/ TÁPLÁLKOZÁS / Amit a béta-karotinról tu...
  2016-02-23

Amit a béta-karotinról tudni érdemes

A béta-karotin egy karotinoid, amely a növényi pigmentek, színezőanyagok egyik csoportját alkotja. Olyan típusú antioxidáns, amely az emberi szervezetbe kerülve rövid idő alatt A-vitaminná alakul át.

- hirdetések -

Korábban a tudósok azt gondolták, hogy a béta-karotin maga az A-vitamin, csak később jöttek rá, hogy a béta-karotin csak egy alkotóeleme a vitaminnak. 

Miért hasznos a béta-karotin?

Az A-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészséges működésében, a jó látásban, az immunrendszer erősítésében, valamint az egészség fenntartásában. Tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak olyan zöldséget és gyümölcsöt, amely gazdag béta-karotinban, kisebb eséllyel lesznek érintettek a szívbetegségekben és bizonyos daganattípusok kialakulásának az esélye is csökken. Emellett a vírusokra is kevésbé fogékonyak, akik megfelelő mennyiségű béta-karotint vesznek magukhoz. A bőrre is jó hatással van, ezért érdemes rendszeresen pótolni.

Bár van napi ajánlott mennyiség (RDA) az A-vitaminra vonatkozóan, de nincs RDA külön a béta-karotinra. Az átlagos napi étkezés során 1-3 mg-ot viszünk be a szervezetünkbe, amely fedezi a napi szükségletet is. Fontos azonban tudni, hogy étrend-kiegészítő formájában csak orvosi felügyelet mellett ajánlott szedni, hiszen a béta-karotin túladagolható!

Mi mindenben található béta-karotin?

Mint általában a vitaminok és ásványi anyagok esetén, a béta-karotinnál is igaz, hogy a legjobb a természetes forrásokból pótolni a szervezet számára szükséges és előnyös mennyiséget. Íme, néhány élelmiszer, amely béta-karotinban gazdag:

  • sárgarépa
  • édesburgonya
  • sütőtök
  • spenót, kelkáposzta
  • egyes gyümölcsök (például a sárgadinnye, sárgabarack)

A legtöbb béta-karotin a friss gyümölcsökben és zöldségekben van, a fagyasztott változatokban jellezően kevesebb béta-karotin található.

Milyen kockázati tényezője lehet a béta-karotin fogyasztásának?

- Mellékhatások. Az élelmiszerekben megtalálható béta-karotin mennyiségnek kevés mellékhatása van. Előfordulhat, hogy ha sok béta-karotint veszel magadhoz, akkor sárgás, narancsszínű lehet a bőröd. Ez csak átmeneti állapot és teljesen ártalmatlan.

- Kockázatok. Bár a nagyobb mennyiségű béta-karotin hatása még nem tisztázott, a nagy dózisú A-vitamin és feltehetőleg a béta-karotin is mérgező lehet a májra. Éppen ezért nem javasolt külön készítményt vásárolni - helyette választ a változatos, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezést.

(M. T., webmd.com)