fogyj a kamaszpanasszal
#Mozgás

Fogyj a KamaszPanasszal! 11. hét

2016.05.31.
4 perces olvasási idő

Hatalmas hurrá, hiszen elértél a 11. hétig! Egy igazi sztár vagy! Gratulálunk! Azért még erre a hétre is maradtak feladatok, amelyeket teljesítened kell. Kezdj is neki!

Ha rendszeresen mozogtál és betartottad a diétás szabályokat, de mégsem fogysz tovább, akkor megeshet, hogy elérted azt a pontot, amikor a tested már hozzászokott az új életvitelhez, és kevesebb kalória elégetésével is képes menedzselni az új életet - ezáltal pedig nem fogsz tovább fogyni.

Ne aggódj, ez teljesen normális és kifejezetten gyakori. Ezen a héten azt fogjuk elárulni, hogy mik juttathattak ebbe az állapotba, illetve hogy hogyan küzdhetsz meg ezekkel a tényezőkkel.

Feladataid a 11. hétre

  • Keress magad mellé egy edzőtársat, ha eddig még nem tetted volna! Hidd el, a sportolás máris sokkal szórakoztatóbb lesz!
  • Tervezz meg egy vacsorát, amit te főzöl majd a barátaidnak a 12. héten. Ez nagyszerű alkalom lesz arra, hogy megünnepeld a sikeredet, illetve velük is megoszt a 3 hónap alatt szerzett tapasztalataidat. 2 hét alatt pedig biztosan találtok egy olyan időpontot, ami majd mindenkinek megfelel!

További fogyi-tippek

Tarts ki az utolsó héten is!Sokkal egészségesebben étkezel és sportolsz is, mégsem fogysz tovább? Lehet, hogy elérted azt a pontot, amikor leállsz a fogyással egy időre. Mielőtt elkedvtelenednél, tudnod kell, hogy teljesen normális, ha néha lelassul a fogyás folyamata, vagy akár le is áll egy kis időre.

Ez azért történik, mert a tested hozzászokott az új életviteledhez és alkalmazkodott az új energia-szintekhez, ezáltal kevesebb kalóriát is éget el. Talán itt az idő ahhoz, hogy átnézd a jelenlegi programot, és rájöjj, hogy hol tudsz egy kicsit "csalni". A KamaszPanasz ebben szeretne segíteni, az alábbi 10 tippel.

Tarts ki!

Ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel a szervezetedbe, akkor előbb vagy utóbb újra elkezdesz majd fogyni. Az is előfordulhat, hogy most is folyamatosan fogysz, csupán olyan kis mértékben, hogy az nem látszik a mérlegen.

Nem csak a mérleg a lényeg!

Lehet, hogy éppen megálltál a fogyással, de ez csak átmeneti. Tartsd észben azt, hogy mennyi mindent értél el az elmúlt hetek során - mindez dobhat az önbizalmadon. Emellett ne felejtsd el, hogy izmot is építesz, aminek a súlya nagyobb, mint a zsíré.

Figyelj oda a kalóriákra!

A fogyás leállásának egyik leggyakoribb oka, ha (akár öntudatlanul) több kalóriát viszel be a szervezetedbe. Figyelj oda, hogy az étel-adagjaid ugyanakkorák maradjanak, mint a program elmúlt hetei során. Emellett ugyanúgy folytasd tovább a kalóriák számolását, és limitáld a napi kalóriabeviteledet az előírtaknak megfelelően.

Mozogj rendszeresen!

A rendszeres sportolás a legjobb mód azoknak az idegesítő, extra kilóknak a leadására, amiket nem tudtál a megfelelő diétával eltüntetni magadról. Keress valamilyen olyan mozgásformát, amit élvezel, és amit be tudsz iktatni a napi rutinodba, például menj el futni rendszeresen!

Légy még aktívabb!

A tested könnyen hozzászokhatott az elmúlt hetek során az új edzés-programodhoz, ezáltal megtanult ugyanannyi energiát termelni kevesebb kalória égetésével. Lehet, hogy még többet vagy még intenzívebben kellene edzened a siker érdekében!

Próbálj ki valami újat!

Próbálj ki különböző, új mozgásformákat az izmaid edzéséért! Ez nemcsak abban segít, hogy megőrizd a motivációdat, de a testedet is arra ösztönzi majd, hogy intenzívebben dolgozzon.

Légy erős!

Az izmok nagyon hasznosak a kalória-égetésben. A rendszeres erősítő edzések - például súlyzózás - fel fogják pörgetni a fogyásodat!

Turbózd fel a motivációdat!

Ha a motivációd kezdene elfogyni, vagy legalábbis ingadozni, jusson eszedbe az első hét, és az, hogy miért is kezdtél bele a programba! Emellett az is sokat segíthet, ha a barátaid és családod segítségét kéred. Gondold végig, mennyi energiát fektettél máris bele az egész programba - nem lenne érdemes veszni hagyni, igaz?

Biztos vagy benne, hogy tovább kell fogynod?

