cukorbetegség
#Betegségek

Cukorbetegséget okozhat a D-vitamin hiánya

2012.12.28.
1 perces olvasási idő

Egy új kutatás során megtalálták az esetleges okát az elhízásnak és a 2-es típusú diabétesz széleskörű elterjedésének a gyerekeknél: nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű D-vitamint.

Ha van olyan tápanyag, ami az évek során egyre inkább a figyelem középpontjába került, az csakis a D-vitamin lehet, melynek hiánya rengeteg betegséget okozhat a demenciától kezdődően a köszvényen át egészen a mellrákig. Mikor a tudósok mélyebbre ástak a D-vitamin hiányának kérdésében, figyelmeztető felfedezésre jutottak: nagyon sok tesztelt ember mutatott hiányt az adott vitamint illetően.

A gyerekekkel kapcsolatos másik megdöbbentő egészségügyi hír, hogy az elhízás és a 2-es típusú diabétesz az Egyesült Államokban már-már járvány-méretűvé nőtte ki magát, és ennek hátterében is a D-vitamin hiány áll. Egy új tanulmány jelentősen alacsony D-vitamin szintet mutatott ki az elhízott gyerekek esetében, az elhízás pedig köztudottan erősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

elhízás

Mi a speciális kapcsolat a D-vitamin hiánya és a diabétesz kialakulása között?

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy kapcsolat van a D-vitamin hiánya és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulása között is, de a konkrét okokra eddig nem jöttek rá. Hogy megpróbálják felgöngyölíteni a rejtélyt, egy új kutatás indult el, ami összefüggést keresett a D-vitamin szint, az abnormális glükóz-anyagcsere jelei és a vérnyomás között, valamint a D-vitamin-szint és az elhízott gyerekek étrendje között is.

A kutatók D-vitamin szintet, vércukorszintet, inzulin-szintet, testtömeg indexet és vérnyomást mértek 411 elhízott fiatalnál, valamint egy másik csoportban vizsgált 87 nem elhízott gyereknél. Az étrendről is gyűjtöttek információkat, például a napi üdítő-, gyümölcslé-, és tejbevitelről, valamint az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, és arról, hogy milyen gyakran hagyják ki a reggelit.

„A kutatás során kiderítettük, hogy azok a gyerekek, akik túlsúlyosak voltak, azoknak alacsonyabb volt a D-vitamin szintjük és magasabb az inzulinszintje.” –mesélte a kutatásban résztvevő főorvos, Micah Olson. „Kutatásunk megmutatja, hogy az alacsony D-vitamin szint fontos szerepet játszhat a 2-es típusú diabétesz kialakulásában.” Megállapították, hogy a rossz táplálkozási szokások, például a reggeli kihagyása vagy a sok üdítő fogyasztása összefüggésbe hozható a D-vitamin hiánnyal az elhízott gyerekeknél.

Ha a D-vitamin a kulcsa a gyerekkori elhízás és a 2-es típusú diabétesz megelőzésének és kezelésének, ezek az eredmények óriási előrelépést jelentenek. A 2-es típusú cukorbetegség, ami néhány éve még ismeretlen fogalom volt a gyerekek körében, ma egyike a leggyakoribb krónikus betegségeknek a gyerekeknél és serdülőknél.

(H.I. - naturalnews)