ciklus
#Testi problémák

Mikor beszélhetünk rendszertelen menstruációs ciklusról?

2022.11.30.
3 perces olvasási idő

Sokszor hallhatunk a menstruációs ciklusról, amitől az egész úgy hangozhat, mintha óramű pontossággal történne. Azt mondjuk, hogy az a normális, ha egy nő négyhetente menstruál, és emiatt úgy véljük, hogy azoknál a nőknél, akiknél nem így történik, valami nincs rendben. Valóban ez az igazság?

A menstruációs ciklusról

A legtöbb lánynak 10 és 15 éves kora között jön meg az első menstruációja, de néhányuknál ez hamarabb is megtörténhet, vagy kicsivel később is. Az első ciklust úgy is nevezik, hogy menarche.

Az orvosok gyakran említik egy lány havi menstruációs ciklusát (ami a ciklus első napjától a másik ciklus kezdetéig tart) 28 napos ciklusra utalva, de a 28 csak egy átlagos becslés, amit az orvosok használnak. A női ciklusok hossza változó: van, akinek 24 napos ciklusa van, de olyan is, akinek 34 napos. Egyes lányoknál az is megeshet, hogy a ciklusok minden hónapban különböző hosszúságúak, különösen az első menstruációt követő néhány évben.

Az első nap, amikor megjön valakinek a menstruációja, az a ciklus első napja. A ciklus kezdetén az agyalapi mirigy utasítást küld a petefészeknek (ovárium), és megkezdődik a petesejtek előkészítése a kilökődésre. Ekkor a méh nyálkahártyája megvastagodik, előkészíti a megtermékenyített petesejt beágyazódásához szükséges helyet abban az esetben, ha a lány terhes lesz.

Egy huszonnyolc napos ciklusnak körülbelül a tizennegyedik napján a petesejt kilökődik (ezt ovulációnak nevezik). A petesejt bekerül a petevezetékbe, majd innen a méhbe jut. Ha a petesejtet nem termékenyítette meg a hímivarsejt, akkor elkezd lebomlani. Körülbelül két héttel később a méhnyálkahártya és a petesejt a menstruációval távozik a testből, aminek következtében a ciklus előről kezdődik (ezért használjuk a „ciklus” szót).

Ez az egész nagyon világosnak és szabályozottnak tűnik. De lehet, hogy egy lány teste nem pontosan eszerint a menetrend szerint működik. Nem ritka, különösen a menarchét követő két évben, hogy kimarad a ciklus, vagy rendszertelen. Egy-egy betegség, gyors súlyváltozás, vagy akár a stressz is kiszámíthatatlanabbá teheti a dolgokat, mert az agy azon részét, ami a menstruációs ciklust szabályozza, az ilyen dolgok is befolyásolják.

Egy normális ciklusnak nem kell óramű pontosságúnak lennie

Néhányaknak óramű pontsággal jön meg a menstruációjuk, másoknak pedig minden hónapban egy kicsit más időpontban van meg. Sok lánynak rendszeresen átlagos ideig tart a havi ciklusa, de alkalmanként kimarad egy, vagy váratlanul megjön a stresszes időszakokban. Igazából megfigyelheted, hogy amikor elutazol valahova, vagy nagy változás van a napi ritmusodban, akkor a menstruációd is késik. Ezek mindegyike tökéletesen normális.

Az is teljesen rendben van, hogyha változik egy lány menstruációjának időtartama. Néha csak két napig vérzel, de időnként meg egy hétig is eltarthat. Ez a test által termelt hormonok szintje miatt van, ami ciklusról ciklusra különbözhet, és ez befolyásolja a vérzés mennyiségét és hosszát.

Hogyan is tudod meghatározni, hogy mikor kellene megjönnie a menstruációdnak?

Ha a ciklusod nem rendszeres, akkor lehet, hogy a tested által adott jelekre kellene odafigyelned. Ezek közé tartozhat:

  • a derékfájás,
  • a mellek megduzzadása vagy mellfájdalom,
  • fejfájás,
  • pattanások megjelenése,
  • alvási szokások változása,
  • hangulatingadozások, ingerültség,
  • puffadás,
  • hüvelyváladék állagának és mennyiségének változása.

Legtöbb esetben a rendszertelen ciklus része a normál tinédzserkori változásoknak. Egy bizonyos pont után, amint egyre időseb leszel, a ciklusod is valószínűleg be fog állni, mérhető rendszerességgel. Ez általában az első menstruáció után három évvel következik be.

Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek, túlzott fizikai megterhelés, nagyon alacsony testtömeg, vagy a nem megfelelő kalóriabevitel miatt rendszertelen a menstruáció, vagy akár teljesen meg is szűnhet. Mások a hormonháztartásuk felborulása miatt tapasztalhatnak problémákat. Például, a pajzsmirigy betegségei is menstruációs zavarokat okozhatnak, ha a tiroxin-szint a vérben túl alacsony vagy túl magas lesz.

Rendszertelen ciklus

Néhány nőnek azért rendszertelen a ciklusa, mert a teste túl sok androgént termel, ami egy olyan hormon, amely az izomtömeg megnövekedését, arcszőrzetet, és a hang mélyülését okozza férfiaknál, nőknél pedig a fanszőrzet kialakulását, valamint a testmagasság megnövekedését. A magas androgén mennyiség az arcszőrzet, illetve a szakáll, a mellkasi- és hasi szőrzet megnövekedését eredményezi, és néha a túlsúlyhoz is köze van.

Ha ezek közül bármelyik probléma rád is igaz, vagy ha több is, vagy ha három éve rendszertelen a menstruációd, akkor látogasd meg az orvosodat! Ő valószínűleg hormonkészítményeket fog neked felírni, vagy más gyógyszereket, esetleg életmódváltást javasol, hogy segítse a rendszeres havi ciklus kialakulását.

Fontos, hogy elmenj orvoshoz, ha szexuálisan aktív vagy és kimaradt a menzeszed. Ez a terhesség egyik jele is lehet.

Akkor is el kellene menned orvoshoz, ha:

  • a menstruációid elkezdenek hét napnál tovább tartani,
  • erős vérzésed van,
  • ha huszonegy napnál hamarabb jön meg, vagy negyvenöt napnál ritkábban,
  • ha a menstruációt rendszeresen erős görcsök és hasi fájdalom kíséri,
  • ha vérzést tapasztalsz a ciklusaid között.

Ha a menstruációd rendszertelen, tarts néhány betétet vagy tampont a táskádban, így kéznél lesz majd abban az esetben is, ha olyankor jön meg, amikor nem is számítasz rá.

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)