Használd BMI-kalkulátorunkat, és nézd meg, hogy elérted-e már az egészséges testtömegindexedet. Ha igen, akkor már felesleges tovább fogynod - de természetesen továbbra is ajánljuk, hogy folytasd a már (remélhetőleg) rutinoddá vált egészségesebb életmódot.

Keresd fel a háziorvosodat!

A háziorvosod elvégezhet néhány vizsgálatot, amik kimutatják azokat az esetleges betegségeket, amik akadályozhatnak a fogyásban. Emellett biztosan további hasznos tanácsokat is tud adni neked a fogyásra és egészséges életmódra nézve.

Diétás vacsora-recept

Áthívni a barátokat egy vacsira nem csak nagyszerű szórakozás és kikapcsolódás, de abban is segít, hogy kontrolláld a kalória-beviteledet. És mivel te állítod össze a menüt, az éttermekben körülvevő csábításoknak való ellenállással sem kell majd számolnod!

Próbáld ki az alábbi menüt

  • Mexikói bab és paradicsomleves (117 kalória)
  • Rákos jambalaya (323 kalória)
  • Citrom és málna krém (188 kalória)

Összesen - 628 kalória

Amikor olajjal főzöl...

Az olaj igazi kalória-bomba, éppen ezért érdemes nagyon odafigyelned arra, hogy mennyit használsz belől főzés során. Egy evőkanálnyi növényi olaj 120 kalóriát tartalmaz. Gondolj bele, csak 1-2 kanállal több olaj (az olívaolajra is vonatkozik!), és máris több száz kalóriát adtál a fogáshoz! Tanácsunk, hogy mindig mérd le, hogy mennyi olajat használsz, ahelyett, hogy a flakonból öntenéd - így egyszerűbb lesz kevesebbet használnod.

Hogyan legyél fittebb teljesen ingyen?

Csak egy titka van annak, hogy teljesen ingyen fittebbé válhass - ragadj meg minden alkalmat, amikor aktív lehetsz! Ha megvan a motivációd és megfelelően tervezel, akkor fittebb lehetsz, mint valaha, anélkül, hogy egy forintot is költenél.

Sétálás

Kutatások is bizonyítják, hogy akik kevésbé intenzív mozgásformákat is beiktatnak a mindennapjaikba - mint például sétálást - azok sokkal több kalóriát égetnek naponta, mint azok, akik hetente elmennek az edzőterembe.

Kerekezz az iskolába!

Az iskolába való biciklizés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy rendszeres testmozgást iktass be a mindennapjaidba. Emellett bérletre sem kell költened, amivel rengeteget spórolhatsz.

Játékok a szabadban

Akármilyen játék a szabadban ideális arra, hogy egyszerre szórakozz jól a családoddal vagy a barátaiddal és kalóriákat is égess teljesen ingyen. Frizbizés, fogócska, ... A lista végtelen!

Mozogj zölden!

A kertészkedés, mint például az ültetés, gyomlálás vagy járda-takarítás igenis hatékony formái a testmozgásnak - próbáld ki! Ráadásul biztosak vagyunk benne, hogy a szüleid is értékelni fogják, ha besegítesz nekik!

Foci a parkban

Ha elég merész vagy, csak menj oda egy már amúgy is játszó csapathoz, és kérdezd meg, hogy csatlakozhatsz-e. Szinte biztos, hogy engedni fogják, és ezáltal nemcsak ingyen égethetsz kalóriákat, de akár még új barátokra is szert tehetsz!

Vásárlás, plázázás

Ha tudsz, segíts be az anyukádnak vagy nagymamádnak a vásárlásban - egy szupermarket igen nagy méretű, ráadásul a kézi-kosár cipelését súlyzózásként is felfoghatod.

Ha pedig szeretsz vásárolgatni, sétálj körbe párszor a helyi plázában. Nem csak a kirakatokat nézheted meg többször is, hanem rengeteget tudsz sétálni is! Ha pedig teljesítesz egy magadnak előre kitűzött távot (pl háromszor körbesétálni az egész plázát, és mindig csak a lépcsőket használni), akkor még helyben meg is jutalmazhatod magadat valamilyen aprósággal!

Melyik sporttal mennyi kalóriát égethetsz el?

Minél energetikusabb a mozgásforma, amit űzöl, annál több kalóriát fogsz elégetni. Kis útmutatónkból megtudhatod, hogy mennyi kalóriát éget el egy 70 kilós személy 60 perc alatt:

  • erőteljes sétálással - 266 kalóriát
  • tollaslabdával - 315 kalóriát
  • biciklizéssel - 560 kalóriát
  • futással - 700 kalóriát
  • parkban focizással - 490 kalóriát
  • aerobic edzéssel - 455 kalóriát
  • jógával - 175 kalóriát

Mennyi idő elégetni egy csokiszelet kalóriáit? (319 kalória) Figyelem, meglepő adatok!

  • 28 percnyi futás
  • 25 percnyi biciklizés
  • 39 percnyi focizás
  • 28 percnyi mellúszás
  • 84 percnyi sétálás

(Gy.A., NHS alapján)