fogyj a kamaszpanasszal
#Táplálkozás

Fogyj a KamaszPanasszal! 5. hét

2016.04.19.
4 perces olvasási idő

Eljutottál az 5. hétig! Gratulálunk, nagyon ügyes vagy! Csak így tovább! Eddig leginkább az ételekre koncentráltunk, de az általunk fogyasztott italok többsége is tartalmaz kalóriákat, ezért jó ötlet megbizonyosodni arról, hogy odafigyelsz a folyékony halmazállapotú kalóriákra is.

Ha valaha is gondolkoztál azon, hogy miért nem fogysz miközben szigorúan betartod az előírt étrendet, akkor most nézzük meg, hogyan szabotálja az a közepes latte vagy az ízesített víz a fogyásra való törekvéseidet!

Feladataid az 5. hétre

  • Ha sok cappucinot vagy latte-t iszol, próbálj meg inkább átváltani a fekete kávére.
  • Próbálj meg alacsony zsírtartalmú tejet, esetleg szójatejet vagy mandulatejet használni!
  • Tartsd be a napi kalória-limitedet: ez 1400 kalóriát jelent, ha lány vagy és 1900 kalóriát, ha fiú vagy.
  • Most már heti 150 percnyi sportot kéne űznöd - ha sikerült megvalósítani, gratulálunk, csak így tovább! Ha nem, akkor próbáld különböző tippeink segítségével rászánni magadat!

Az alkoholban lévő kalóriák

Bizonyára Te is tudod, hogy kiskorúként nem ajánlott alkoholt fogyasztanod, mivel az agy kb. 20 éves korig fejlődik, és az alkohol roncsolja azt. De azt is tudod-e, hogy egy pohárnyi bor annyi kalóriát tartalmaz, mint egy kis csoki? És azt, hogy egy korsó búzasörben annyi kalória van, mint egy csomag chipsben? A legnagyobb gond, hogy sokunk nem gondol arra, hogy az alkoholnak is van kalória-tartalma. Szóval amíg nem eszünk meg egy tejszínhabos sütit a diétánk miatt, nem gondolunk arra, hogy egy pár korsó sör mennyi kalóriát jelent! Sőt, két korsónyi sör kalóriatartalma majdnem annyi, mint egy kis doboznyi tejszíné!

Ezeket végiggondolva már egyszerű megérteni, hogy mennyire befolyásolhatja a súlygyarapodást az alkoholfogyasztás. Két nagy pohárnyi fehérbor 360 kalóriát tartalmaz, azaz egy lány napi ajánlott (diétás) kalória-bevitelének közel az ötödét!

Egy lelkes sörivó, hogyha hetente csak 5 korsó sört iszik meg, akkor évente 44 200 kalóriát visz be a szervezetébe, ami 221 fánk kalóriatartalmával egyezik meg.

Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz - pontosan 7 kalóriát grammonként, azaz majdnem annyit, mint a zsír! Természetesen a koktéloknál, illetve 'mixer' italoknál ez még több kalóriát jelent.

Sok italozó pedig az alkohol mellett fogyasztott nassolnivalókkal visz be plusz kalóriát a szervezetébe (pl chips, mogyoró) - nem is említve még a másnap reggeli, másnaposság miatt kívánt ételeket, amik akár extra 450 kalóriát is jelenthetnek!

Ötletek a hízás elkerülése érdekében

  • Ne feledd, kiskorúként kerülnöd kell az alkoholfogyasztást! Ha már elmúltál 18 éves, tartsd magadat az ajánlott napi alkohol-egység bevitelhez! A férfiaknak ez napi 2- 3, míg a nőknek ez napi 1-2 egységet jelent. Egy korsó sör vagy 250ml bor 3 egységnek felel meg.
  • Minden egység elfogyasztott alkohol mellé fogyassz egy pohár vizet - ezzel megakadályozhatod, hogy dehidratálódj, illetve a másnaposság tüneteit is jelentősen csökkentheted.
  • Válasszd az alkoholmentes italokat, ám ezeknél is figyelj az alacsonyabb kalóriatartalomra! Egyre több ilyen ital jelenik meg a piacon, ám ezek kalóriatartalma változó!
  • Ha társaságban iszol, akkor megeshet, hogy többet fogyasztasz, mint egyébként tennéd. Ne alkalmazkodj mások elvárásaihoz, és ne feledd, ahhoz, hogy jól érezd magad, nem kell alkoholt fogyasztanod! Válaszd az alkoholmentes variációkat! Ha emiatt cikiznének, oldalunkon számos cikket találhatsz arról, hogyan bújhatsz ki a nyomás alól.
  • Egyél egy nagy, egészséges vacsorát, mielőtt inni indulnál! Tele hassal sokkal kevésbé fogsz egészségtelen nasik után vágyódni!

