kalória
#Táplálkozás

60 piszkos kis kalóriaégető trükk

2022.07.16.
7 perces olvasási idő

El sem hinnénk, hány egyszerű módja van a kalóriák elégetésének. Elegendő alvás, rágózás vagy a házimunka saját kézzel való elvégzése is előrelendíthet a súlycsökkentésben.

1. Aludd ki magad!

Huzamosabb perióduson keresztül a kevesebb mint négy óra éjszakai alvás lassítja az anyagcserét, ezért az ajánlott alvásmennyiség hét-kilenc óra. A rosszul és keveset alvók általában alacsonyabb tápértékű élelmiszereket választanak – állítja a Pennsylvaniai Egyetem. Egy másik kutatás pedig kimutatta, hogy az alváshiányos emberek egyszerűen kevesebbet mozognak.

2. Szedj D-vitamint!

A British Journal of Nutrition kutatói kimutatták, hogy a D-vitamin-hiányos nők nehezebben szabadulnak meg feleslegüktől. Stephen Gullo, táplálkozás tanácsadó és a The Thin Commandements szerzője napi 2000 mg elfogyasztását ajánlja.

3. Igyál kávét mértékkel!

Susan B. Roberts, a The ’I’ Diet szerzője, és a bostoni Tufts University Táplálkozástani és Pszichiátriai Intézetének professzorasszonya szerint a koffein megnöveli az elégetett kalóriák számát.

4. Végezz el néhány teendőt saját kezűleg!

Moss kézzel, porszívózz vagy készítsd magad az ebédet, a vacsorát. „Luxusnak tekintjük, ha van, aki vagy ami elvégez helyettünk valamilyen feladatot, abba bele sem gondolva, hogy ha ezt magunk csinálnánk, többek közt kalóriát is égetnénk,” – mondja Slayton. Amikor bútort törölgetsz vagy kocsit mosol, jól nyújtsd meg az izmaidat – tanácsolja Peterson –, mindkét kezeddel tégy nagy, körkörös mozdulatokat, mint a karate kölyök. :)

5. Viselj lépésszámlálót!

Ha az a célod, hogy több lépést tegyél meg hétről hétre, egy lépésszámláló sokat segíthet az ellenőrzésben és a célod elérésében.

6. Egyél gyakran, de keveset!

"Végiggondoltad már valaha, hogy ha kisebb adagokat eszel a nap folyamán, a néhány óránkénti emésztés sokkal több energiát vesz el a szervezetedtől? Lehet, hogy ugyanakkora a bevitt kalóriamennyiség, de a tested többször megdolgozik azért, hogy feldolgozza az elfogyasztott táplálékot.” – mondja Chissy Wellington, táplálkozás tanácsadó.

7. Mozogj fürgén!

„Járkálj úgy, mintha épp késésben lennél!” – tanácsolja Gunnar Peterson, Jennifer Lopez Los Angeles-i személyi edzője.

8. Nevess!

„Napi 10-15 perc nevetéssel több mint 50 kalória elégethető.” – mondja Adelino Da Costa, a New York-i Punch Fitness Center tulajdonosa.

9. Reggelizz!

„Ezzel jelet küldesz a szervezetednek, hogy nem éhezel, így elkezdheti a zsírégetést – még ha csak a megszokott napi tevékenységed végzed is.” – mondja Peterson. Gyümölcsös zabkása vagy rántotta fogyasztását ajánlja napidító étkezésként, ami a lassan felszívódó tápanyagoknak és a magas fehérjetartalomnak köszönhetően ideális reggeli!

10. Időzíts!

Állítsd be a számítógépeden az időzítőt és szánj minden órában 5 percet fel-alá sétálásra, a tagjaid kinyújtóztatására. Ezzel nem csak a testmozgás időtartamát növeled meg, de számos egészségügyi következményt is megelőzhetsz, ami a számítógépezéssel járhat (pl. szemszárazság, alvászavarok, izomfájdalmak).

11. Spájzolj be rostokból!

A kalóriaszegény, magas rosttartalmú ételek megemésztése több időt vesz igénybe, így hosszabb a teltségérzet és kedved sem lesz nassolni, mondja Gullo. Spenót, brokkoli, spárga és karfiol fogyasztását ajánlja.

