skizofrén
#Lélek

Skizofrénia: tünetek és kezelés

2013.11.07.
2 perces olvasási idő

A skizofréniával együtt élni nem egyszerű, és sokszor a család is nehezen tudja kezelni a betegséget. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyes viselkedésbeli zavarokat mi okozhat. Íme, néhány tudnivaló a betegség okairól, a tünetekről, és a diagnosztizálásról.

Hogyan változik meg a gondolkodás egy skizofrén beteg esetében?

A gondolkodás egyre szervezetlenebb lesz, egyre zavarosabb. Például a kimondott mondatok vagy szavak teljesen összefüggéstelenek, vagy azok a dolgok, amiket mond, a hallgató számára érthetetlenek.

Hogyan változik meg a viselkedés?

A viselkedésbeli változások is feltűnőek, ez legtöbbször a szociális viselkedésben mutatkozik meg. A viselkedésbeli zavarok lehetnek nagyon gyengék, de ez átcsaphat agresszív, bántó viselkedésbe is. A skizofrén betegeknek gyakran szükségük van segítségre, ápolásra.

Mi alapján lehet diagnosztizálni a skizofréniát?

  • Pozitív tünetek (hallucinációk, tévképzetek, érzékcsalódás zavaros gondolkodás)
  • Negatív tünetek (hangulatváltozások, szomorúság, önbizalomhiány, szociális élettől való elvonulás, kommunikáció hiánya, bizonyos feladatok elvégzésére való képesség elvesztése)
  • Viselkedésbeli problémák (segítség elutasítása, kontrollvesztés, hangulatingadozások, testápolás, stb. elhanyagolása)
  • Jelentős diszfunkció valamilyen területen, például a szociális életben, a párkapcsolatban, társas életben vagy akár az iskolában
  • A fenti tünetek minimum hat hónapig fenn kell hogy álljanak, illetve ezeket pozitív-negatív tünet-együttesnek kell kísérnie.

Mi okozhat skizofréniát?

Az agy fő funkciói változáson esnek keresztül, sérülnek, és ebből alakulhat ki a skizofrénia. Skizofréniát okozhat az idegsejtek pusztulása az agy viselkedés- és érzelemközpontjában, vagy a hipotalamuszban (ez a figyelemmel függ össze).

A betegségben szenvedő embereknek nagyon nehéz a mindennapos impulzusokkal, kívülről jövő ingerekkel megküzdeniük. Az információkat nem tudják feldolgozni, és ezek összekeveredve, zavarosak maradnak. Néhány hormon is közrejátszhat (dopamin, vagy szerotonin) a kialakulásában. Az agy más területeit is érintheti a betegség, például a limbikus rendszert ( az agy azon része, amely az érzelmeket kezeli), a hipotalamuszt ( amely a kimenő impulzusokat irányítja), a kortexet ( ez az a rendszer, amely a problémamegoldásért és az összetett gondolkodásért felel).

Mit tehetsz TE?

A skizofréniában szenvedő betegnek azonnal terápiára van szüksége. Mint barát, testvér, családtag Te is sokat tehetsz. Az érzelmi támogatásod az egyik legfontosabb dolog.

Sokszor a legegyszerűbb kérdések is sokat segítenek, és lehet, hogy neked hamarabb meg fog nyílni a beteg. Feltehetsz olyan kérdések, mint például:

  • Kényelmesen érzed magad az iskolában? Jól megvagy az osztályoddal?
  • Észrevettél valamilyen problémát a gondolkodással, beszéddel kapcsolatban?
  • Látsz vagy hallasz olyan dolgokat, amiket mások nem?

A korán felismert betegséget könnyebb kezelni, akár terápiával, és meg is mentheti a személyt a későbbi szociális és egyéb diszfunkcióktól. Kísérd el a barátodat a kezelésekre, beszélgess vele sokat. Ezáltal megelőzheted, hogy magára maradjon, vagy esetleg depressziós legyen.

Milyen kezelések léteznek?

A korán felismert betegséget könnyebb kezelni, gyógyítani, ám az előrehaladott esetekben szükség lehet kórházi (benn kell maradnia, vagy pedig csak kontrollra kell járnia) vagy egyéb kezelésekre.

Minden terápia lényege, hogy minimalizálják a betegség tüneteit, és megőrizzék a 'normális' élet feltételeit, maximalizálják ennek lehetőségét. A beteg sokszor kap kezelési tervet, amelyet követve könnyebb a gyógyulás. A kezelés a következőket tartalmazhatja:

  • Gyógyszeres kezelés
  • 'Tanulási ' program, mind a betegnek, mind a családnak (ez tartalmaz mindent, amit a betegségről tudni kell, illetve a lehetőségeket a támogatásra)
  • Szociális készség tréning
  • Rehabilitációs program, amely segít visszaszokni a mindennapi, normális életbe
  • Kognitív terápia (célja jobb gondolkodási és viselkedési mechanizmus kialakítása)

(Gy. R. - teenmentalhealth.org)

Kapcsolódó cikkek