A te italod mennyi kalóriát tartalmaz?

  • Egy korsónyi 5%-os alkoholtartalmú sör = Egy csomagnyi sós chips (170 kalória)
  • Egy pohárnyi (175 ml) 12%-os alkoholtartalmú bor = Egy csoki (126 kalória)
  • Két korty (50 ml) 17,5%-os italból = Egy keksz (65 kalória)
  • Egy pohár (50ml) 17 %-os krémlikőr = Egy tejkrémmel töltött csokiszelet (118 kalória)

Gondolkozz, mielőtt innál!

Nem csak az alkoholos italok turbózhatják fel a kalóriabeviteledet - egy ártatlannak tűnő latte vagy kóla is rengeteg plusz kalóriát jelenthet, pedig nem is gondolnád.

Ha túl sok cukorral édesített folyadékot fogyasztasz, akkor azok miatt rengeteg kilót szedhetsz fel. Íme, a leggyakoribb ártatlannak hitt italok.

Kávé

Hiába szeretnéd csak a koffein-beviteledet megnövelni, akár 193 vagy több kalóriát is bevihetsz a szervezetedbe egy cappucino-val vagy mokkával. Próbálj meg inkább sima fekete kávét fogyasztani!

Gyümölcslevek, smoothie-k

Bár úgy tűnik, hogy ezek kifejezetten finom és egészséges italok, a gyümölcslevek gyakran becsapósak lehetnek - egy kis pohárnyi áfonya- vagy almalé például 100 kalóriát tartalmaz, és egy kicsi (250 ml) joghurt-alapú smoothie körülbelül 136 kalóriát tartalmaz. A legjobb, ha a csak gyümölcsalapú smoothie-k közül választasz! És bár a gyümölcslé és smoothie fogyasztása is segít egy lépéssel közelebb kerülnöd a napi ajánlott 5 gyümölcs-zöldség beviteléhez, a szilárd gyümölcsök fogyasztása sokkal laktatóbb lehet.

Szénsavas italok

A limonádé vagy a kóla nem csak a fogaidra ártalmas, hanem egy pohárnyi ital közülük akár 140 kalóriát is tartalmazhat. A legjobb, ha a diétás verzióra váltasz, és azt is csak alkalmanként fogyasztod. Ha pedig különböző, izgalmas íz-kombinációkkal kísérletezel, akkor sokkal egyszerűbben fogod tudni tartani magadat az elhatározásodhoz - kutatások bizonyítják, hogy idővel át lehet "nevelni" az ízlelőbimbókat arra, hogy a kevésbé édes vagy a teljesen édesítetlen italokat jobban élvezzék.

Folyékony kalóriák

Vajon mennyi kalóriát tartalmaz a kedvenc italod? Mindig is tudni akartad? Megmutatjuk, mivel számolj, ha 250 ml-nyit fogyasztasz az alábbi italokból.

  • Kóla (nem diétás) - 105 kalória
  • Mokka - 193 kalória
  • Cappucino - 110 kalória
  • Csokoládés tejshake - 195 kalória
  • Smoothie - 136 kalória
  • 100%-os narancslé - 122.5 kalória
  • Gránátalmalé - 170 kalória
  • 100%-os almalé - 117 kalória
  • Koffeines energiaital - 112.5 kalória

Ne feledkezz meg róla, hogy 150 ml 100 százalékos gyümölcslé (édesítetlen!) egy lépéssel közelebb visz a napi ajánlott 5 gyümölcs- és zöldségbeviteled teljesítése felé.

Mentás limonádé recept

Készíts inkább te magad egy frissítő, alacsony kalóriatartalmú italt a cukros, kalória-bomba dobozos italok helyett.

  • egy maréknyi friss mentalevél
  • 3 citrom leve és héja összekeverve
  • szénsavas ásványvíz
  1. Tépkedd kis darabokra a mentaleveleket, hogy felszabadítsd annak természetes, frissítő ízét.
  2. Add a mentaleveleket a citromlé-citromhéj keverékét tartalmazó kancsóhoz.
  3. Öntsd fel az egészet a szénsavas ásványvízzel!
  4. Hűtsd le az italt a hűtőben az abszolút frissítő élményért! Ha esetleg túl savanyúnak érzed, édesítőszerrel vagy a cukorbtegek által is fogyasztható nyírfacukorral, sztíviával ízesítsd!

Mindez 4 adagnyi italt fog adni, adagonként pár kalóriát tartalmazva. Jól hangzik, igaz?

(GY.A.; NHS alapján)