12. Tégy kerülőt!

Válaszd a hosszabb utat, ha ki kell menned a mosdóba. A munkából vagy iskolából hazafelé se a leggyorsabb útvonalon indulj el, hanem válassz hosszabbat, hogy beiktass némi extra távot.

13. Izegj-mozogj!

Így több mint 350 kalóriával többet égethetsz el, mint mozdulatlanul állással vagy üléssel, mutatta ki a Mayo Clinic egy kutatásában. Ha nem vagy örökmozgó típus, akkor is próbálkozhatsz láblóbálással, vagy bármilyen, ülő helyzetben végezhető állandó mozgással. Minél több testrészedet mozgatod meg egyidejűleg, annál több kalóriát égetsz el. Persze, apróságnak tűnik, de a semminél több - és hidd el, hatékony ellenszere az elgémberedésnek is.

14. A táskád mélyén mindig rejtőzzön egy lapos sarkú cipő!

Itt nyilván nem arra gondolunk, hogy surranóban masírozz az utcán, de egy lapos sarkúban könnyebben és gyorsabban közlekedhetsz – ezzel is kalóriát égetve.

15. Este már ne fogyassz sok szénhidrátot!

Utolsó étkezésnek tökéletes lesz valamilyen sovány hús jó nagy adag zöldséggel. Szénhidrát beviteledet a nap első felére időzítsd! Az esti órákban figyelj arra is, hogy olyan ételeket vegyél magadhoz, amik nem akadályozzák meg a nyugodt pihenést!

16. Húzd ki magad!

„A jó tartás magasabbnak és vékonyabbnak mutat, sőt, a hasizmaidat is erősíti.” – mondja Brooklyn Decker fürdőruha-modell.

17. Igyál elegendő folyadékot!

A folyadékhiányos emberek anyagcsere-folyamatai lelassulnak. Egy német tanulmány szerint a napi megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása kb. 30%-kal növelheti az anyagcsere-folyamatok aktivitását. A cél: 8 pohár folyadék/nap. Az oolong tea kutatások szerint akár 10%-kal is növelheti az emésztés gyorsaságát.

18. Óvakodj a túlzott cukorfogyasztástól!

A cukorfogyasztás inzulin felszabadulást indít el a testedben, mely a cukrot a sejtekbe juttatja, ahol a szénhidrát energiaként használódik fel – vagy zsírként raktározódik, írja Jorge Cruise, a „The Belly Fat Cure” szerzője.

19. Guggolj le!

Ha leejtesz valamit, egyenes háttal hajolj le érte; ne a derekad, hanem a térded terheld. Ez védi a hátad és formásabb lesz tőle a lábad.

20. Rágózz!

Néhány kalóriát eléget és visszatart az önkéntelen nassolástól és a felesleges kóstolgatástól – különösen főzés közben, mondja McGee.

21. „Walk & Talk”!

Ne ülj le telefonálás közben sem, munkában pedig viselj headsetet.

22. Válts oldalt!

Ha egy nehéz táskát viszel a válladon, 5 percenként válts oldalt, ezzel is erősítve az izmaidat.

23. Gyorsíts a tempón!

Hallgass gyors számokat, mint például Ne-Yo Closer c. száma, ami sietősebb léptekre késztet, ha sétálsz, vagy lépcsőzöl.

24. Főzz magadra!

Sokkal egészségesebb, és amíg elkészíted az ételt, és utána eltakarítasz magad után, azt a félórát is talpon töltöd.

25. Randizz!

Ha egy férfival vacsorázol, mindig alacsonyabb kalóriatartalmú ételt rendelsz, mintha egy másik nővel ennél, mutatta a hamiltoni McMaster Egyetem. Szóval a randizás jó hatással van a kalóriabeviteledre...nem gondoltad, igaz? :)

26. Ne egyhelyben ülve fogyaszd el az ebéded!

Inkább harapj egyet, aztán indulj egy rövid sétára.

27. Mindig legyen nálad egy kis nassolnivaló!

Dió, mogyoró, mandula, alacsony szénhidráttartalmú csoki, vagy felszeletelt gyümölcs. A gyakori étkezés felgyorsítja az anyagcseréd. A magas rost -, és alacsony szénhidráttartalmú ételek filmréteget képeznek a bélfalon, ezzel gátolva a többi kalória felszívódását.

28. Viselj magas sarkút!

Ritkán viselj magasabb sarkú cipőt is, így formában tarthatod a lábad, mert különböző izmokat dolgoztat meg a vádlidban és a combodban.

