megfázás
#Táplálkozás

A legjobb ételek megfázás ellen

2023.12.16.
2 perces olvasási idő

A tudomány igazolta a nagymamák bölcsességét: a tyúkhúsleves valóban kitűnő megfázás ellen. Hogy még hatásosabb legyen, adj hozzá egy kevés fokhagymát. Melyek azok az ételek, amelyek segítenek elkerülni a náthát?

A megfázás kezdeti tüneteit a legtöbben igyekszünk temrészetes módszerekkel - gyógynövényekkel, illóolajokkal, ételekkel, italokkal - enyhíteni. Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten hatásosak nátha esetén, ezért érdemes az őszi-téli időszakban betárazni belőlük otthonra.

Számos étel tartalmaz olyan antivirális és antibakteriális hatóanyagot, melyek segítségével az immunrendszered majdnem minden nyavalyát képes legyűrni. Az alábbi ételek megelőzhetik a fertőzést vagy erősíthetik szervezeted természetes védekezőképességét.

1. Cayenne-i bors vagy csípős chili

Ha úgy érzed, mintha abroncsba lenne szorítva a fejed, kapj be egy kis chilit. A kapszaicin, vagyis az a vegyület a paprikában, amitől csípős, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elősegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat. Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni!

Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva az orrod. A kapszaicin hatására a szervezeted feloldja a nyálkaréteget, ami így könnyebben leválik és megszabadulhatsz tőle. Ellentmondásnak tűnhet, de amikor kapszaicint viszel be, az az idegeket is tompítja. Ez a hatóanyag gyengíti a fájdalomingereket az agyba továbbító idegeket.

2. A tyúkhúsleves

A tudomány megerősítette nagymamáink bölcsességét: a tyúkhúsleves valóban kiváló megfázás ellen. Nagymamáink mindezt anélkül is tudták, hogy klinikai vizsgálatok vagy tudományos kutatások bizonyították volna, miért is van így.

Az egyik egyetem orvosai azt vizsgálták, milyen tényleges hatása van a tyúkhúslevesnek a megfázás kezelésében. Tulajdonképpen nagymamáink receptjét használták, melynek alapanyagai a csirke mellett hagyma, burgonya, fehérrépa, sárgarépa, zellerzöld és petrezselyem.

Számos bonyolult laboratóriumi vizsgálat elvégzése után a kutatóknak sikerült kideríteniük, miben rejlik a tyúkhúsleves egyik tényleges, megfázás elleni hatóanyaga: magában a húsban. A húsleves alapanyaga lényegesen lassítja a nyálkatermelést, ezáltal megfázáskor is könnyebb lesz a légzésed.

3. A narancslé

A narancslé kitűnő szer megfázás esetén. Óriási mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely bizonyítottan lerövidíti a megfázás időtartamát. A hetvenes években számos tanulmány jelent meg arról, hogy az általánosan ajánlott napi C-vitamin mennyiség (500 mg) egy nappal is megrövidítheti a megfázás idejét.

Mást kutatók és tudósok azt állították, hogy az ajánlott napi C-vitamin négyszeresének az elfogyasztása csodákat művel. A legújabb tanulmányok ugyanakkor azt mutatják, hogy az óriási mennyiségű C-vitamin-fogyasztásnak nincsenek igazi előnyei az ajánlott napi adaggal szemben.

Mennyi C-vitamin van a narancslében? Márkától függően kb. 120 mg van egy pohárnyiban. Szóval ha legközelebb megfázással küszködsz, hajts fel néhány pohár narancslevet. Ám ne feledd: minél frissebb, annál jobb, tehát igyál frissen facsart narancslevet, ha teheted.

4. A gyömbértea

Kínában évszázadok óta használják ezt a gyógynövényt a természetgyógyászok. Állítják, hogy a gyömbértea csodálatos gyógyszer megfázás ellen, enyhíti a fejfájást, megszünteti a gyomorémelygést, sőt a vérkeringésre is jótékony hatással van. Az is bizonyított tény, hogy a gyömbér, akár teaként fogyasztjuk, akár magában, enyhén fájdalomcsillapító hatású.

Más tanulmányok azt bizonyítják, hogy a gyömbér bizonyos fajta vírusok ellen is felveszi a harcot. Tehát egy csésze gyömbértea vagy egy kevés frissen összezúzott gyömbér, melyet forró vízbe keversz, enyhíti a megfázás tüneteit és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

5. A fokhagyma

Az ősi egyiptomiak annyira megbecsülték a fokhagymát, hogy fizetési eszközként is használták. Lehet, hogy ma nem tudsz egy-két gerezd fokhagymáért X-boxot venni, de a vírusok támadása ellen jó hasznát veheted a csípős fűszernövénynek. A fokhagyma olyan vegyületet tartalmaz (allicin), amely elpusztítja a baktériumokat és jelentős mértékben csökkenti a vírusok életképességét.

Egy közelmúltbeli tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek, akik valamilyen allicin készítményt szedtek, fele akkora valószínűséggel hűltek meg, mint mások. Természetesen a nyers fokhagyma vagy fokhagymás ételek fogyasztása hasonló hatással járhat.

Mielőtt feleslegesen gyógyszerek használatához folyamodnál, tegyél egy próbát a fenti házi praktikákkal, hiszen sok esetben ezek is segítenek átvészelni a megfázász.

(KamaszPanasz - Ő.B.)