edzés
#Betegségek

6 veszély, ami a konditeremben fenyeget

2017.05.15.
2 perces olvasási idő

Manapság rengetegen járunk a konditerembe edzeni. Ez nagyon jó dolog, hiszen fejlesztjük az izomzatunkat, erőnlétünket, amellyel sokat teszünk az egészségünkért. Azonban nagyon fontos odafigyelni a testi épségünkre is, hiszen könnyű megsérülni az edzőterem ártalmatlannak tűnő gépezetei között.

Rengeteg veszélyes helyzet leselkedik ránk a konditeremben: ha nem vigyázol eléggé, a sérülésektől a fertőzésekig bármi előfordulhat. Mutatjuk, mire figyelj oda, ha rendszeresen terembe jársz edzeni.

Képzetlen személyzet

Biztos, hogy van a személyi edződnek megfelelő képesítése? Vagy csak elvégzett egy internetes tanfolyamot és így lett szakértő? Nem árt erre odafigyelni, hiszen a tapasztalatlanságból adódhatnak akár veszélyes helyzetek is, pl. sérüléshez vezethet a nem megfelelő gyakorlatvégzés.

Hogyan kerüld el ezt a veszélyt?

Sose félj megkérdezni, hogy van-e igazolványa vagy valamilyen dokumentuma a személyi edződnek arról, hogy ő tényleg ért a dolgokhoz. Nézz utána a gyakorlatoknak, amelyeket az edződ javasol, hogy tényleg úgy korrektek-e, ahogy azt ő javasolja.

Berendezések meghibásodása

Rengeteg ember használja a konditerem berendezéseit nap mint nap. Ezáltal megvan az esély arra, hogy az eszközök meghibásodjanak, ezáltal veszélyeztessék az egészségedet.

Hogyan kerüld el ezt a veszélyt?

Kérdezd meg a személyzetet, milyen gyakran nézik át és javítják a berendezéseket, és mindig szólj ha meghibásodást észlelsz. Sose használj olyan eszközt, amin látod hogy törött vagy nem a funkcionalitásának megfelelően működik.

Helytelenül végzett gyakorlatok

Hibásan csinálni a gyakorlatokat, vagy rossz mozgástípust választani a leggyakoribb konditermi hibák közé tartozik. Az, hogyha valakitől látsz egyfajta gyakorlatot, az nem biztos, hogy megfelelő számodra is.

Hogyan kerüld el ezt a veszélyt?

Ismerd meg a saját határaidat és soha ne lépj túl ezen a határon erőfitogtatás céljából. Tudd, hogy a te szinteden milyen gyakorlatokat kell végezni, hogy fejlődésben maradj, sose félj megkérdezni a személyi edzőt.

Esések

Az ugrálás, futás és különböző mozgások a tárgyak között növelhetik az esések és az elcsúszások esélyét.
Hogyha nagyobb mozgásteret igénylő gyakorlatot végzel, előtte mindig nézd át és tisztítsd meg azoktól a tárgyaktól a helyet, amelyek gátolhatják a mozgásod. Szintén nagyon figyelj az öltözőben és a tusolóban, mert a nedvesebb helyeken könnyen el lehet csúszni. Mindig nézz a lábad elé!

Rándulások, izomhúzódás

Hogyha túl nagy súlyt próbálsz emelni rossz technikával, túledzed magad, vagy helytelen módon nyújtasz, az rándulásokhoz és izomhúzódásokhoz vezethet.

Hogyan kerüljük el?

Ha valamilyen gyakorlat nem esik jól, esetleg fájdalmat okoz, azonnal hagyd abba! Kérj jeget a sérült testrészre és pihentesd a fájós végtagodat. Ha komolyabb bajod történt, szólj a személyzetnek, akik dokumentálják az esetet, ha kell orvost hívnak.

Fertőzések

A baktériumok mindenütt megtalálhatóak, beleértve a konditermet is. A baktériumok, vírusok nagyon gyakoriak az olyan helyeken, ahol nedvesség és meleg van. Így az öltözők, tusolók és az uszoda fokozottan veszélyes helynek számít ebből a szempontból.

Hogyan kerüld el ezt a veszélyt?

Kérdezd meg a személyzetet, hogy milyen gyakran tisztítják az úszómedencét, és hogy használnak -e benne olyan vegyi anyagokat, melyek megölik a baktériumokat. Sokan ajánlják tusolásnál a műanyag papucsot, hiszen a lábgomba nagyon gyakori ilyen helyeken. Hogyha konditermi gépeket használsz, mindig töröld le használat előtt, és moss kezet a használatuk után. A szaunában mindig a törölköződre ülj, mert itt is nagyon nagy a fertőzés veszélye.

(G.V.)