29. Relaxálj!

A sok stressz miatt a szervezet zsírként raktározza el a bevitt cukrot, különösen a has környékén. Próbálj ki több típusú relaxációt, és válaszd ki a számodra megfelelőt!

30. Ne tévézz túl sokat!

Azok a felnőttek, akik felére csökkentették a tévé előtt eltöltött időt, naponta 119 kalóriával többet égettek el az étrendjük megváltoztatása nélkül.

31. Emelkedj fel!

Bárhol kell sorba állnod vagy várakoznod, végezz egy egyszerű gyakorlatot: emelkedj lábujjhegyre, majd vissza. Ez kiváló vádliformáló, de jót tesz a vérkeringésednek is.

32. Növeld az erőnléted!

Végezz különböző intenzív gyakorlatokat. Ha úgy érzed, maximum 30-ra vagy képes, csinálj 40-et!

33. Minden nap igyál meg egy kis csésze zöld teát!

A zöld tea polifenolokat, olyan növényi vegyi anyagokat tartalmaz, melyek szintén gyorsítják az emésztést, a Genfi Egyetem egy tanulmánya szerint.

34. Használj pikáns fűszereket!

Ezek is gyorsítják az emésztési folyamatokat, próbáld ki például a vörös borsot salátára, esetleg a chilit levesekbe. Azonban ne ess túlzásba! A túlságosan fűszeres ételeket ajánlott csak alkalmanként bevetni, hiszen más hatásai is lehetnek a szervezetedre, amik nem biztos, hogy ugyanilyen pozitívak (pl. puffadást okozhatnak).

35. Mozgasd meg a lábaidat!

Ha sokáig kell ülnöd, csinálj apró térdemeléseket, mintha egyhelyben menetelnél.

36. Egyél lazacot!

A lazacfogyasztók jelentősen több kalóriát égetnek el, mint azok, akik a marhahúst részesítik előnyben, annak ellenére, hogy mindkét étel kalóriatartalma nagyjából megegyezik - mutatta ki egy erre vonatkozó kutatás.

37. Mozogj hetente háromszor egy órát!

Elegendő naponta fél óra vagy hetente háromszor egy óra mozgás ahhoz, hogy egészséges legyél.

38. Edd meg a héját!

A gyümölcsök és zöldségek héjában lévő rost lebontása nagyobb energiát vesz igénybe, és még egészséges is.

39. Nem mindegy, milyen zsírt viszel be!

Ints búcsút az állati eredetű zsíroknak, és használj helyettük telítetlen növényi zsiradékot!

40. Ne feledkezz meg az étrendedről!

Kutatók kimutatták, hogy az zsírszegény étrend megakadályozza a zsír lerakódását.

41. Sprintelj!

Ha a futást vagy a kerékpározást választod mozgásformának, akkor próbáld ki az intervallumos módszert - azaz a sima szakaszok közé iktass be sprintelős szakaszokat, amikor legalább 30 másodpercig beleadsz mindent. A hirtelen megemelkedő pulzusszám, felpörgeti a vérjókeringést és az anyagcserét - gyorsul a zsírégetés.

42. Emeld a tétet!

A fokozatosság elvét alkalmazva minden héten emeld egy picivel a mozgás-adagodat. Ha eddig csak két kört futottál a parkban, told meg egy fél körrel, ha eddig esténként 30 felülést csináltál, minden nap növeld eggyel. Észre sem veszed és a hónap végére már 30-caltöbb felülést isképes leszel legyűrni.

43. Fő a változatosság!

Szó szerint is érthető. Azaz ne mindig ugyanazokat a kalóriaszegény ételeket fogyaszd – hiszen az egy idő után rendkívül unalmas tud lenni. Minél változatosabb az étrended, annál könnyebb tartani a mennyiségi korlátokat.

44. Elő az ugrálókötélle!

Nem, nem fognak kinevetni. Az ugrálókötelezés nem az ovisok és a kisiskolások játékszer, hanem egy szuper - és végtelenül egyszerű - sporteszköz. Negyedórás ugrálókötelezés 100 kalóriát éget el.

