szex
#Betegségek

Kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltás a középiskolákban

2010.03.26.
2 perces olvasási idő

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdődő kampányában rendkívüli kedvezménnyel biztosítja a humán papillómavírus okozta méhnyakrák- és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni négykomponensű védőoltást.

A fiatalok szexuális és mentálhigiénés felvilágosítását évek óta rendkívül hatékonyan szolgáló és a megelőzésre minden téren nagy hangsúlyt helyező Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdődő kampányában rendkívüli kedvezménnyel biztosítja a humán papillómavírus okozta méhnyakrák - és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni négykomponensű védőoltást a középiskolai tanulók (lányok és fiúk), tanárok, valamint családtagjaik részére (az indikációnak megfelelően).

A vakcinát igénylők a szokásos térítési díjhoz képest 25%-os megtakarítással juthatnak a védőoltássorozathoz – a Társaság Országos HPV Infó Prevenciós Programja keretében.

Mérföldkőnek tekinthető ez a kezdeményezés, hiszen a fiatalok egyre korábban kezdik meg nemi életüket, és ezáltal mind fokozottabban vannak kitéve a főleg szexuális érintkezés útján terjedő fertőző betegségeknek, ezek közül is a HPV-vírusok által előidézett súlyos betegségeknek.

Ez a víruscsalád, melynek sok típusa ismert, igen elterjedt: az emberek akár 50–80%-a is áteshet élete során valamilyen humán papillómavírus-fertőzésen. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik, és itt idéz elő elváltozásokat – nőknél és férfiaknál egyaránt.

A HPV típusai

A „kis kockázatú típusok” szemölcsöket okozhatnak a bőrön, a külső nemi szerveken. Első megjelenésük rendszerint a serdülő- és fiatal felnőttkorra tehető, fiúkat, lányokat egyenlően érintve. Ezek többnyire jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas, és gyakran ki is újulnak.

Az „erősen rákkeltő” HPV-típusok a hámban, nyálkahártyában idézhetnek elő „rákot”, vagy olyan elváltozásokat, amelyek „rákká” fejlődhetnek. A fiatal nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb, évente 500 nő, édesanya hal meg értelmetlenül ezen betegségben, pedig a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal időben felismerhető lenne.

A HPV okozza a végbélnyílást érintő rákesetek legalább 80%-át, a szeméremtesti-, hüvely és hímvesszőrákok legalább 40-60%-át, és a szájüregi daganatok egy részéért is felelős.

Oltóanyagok

Magyarországon 3 éve kapható a gyógyszertári forgalomban humán papillómavírus elleni oltóanyag. Jelenleg két gyártó készítménye érhető el. Az egyik kétkomponensű, a HPV 16-os és 18-as, a méhnyakrák kialakulásáért felelős törzsek ellen képes védelmet biztosítani.

A másik négykomponensű: a méhnyakrákot előidéző 16-os és 18-as típusok mellett a nemi szervi szemölcsökért felelős 6-os és 11-es HPV-törzs ellen is hatékony védelmet biztosít. A teljes védettség eléréséhez háromszori vakcina-beadás szükséges.

Az oltássorozatra a kedvezményes programhoz most csatlakozó középiskolákban lehet jelentkezni – legkésőbb április közepéig. A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a www.hpvinfo.hu honlap Iskolai oltóprogram menüjében olvashatók, illetve tölthetők le. Ugyanitt, illetve a 06-40-200-748 (helyi tarifával hívható) kékszámon kaphatnak bővebb szakmai felvilágosítást magáról a HPV-fertőzésről is.

SzNPTT kapcsolatfelvétel:
(06-1) 430-3869 és (06-1) 430-3867; [email protected].

További információ: Bariczki Erika T: 06-309-661-748, [email protected]