úszás
#Betegségek

Ússz biztonságban!

2010.06.11.
2 perces olvasási idő

Amikor az időjárás melegebbre fordul, mindenki szeretne a víz körül lenni. Az uszodában vagy a strandon fetrengeni, ugyanis a víz az egyetlen nyáron, amely felveheti a harcot a nagy meleggel! Sajnos, általában az emberek többsége csak jól érzi magát, és azon kívül, hogy vet egy pillantást a vízimentőre, nem is törődik a biztonsággal, pedig nem ártana. Az 5-24 éves fiatalok körében ugyanis a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálok.

Pedig a balesetek nagy része elkerülhető, ha tudjuk a megfelelő biztonsági előírásokat. Most ezeket szeretnénk megismertetni veletek.

Mire ügyelj?

• Csak baráttal! Ez az a mondat, amelyet az úszásoktatók is előszeretettel használnak. Mindig ússz egy barátoddal, teljesen mindegy, hogy a strandon vagy egy tóban vagytok. Még a leggyakorlottabb úszóknak is lehet izomgörcsük, vagy egyéb más problémájuk, ami megnehezíti a partra jutást. Azonban ha ketten vagytok, mindig tudtok segíteni a másiknak, vagy segítséget tudtok hívni baj esetén.

• Készülj fel! Mielőtt vízhez mennétek, nem árt, ha beszélsz egy hivatásos mentővel vagy úszómesterrel. Ő elmondhatja a legfontosabb életmentő technikákat. De számos ingyenes tanfolyamot kínálnak a különféle életmentő szervezetek, vagy a Nemzetközi Vöröskereszt is.

• Tudd a határaid! Az úszás remek móka lehet, és a nagy meleg miatt valószínűleg minél tovább szeretnél a vízben tartózkodni. Azonban fontos, hogy tudd hol a határ! Ha nem vagy gyakorlott úszó csak addig menj a vízbe ahol még leér a lábad! Soha ne próbáld tartani a tempót gyakorlott úszókkal! Persze ez nem egyszerű, ha a barátaink folyton hívogatnak, de hidd el ez a legokosabb döntés!

Ha pedig jó úszó vagy, tartsd a szemed a kevésbé biztos barátaidon! Ha úgy látod, hogy valamelyikük elfáradt, vagy esetlegesen bajban van, segíts neki és ajánld fel, hogy tartsatok egy kis szünetet a parton!

• Csak a biztonságos területeken ússz! Fontos, hogy mindig csak olyan helyeken ússz, ahol van vízimentő a környéken. Ugyanis senki sem tudhatja, hogy mikor jön egy nagyobb hullám, egy örvény vagy bármi más, ami esetlegesen bajba sodorhat. A vízimentők ezekre a helyzetekre vannak kiképezve, így ők tudni fogják, mit kell tenni!

Ha azonban véletlenül mégis probléma akadna, és egy erősebb áramlat sodorna el, ne ess pánikba, próbálj meg a sodrással haladni, szépen lassan a part felé. Ne ellenkezz, ugyanis még a leggyakorlottabb úszók sem tudnak sodrással szemben tartós ideig úszni! A legjobb azonban, ha a part mellett maradsz, és mindig látod a vízimentőt!

• Csak óvatosan az ugrálással! Az ugrálások ugyanis komoly gerincsérüléseket, bénulást, sőt legrosszabb esetben akár halált is okozhatnak. Csak olyan helyeken ugrálj, ahol megengedett, és biztonságos! Ahol mindezt tábla tiltja, ne próbálkozz! A ne ugrálj! Tábla azt jelenti, hogy nincs elegendő hely egy fejesnek. Bár lehet, hogy te talppal szeretnél beugrani mégis győződj meg, nincs e a víz alján kő, szikla, esetlegesen más rejtett veszély, különösen a vadvizeknél.

• Figyeld a napot! A napsugarak ugyanis a vízről és a homokról is ugyanúgy visszaverődhetnek, és komoly leégést okozhatnak! Bár ezt a vízben lehet, nem érzed elsőre, de mégis fontos, hogy folyamatosan védve legyél valamilyen krém által!

• Igyál sok folyadékot! Könnyű a nyári napsütésben hőgutát kapni, de gyakran lép fel dehidratáció is! Ezért mindig igyál elegendő folyadékot! Szédülés, fejfájás - ezek a dehidratáció jelei!

• Kihűlés!? Beszéljünk a hőmérsékletről is! Kihűlés? Lehetséges? Sajnos a válasz igen. Míg a szárazföldön 20 C melegnek tűnhet, a víz ilyen hőmérsékleten még a legjobb úszóknak is hideg lehet. Ezért fontos, hogy folyamatosan kontrolláld magad! A víz hűvös, te pedig az úszással szintén hőt veszítesz, így ha izomgörcsöt érzel, vagy fáradsz, azonnal menj ki a vízből!

• Alkohol és Víz! Nos, ez a valaha hallott legrosszabb párosítás, és nem csak a poharadban! Soha ne kerülj víz közelébe ittas állapotban! A vízi fulladásos halálesetek több mint a fele ittas állapotban következik be!

Ha ezeket a szabályokat betartod, szinte biztos lehetsz abban, hogy remek vízparti pihenőd lesz! Jó pancsolást!

(Cs.B.)