45. Tanulás közben tarts mozgásos pihenőket!

Ha folyamatosan csak ülsz a könyveid vagy a laptopod felett, akkor előbb vagy utóbb nemcsak a testsúlyod miatt kell aggódnod, hanem az izmaid, ízületeid és a keringésed miatt is. Ha sikerült egy-egy feladaton túljutnod, akkor mielőtt újba kezdenél iktass be egy 10 perces pihenőt, amit nyújtózkodással, sétával, némi tornával tehetsz hatékonnyá.Javul az anyagcseréd, gyorsul a keringésed, még az agy is több oxigénhez jut. Az ablakot kinyitva légzőgyakorlatokat is végezhetsz.

46. Tégy rendet magad körül!

Két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt mozogsz, másrészt átláthatóvá teszed a káoszt. Ugyanilyen jó hatással lesz rád a takarítás, a kerti munka, a mosogatás vagy akár a vasalás is. Hasznos valamennyi, és eredményesen égeti a kalóriákat.

47. Az ágyban heverészvetévézés közben is lehet tornázni

Itt nem kell semmiféle megerőltető gyakorlatokra gondolnod: kar és lábemelés minden félórában 2x10, felülés 1x10.

48. Felejtsd el a liftet!

A lépcsőzés egészséges: 2-3 emelet megtétele meg sem kottyanhat az egészséges szervezetnek. A legolcsóbb kardioedzés, ami erősíti a comb- és a fenékizmot. Persze a tét emelhető. Ha pedig még az anyukádnak is segítesz a heti bevásárlásnál, akkor a cipekedés is égeti a kalóriákat.

49. Járkálj telefonálás közben!

Miközben a barátnőiddel, barátaiddal beszélgetsz nyugodtan sétálgass, végezz lábemeléseket, guggoló gyakorlatokat.

50. Tekerd fel a hangerőt!

Biztos van olyan ütős zeneszám, amit nagyon kedvelsz – tekerd fel a hangerőt és TÁNCOLJ! Adj bele mindent – 10 perc alatt akár 120 kalóriától is megszabadulhatsz.

51. Jógázz!

Sokan hiszik azt, hogy a jóga nem égeti a kalóriákat. Nos ők, nagyon tévednek. Az előre megtervezett és pontosan kivitelezett jóga gyakorlatok rengeteg energiát és koncentrációt igényelnek, és olyan izmokat-, izomcsoportokat is megmozgatnak, amelyeknek eddig a létezéséről sem tudtál (vagy legalábbis még nem érezted, hogy vannak),

52. Kirándulj és tarts terepgyakorlatot!

A sima járdák és utak helyett válaszd a “vad” természetet és válassz nehezített terepet. Felkapaszkodni egy domboldalon lényegesen több erőt vesz igénybe, mint a normál felületek.

53. Ne gubózz be télen se!

Öltözz fel rétegesen és szabadulj ki a négy fal fogságából - sétálj, szánkózz, hógolyózz, lapátold a havat. Mivel a szervezetednek alkalmazkodnia kell a hideghez is, lényegesen több kalóriát fog elégetni.

54. Szerezz be egy kutyát!

Ha van rá lehetőséged, akkor szerezz be egy négylábú kedvencet, akiről napi rendszerességgel gondoskodni kell.

55. Görkorcsolyázz!

A görkorcsolyázás az egyik olyan tevékenység, ami szinte leolvasztja rólad a fölös kalóriákat.Tudtad, hogy óránként 700 kalóriát éget el, és ráadásul feszesíti a combot.

56. Játssz a kistesóddal!

Ez több szempontból is előnyös: egyrészt tehermentesíted a szüleidet azzal, hogy vigyázol a húgodra vagy az öcsédre, másrészt az örökmozgó kicsik feladják a leckét.

57. Fogyassz zsírégető ételeket!

Ezek az ételek felgyorsítják az anyagcserét - ilyenek a csípős ételek, vagy a borsmenta, a citrusfélék, a fahéj, a bors.

58. Felejtsd el a stresszt!

Ha ideges vagy, akkor hajlamosabbá válsz arra, hogy vigasztalásképpen megjutalmazd magad valamilyen édességgel.

59. Ne üdítő italt fogyassz, hanem teákat!

A kutatások szerint minden csésze tea 30 kalóriát söpör ki a szervezetedből.

60. Ha szereted, ha nem, de fogyassz kúra szerűen ecetet!

Napi fél evőkanál 10 %-os ecet 1 hónapon keresztül segít a zsírégetésben.

(P.R., Forrás: msnbc)