vizsga
#Táplálkozás

Teljesítményfokozó ételek

2016.04.25.
2 perces olvasási idő

Akár tanulsz, házit csinálsz, egy vizsgára készülsz, vagy csak egy kis plusz energiára van szükséged napközben, ha a megfelelő ételeket fogyasztod, az segíthet felturbózni az agyadat, így a teljesítményed is javulni fog.

Azzal, hogy egészséges szénhidrátokat fogyasztasz, nemcsak a pocakodat laktatod, hanem az agyadat is. Érdekes módon az agy a testünk egyetlen olyan szerve, amely glükózt használ energiaforrásként. A szénhidrátok biztosítják az agy számára szükséges glükózt, amitől jobban működik majd. Itt néhány olyan javaslatot olvashatsz, amely segít, hogy helyesen táplálkozz a dolgozatok és vizsgák előtt.

Amire szükséged lesz:

  • egészséges szénhidrátforrások
  • olajos magvak, gabonafélék
  • víz
  • tej
  • kamilla tea
  • szőlő

Ne cukorral tömd tele magad!

Kerüld a cukrokat, és chipszeket, amik ugyan szénhidrátot tartalmaznak, de csak egy energialöketet adnak, ám hosszú távon nem segítenek a szellemi teljesítőképesség fokozásában. Az agyunknak egyenletes mennyiségű szénhidrátra van szüksége, hogy kibírja a mentális igénybevételt, amit a vizsga előtti kimerítő tanulások, esetleg egy megerőltető nap kihívásai igényelnek. A gyorsételek - amiknek magas a cukortartalmuk vagy rengeteg szénhidráttal vannak teletömve - csak ideiglenes, gyors „energialöketet” adnak a testnek, de nem biztosítják folyamatosan a test és az agy számára a mentális éberséget.

Válaszd a gyümölcsöket!

Fogyassz egészséges szénhidrátokat, amik a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben találhatók. Ezek az ételek több energiát biztosítanak. Emellett segítik a szerotonin termelődését, ami „lenyugtatja” az agyat. Ha izgulsz egy vizsga miatt, fogyassz előtte egy vagy két órával egészséges szénhidrátokat! Ez segíteni fog a memóriádnak is.

Igyál kamilla teát!

Próbálj meg valami meleget és nyugtatót inni. Például a tej vagy a kamilla tea jó választás lehet, méghoegy órával lefekvés előtt, ha stresszes vagy egy vizsga miatt. Ez megnyugtat, és biztosítja a nyugodt éjszakai alvást is a számodra, így kipihenten ébredhetsz reggel, amire szükséged lesz majd a nagy napon.

Egyél almát és mogyoróvajat!

Egyél olyan egészséges ételeket, mint az alma vagy a mogyoróvaj, ha nagyon ideges vagy a vizsga előtt! A gyümölcs jótékonyan hat a szervezetedre, serkenti a szerotonin-termelést, ami segít megnyugodni, így könnyebben koncentrálsz majd, míg a mogyoróvaj tele van egészséges zsírokkal és fehérjékkel. Az almához hasonlóan a szőlő is stimulálja a szerotonin-termelést, habár a magas rosttartalmának köszönhetősen lassítja a cukor felszívódását, azonban a benne lévő a rostok segítenek a stressz enyhítésében.

Jó tanácsok a kihívás előtti napokra

  • Ne tanuld végig a vizsga előtti éjszakát! A testednek szüksége van a pihenésre és a regenerálódásra. A mentális tevékenységek nagyon sok energiát igényelnek. Emiatt kell legalább hét órát aludnod a vizsga előtt.
  • Vigyél be a szervezetedbe minden nap elegendő vitamint és tápanyagot!
  • Ne feledkezz meg a folyadékról sem! Ha nem iszol eleget, lassabb leszel, az agyad sem fog rendesen fogni, és oda a koncentrációs képességednek is.
  • Sose indulj el reggeli nélkül! Ha éhesen mész vizsgázni, tuti, hogy korántsem leszel annyira éber, mint akkor, ha rendesen indul a napod, egy egészséges reggelivel.

Kitartást és sok sikert kívánunk!

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)