumokon számos olyan receptet találhatsz, amelyeket hozzád hasonlóan tojásallergiával küzdő betegek osztanak meg. Válogathatsz a már kipróbált receptek közül, de magad is kísérletezhetsz az új ízekkel.

(Budai Allergiaközpont)

Kapcsolódó címkék

allergia