napozás
#Betegségek

A napégés kezelése házilag

2013.07.06.
2 perces olvasási idő

Egy orvosi konferencián felmerült a kérdés, hogy milyen fájdalomcsillapítót kell adni napégésre. A legokosabb válasz az volt, hogy semmilyet. Miért is? Mert ezzel is tanulunk.

Okulj az első alkalomból!

A napégések közel 100 százalékosan megelőzhetőek. A komoly fájdalom jó emlékeztető lesz az első égés után, így következő alkalommal kalapot, pólót fogsz viselni, és naptejet fogsz használni.

A napégés nem különbözik bármilyen más égési sérüléstől, ilyen például a forró vízzel való forrázás vagy a forró sütővel való találkozás. Fájni fog. Be fog vörösödni. Esetleg még hólyagos is lehet. Definíció alapján, ha az égett bőr csak vörös, akkor ez egy elsőfokú sérülés, ha pedig hólyagok is jelentkeznek, akkor már másodfokú sérülésről van szó.

Mind az első-, mind a másodfokú sérülések esetén komoly lehet a sérülés, ha a test nagy felületén égtél meg. Az égések főként az arcon, a vállakon, a karokon, a lábakon, a hason és a háton jelentkeznek – ott, ahol nem fedi ruha.

Házi praktikák

Mindig is érdekelt, hogy milyen otthoni praktikákat alkalmazhatok hasonló esetben. Az anyukámnak mindig volt pár ötlete, ám sajnos az ő praktikái sem mindig működtek a tervek szerint.

A ma használt gyógyszerek közül sok valamilyen népi gyógymódig vezethető vissza. A nagymamák tudásukat az ő anyukájuktól, nagymamájuktól szerezték és adták azt tovább a gyerekeiknek, unokáiknak. Így az otthoni praktikák több száz évnyi népi hagyomány és tapasztalat eredményeként léteznek. Persze nem minden alkalommal biztonságosak vagy hatékonyak ezek a praktikák. Sőt!

leégés

Ma már az interneten számos házi praktikáról lehet olvasni. Amikor a Google-be beírtam a házi praktikák napégésre kulcsszavakat, teljesen ledöbbentem. Nem tudtam elhinni, hogy egyes emberek miket ajánlanak és miket alkalmaznak. Így már többé anya házi praktikái sem lepnek meg.

Szóval mi működik és mi nem?

Ami működik

Égéssel küszködsz, tehát kezeld is a problémát égésként! Elkerülni már késő, de kezelni lehet azt.

  • Hűtsd le az égett felületet. A hideg, jeges borogatás sima vízzel minden, amire szükséged van.
  • A fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítót vehetsz be.
  • Az égésre való krémek nem mindig segítenek, de hogy fokozd a hűsítő hatást, tartsd a krémet a hűtőben.
  • Bármilyen hólyag vagy pattanás jelentkezik, hagyd őket békén. Ha megpróbálod kinyomni őket, akkor csak a fertőzés esélyét növeled.
  • Ha van Aloe Verád otthon, akkor mindenképpen használd, hiszen nagyon kellemes és hatékony megoldás.

Ami NEM működik

Ez csak egy pár furcsa, meglepő módszer, amit az emberek napégésre használnak az internet szerint. Ne alkalmazd őket!

  • Ételek és italok. Majonéz, mustár, paradicsomlé, gyümölcsdarabok, krumpli, tojásfehérje, tej, író, joghurt, méz, ecet. Sokan ajánlják a lenmaglisztes borogatást is, de ha hidegen rakod fel, akkor is ugyanolyan hatást fejt ki, mint a sima víz. Az egyetlen előnyük a felsorolt termékeknek, hogy ha hidegen kenjük a bőrre, akkor hűti azt. Ne alkalmazd őket, helyettük sima hidegvizes borogatást használj!
  • Kenhető dolgok. Vaj, olívaolaj, zsiradékok. Ne használd őket!
  • Otthon talált gyógyászati szerek. hidrogén-preoxid, bőrápoló vitaminok, borotvahab, babapopsira használt krémek, fogkrém… Ezeknek más rendeltetésük van, nem valók napégés kezelésére.
  • Egyéb őrült kezelési módszerek. Vodka (a bőrön nem segít, ha megiszod csillapítja a fájdalmat, de nem a legkézenfekvőbb megoldás), mosópor, szantálfa paszta. Semmilyen körülmények között ne használd őket.

A napégés megelőzhető. Emellett sokszor nemcsak fájdalmas és csúnya, hanem később bőrrákot is okozhat. Egyszer már megégtél. Ne hagyd, hogy megint megtörténjen! Okulj belőle, és védd a bőrödet!

(KamaszPanasz - Gy. A., webmd.com)