vicc
#Betegségek

A „viccelődés-betegség” nem vicc!

2021.04.01.
1 perces olvasási idő

Borzalmas viccek? Vagy valamilyen agyi betegség jelei? Tulajdonképpen néha nehéz megmondani.

A Witzelsucht (ami magyarul annyit tesz „viccelődési kényszer”) egy agyi működési zavar, ami a megrögzött bugyutaság minden formájában megnyilvánul: rossz viccek, elcsépelt szójátékok, kritikán aluli viselkedés. Már az elnevezésből is kiderül, hogy a betegség az elcsépelt, vagy éppen nem megfelelő vicchasználatról szól. Most pedig megismerkedhetsz azzal az agyi rendellenességgel, ami a rossz humorérzéket okozza.

Ez a jobb oldali homloklebeny sérülésének az egyik tünete, amit agyi trauma, stroke, tumor, fertőzés vagy egy degeneratív betegség (olyan betegség melyben a normál szerv vagy szövet struktúrája és funkciója fokozatosan romlik) okoz. Azok a betegek is, akiknek a bal oldali homloklebenyük károsodik, gyakran szomorúak, idegesek, és depressziósak. Míg azoknál a betegeknél, akiknek a jobb agyféltekük nem működik megfelelően, gyakran nem tapasztalhatunk különbséget: eufórikusak és ok nélkül nagyon vidámak.Nevető lány

Egy orvos, aki évente több ilyen esettel is találkozik, az általa látott legsúlyosabbnak azt írja le, amikor a beteget az orvosa reflex kalapácsa vonzotta. Miután az orvos megvizsgálta a beteg Achilles ín reflexét és letette a kalapácsát, a beteg felkapta azt, és elkezdte az orvos reflexeit leellenőrizni kacagások közepette.

Egy 2005-ös tanulmány egy ötvenhét éves nő esetét írja le, aki hirtelen sokkal szociálisabb lénnyé „változott át”. Az élete középpontja a bulizás lett, és állandóan nevetett, viccelt és énekelt. A jelentés szerint a beteg nem tudta rendesen ellátni magát, csökkent a személyes higiéniája és minden nap ugyanazokat a ruhákat viselte. Az orvosai demenciára (időskori elbutulás) gyanakodtak, ami az agy halántéklebenyének elülső részét károsítja, ezt gondolták felelősnek a személyiségének megváltozásáért.

A tajvani esettanulmány megemlíti egy korábban leírt ötvenhat éves férfi tüneteit is, és egy érdekes talányra hívja fel a figyelmet néhány Witzelsucht beteg esetében. Habár állandóan megnevettetnek másokat, néhány beteg, maga nem érti a vicceket. A beteg ugyanis néhány alkalommal nem mosolygott vagy nem is nevetett a vicceken, amitől mindenki hangosan kacagott, míg másszor nem tudta értékelni a többiek vicceit - áll a jelentésben.

Ha ez lehetséges, akkor az orvosok megpróbálják kezelni a lappangó betegséget vagy sérülést ami a viccelődési kényszer tüneteit okozza. Néhány doktor kedélyjavítókat ír fel, mint az antipszichotikumok, de gyakran csak megpróbálnak viselkedési stratégiákat kidolgozni, hogy uralják az ok nélkül kitörő kacagást. De általában az orvosok leírása szerint sem egy borzalmas probléma a viccelődési kényszer, bár idegesítő lehet a család és a gondviselők szempontjából.

(KamaszPanasz - Sz.D.L., forrás MSN)