#Betegségek

Amit a bélgázokról tudni érdemes

2009.10.28.
1 perces olvasási idő

A szellentésnek nagyon - nagyon sok szinonimája van, viszont ezekre cikkemben nem térnék ki. Mindenki tudja, hogy a lányok nem szoktak szellenteni, viszont ha mégis akadna köztük kivétel, úgy gondoltam hogy erre a témára is érdemes egy kis időt szánni, hiszen sokszor nem a megfelelő helyen és időben találkozunk az ingerrel. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy konkrétan miért is létezik a pukizás, és hogy mit is tehetünk ellene.

A szellentés ugyan nem életveszélyes, de kellemetlen - és nagyon zavaró tünet, főképp, ha túl gyakran jön ránk. Az étrendünk megváltoztatása enyhülést hozhat az illető és környezete számára egyaránt.

A bélgázok távozása normális élettani jelenség: egészséges felnőttel naponta akár tizenötször is előfordulhat, hogy a végbélnyíláson át fél-másfél liter bélgáz távozik. A normális életfunkció működése azonban nem jelenti azt, hogy társadalmilag elfogadott.

Vannak, akiknek még ez a mennyiség is soknak számít, másoknak, az átlagosnál is sokkal több a bélgáz-képződése. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a fenti mennyiségek átlagos mérések alapján lettek meghatározva, azonban a gáztermelés nem a normális bélflóra baktériumainak tulajdonsága.

A bélgázok kellemetlen szagát általában a bennük lévő kén-hidrogén és egyéb kéntartalmú gázok okozzák. A rendkívül erős bélgáz-termelés oka emésztési és felszívódási zavar lehet – például lisztérzékenység. Stressz is kiválthatja, mert az ilyen helyzetben lévő ember öntudatlanul nagyon sok levegőt nyelhet.bélgáz

Mit tehetünk ellene?

• ne igyál szénsavas üdítőitalokat
• az ételt rágd meg alaposan, a nagy darabok félig emésztve kerülhetnek a vastagbélbe, és gáztermelődést indítanak el
• egyél lassan, mert ha gyorsan eszel, több levegőt nyelsz
• ha babot eszel, főzés előtt áztasd be, hogy az emészthetetlen szénhidrátok kiázhassanak belőle, az áztatólevet öntsd ki, és a babot friss vízben főzd meg!
• a bélgázok túlzottan hosszú ideig való visszatartása veszélyes, és nagyon megterheli az emésztőrendszert.

Amerikai kutatók fiatal- és középkorú férfiakon végzett felmérése szerint hamis az az általános nézet, hogy a bélgáz termelése a korral növekszik. A vizsgálat azt igazolta, hogy a problémát a nem felszívódó szénhidrátok okozzák. Szokásos étrend mellett mindkét csoport tagjai naponta átlagosan tíz-szer szellentettek. A szellentés gyakorisága kétszeresére nőtt, ha napi 10g nem felszívódó szénhidrátot is fogyasztottak.

Bárhogy is legyen, pukizás mindig is van, volt ,és lesz, nincs mit tenni ellene. Viszont ezt a normális élettani funkciót jobb, ha mindig kulturált, szolid módon hajtjuk végre, lehetőleg ne a velünk lévő ember orra alatt!

(G.V.)