ananász
#Táplálkozás

Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

2016.01.27.
2 perces olvasási idő

Így télen, a járványok idején jól jöhet, ha ismerjük, hogy mely ételekből szerezhetjük meg a szükséges vitaminokat szervezetünk számára. Talán sokan nem is tudjátok, de bizonyos zöldségek és gyümölcsök még megbetegedés idején is a segítségünkre lehetnek.

Ananász

Ezt a dél-amerikai gyümölcsöt leginkább télen lehet kapni. Nemcsak díszként szép, de egészséges és finom is. B12, E-vitamin, valamint 16 féle ásványi anyag és nyomelem található benne. Az ananász magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett javítja a szervezet fehérje-egyensúlyát, csökkenti a hasnyálmirigy terhelését, segíti a szervezetben visszamaradt folyadék eltávolítását, valamint enyhíti a bélműködési zavarokat.

Az ananász frissen facsart levét a természetgyógyászok a lázas állapot és tengeribetegségek esetén ajánlják. A karibi országokban afrodiziákumként (vágykeltőként) tartják számon. Fontos, hogy csak érett ananászt együnk, mert az éretlen, savas gyümölcs károsíthatja a fogakat.

Citrom

Mi is lehetne jobb egy hideg téli estén egy forró citromos teánál? Ennek a mediterrán területeken elterjedt gyümölcsnek legfőbb - és mindenki által ismert - hatóanyaga a C-vitamin, mely véd a fertőzések ellen, erősíti az immunrendszert. A citrom emellett serkenti a gyomorsav termelését és aktiválja a gyomor fehérjebontó enzimét, a pepszint, ezáltal javul a fehérjék, a kalcium és a vas felszívódása és felhasználhatósága.c-vitamin

A kalcium a fogak és csontok felépítésében elengedhetetlen, és egyben az idegrendszer legjobb természetes nyugatószere. A vas segítségével szállítódik a vérben az oxigén. A citrom legjobb tulajdonságai közé tartozik, hogy, erősíti az immunrendszert, a hajat, a körmöket és a kötőszöveteket. Erősíti a vérereket, megállítja a fogínyvérzést, valamint felszabadítja a megkötött zsírokat, elősegítve ezzel a fogyókúrát. Ajánlott tehát sportolás előtt megenni egy citromot, hogy a fehérvérsejtek feltöltődjenek C-vitaminnal. A citromhéjat illóolaj tartalma miatt illatosítószerként is használják.

Olívabogyó

Görögország tradicionális exportcikke hazánkban is igen kedvelt csemege, salátákhoz, szendvicsekhez, előételként de akár magában fogyasztva is. Viszonylag magas kalóriatartalma (73%) magas zsírsavtartalmának köszönhető. Már néhány bogyó megszünteti az éhséget, ezért is ajánlott salátákhoz, főzelékekhez fogyasztani. Magas zsírtartalma ellenére is segíti a fogyókúrát. Zsírsavtartalma mellett E-vitamint is tartalmaz, amely védi a sejteket. Az olajbogyó erősíti a szívet, enyhíti a gyulladás okozta fájdalmakat, erősíti az immunrendszert és védi a hormontermelő mirigyeket.

Vörös káposzta

Szintén kedvelt saláta hozzávaló. A vörös káposztát nem csak nyersen, hanem főzve, köretként is fogyasztják. Pozitív tulajdonságait legfőképpen a benne található szelén nevezetű nyomelemnek köszönheti. Csökkenti a magas vérnyomást, méregteleníti a beleket, segíti a víz kiürülését, a fogyókúrák sikerességét. Ha, nem megy a tanulás, nyugodtan egyél meg egy vörös káposzta salátát, ez ugyanis serkenti az agyműködést és még közvetve a hangulatod is javítja. Nem csak a tanulási gondokkal küszködők, de a fiatalodni vágyók is fogyaszthatják.

(SZ. D. L.)