influenzás
#Táplálkozás

Mit együnk, ha influenzásak vagyunk?

2015.02.12.
3 perces olvasási idő

Miközben az influenzától szenvedsz, azon gondolkozol, hogy vajon van olyan étrend, ami segít a gyógyulásban, létezik influenza-diéta?

Manapság már egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy a megfelelő étrend erősíti immunrendszerünket és segít a betegségekből való kilábalásban. Természetesen a helyes táplálkozás elengedhetetlen jó egészségi állapotunk fenntartásában. Azonban amikor a szervezeted influenzával küzd, akár heteken át, még fontosabbá válik, hogy mit is eszel annak érdekében, hogy a gyógyulási folyamatot meggyorsítsd. Elengedhetetlen, hogy a szükséges vitaminok és ásványok megfelelő mennyiségben képezzék napi étkezéseidnek részét.

Milyen jó hatással vannak a tápanyagok a gyógyulásra?

Az ételt alkotó értékes tápanyagok nélkülözhetetlenek a szervezet regenerációjához, növekedéséhez és jó egészségi állapotához. Ezen tápanyagok közé tartoznak a különféle vitaminok, ásványi sók, aminosavak, egyes zsírsavak, víz és a kalóriák forrásai: szénhidrátok, zsírok, fehérjék. Néhány tápanyag alkotóelemét a szervezet képes önmaga előállítani, míg másokat nem, az utóbbiakat kell az étellel pótolnunk. A helytelen táplálkozás egyik következménye lehet a súlyos tápanyaghiány, mely akár könnyen előidézhet betegségeket is, főleg ha nem teszünk ellene semmit.

Mely ételek segítenek az influenza elleni harcban?

Akár influenzás valaki, akár nem, az elégséges fehérjebevitel alapvetően szükséges a szervezet fenntartásához, erőnlétéhez. Fehérjét nagy mennyiségben tartalmazó ételek: sovány hús, baromfihús, hal, hüvelyes növények (bab, borsó), mogyorófélék, egyes fehérjedús magvak, tejtermékek, tojás - ezek bármelyike jó fehérjeforrás lehet.

Az egységes nemzetközi ajánlás szerint testsúlykilogrammonként napi 1,5 gramm fehérjebevitel szükséges egy átlagos felnőtt számára, de például a terhes és szoptató kismamák többet igényelnek. A magas fehérjetartalmú étel fogyasztása mellett szükséges még egyéb, jótékony hatású tápanyag bevitele is, mint például bizonyos vitaminok (B6, B12), melyek az immunrendszer megfelelő működését segítik elő.

A B6 vitamin könnyen elérhető az egyes fehérjedús forrásokban is: pulykahús, bab, burgonya, spenót, gabonapelyhek. A B12 vitamin szintén fehérjében gazdag ételekben található meg: sovány húsok, tej, hal. Ez igen jó immunerősítő hatású. Ezen felül fontosak még az ásványi anyagok, mint: szelén, cink, amik erősítik az immunrendszert. Tartalmazza őket: a bab, mogyoró, sovány hús és a baromfiból készült ételek.

Milyen egyéb tápanyagok lehetnek hasznosak a fertőzések elleni védekezésben?

Az antioxidánsok is jótékony hatással vannak a szervezetre, például a GSH (glutathione), mely például a spárgában, dióban, avokádóban, valamint a keresztesvirágúakban (káposztafélék, brokkoli) található meg.

Mely ételeket fogyaszthatom vagy kerüljem, ha nyálkahártya-duzzadással küzdök?

Valójában szinte bármit lehet enni és inni, ha éhesek vagy szomjasak vagyunk. Néhány ember esetében a tejtermékek fokozhatják a nyálkatermelődést, valamint émelygést és hányingert okozhatnak. Ha ez lenne a probléma, akkor célszerű néhány napig a tejtermékek fogyasztását kerülni.

A rostos narancslé C-vitaminban és folsavban gazdag, melyek segítik az immunrendszert és gyorsítják a gyógyulás folyamatát. Némely kutató úgy véli, a C-vitamin bevitele csökkentheti a betegség lefolyásának az idejét.

Mit ehetek és ihatok, ha rosszullét és hányinger gyötör az influenza miatt?

A legjobb, amit tehetünk, ha tartózkodunk az evéstől hányinger vagy hasmenés esetén. Sokkal fontosabb, hogy igyunk elég folyadékot, gondoskodjunk a szervezetünk vízpótlásáról, mert különben a kiszáradás veszélye fenyeget, sőt, igyunk minél többet, lehetőleg rostos gyümölcslevet, ionpótló sportitalt (nem energiaital!), levest.
Kezdésnek kis adagokat igyunk, fél vagy egy csészényit, gyerekeknek kevesebbet, lehetőleg tiszta folyadékokat, gyenge leves, híg gyümölcslé, szóda.

A meleg, mézes tea jól jön torokfájás esetén, valamint a meleg italok jobban hatnak a megfázás vagy influenza okozta tünetek enyhítésében (eldugult légutak tisztítása), mint a hideg innivalók. Abban az esetben, ha már elmúlt a rosszullét és üres a gyomrunk, újra ehetünk, de csak óvatosan. Érdemes lassan és kis adagokban, gyomorkímélő ételeket fogyasztani, például pirítós, rizs, gyümölcsök.

Mi a helyzet a nagymama tyúkhúslevesével?

A tyúkhúsleves a leghasznosabb étel, amit ehetünk, ha megfázásos jellegű tünetektől szenvedünk. Egyes tanulmányok is megerősítik azt a feltevést, hogy a tyúkhúsleves enyhe gyulladáscsökkentő hatással bír, mely csökkenti felső légúti fertőzések okozta tüneteket.

Egy jól felkészített immunrendszer hatékonyabban tud küzdeni a fertőzések ellen. Így, ha felépültél, akkor célszerű változatos és egészséges étrendet folytatni. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket (melyek tápanyagokban és vitaminokban gazdagok) minden mennyiségben, valamint fontos, hogy eleget aludj (lehetőleg 7-8 óra pihentető alvás szükséges naponta) és a szervezeted visszakerül a régi formájába.

- N. L. -