facebook
#Lélek

Facebook okosan: tanácsok a szakértőtől

2012.04.16.
3 perces olvasási idő

Manapság a legtöbb ember el sem tudná képzelni a mindennapjait „fészbúkozás” nélkül. Egy lájk ide, egy komment oda, képfeltöltés és a többi. Te tudod, hogy a Facebook milyen információkat tárol rólad? Nem véletlenül intik óvatosságra az embert!

Minden adatot tárolnak!

Egy osztrák joghallgató, Max Schrems, a tavalyi év végén az európai facebookosok írországi központjához fordult, és lekért minden róla tárolt adatot. Igen, ezt akár te is megteheted, hiszen az európai törvények szerint - amelyek ugyebár nem azonosak az amerikaival - lekérhetsz bármilyen információt az oldaltól, ami természetesen rólad szól.

A közösségi portál egy lemezt küldött Maxnek...Az adatok körülbelül 1222 A/4-es papírra férnek rá. A megdöbbentő, hogy mi mindent tárolnak. A letörölt kommenteket, képeket, lájkokat, beszélgetéseket - egyszerűen mindent!

Veszélyes a lájkolás!

Tudtad-e, hogy a tetszik gomb lenyomásával (például, ha egy céget, szervezetet,stb. lájkolsz) lekövethető minden lépésed az interneten? Tehát hozzáférhetőek lesznek olyan információk is, amit esetleg más oldalakon osztasz meg – pl. Youtube-on, Twitteren stb.facebookozás

Max ezért hozta létre, az 'Europe vs. Facebook' elnevezésű weboldalt. Augusztus óta több mint félmillió ember látogatta meg az oldalt, illetve kérte le a róla szóló infókat. Petíció is indult, amelyben azt kérik, hogy a felhasználó által letörölt adatokat száműzzék a rendszerből, és ne lehessen ál-profilokat létrehozni. Úgy tűnik sikerrel jártak, hiszen a Facebook az utóbbi időben rengeteg új szabályt hozott be, illetve sok dolgot felülírt, megváltoztatott.

Egy interjúból kiderült, hogy Schrems még mindig fenn van a Facebook-on, és használja a közösségi portált. “Engem nem érdekel a pénz (a Facebookot ugyanis megbüntették a törvény megszegése miatt), az viszont érdekel, hogy mit csinálnak az adataimmal, és hogy betartják-e a szabályokat”- nyilatkozta, majd hozzátette: “Szuper ötletnek tartom a közösségi portálok gondolatát. A kapcsolattartás így könnyebbé válik.”

Gondold át, mielőtt megosztanád!

Te mit osztasz meg? Elgondoltad már, hogy mi minden lehet rólad fenn az interneten? Arról nem is beszélve, hogy később sok ember megbánja a bikinis-nyaralós fotók feltöltését, vagy esetleg egy-egy meggondolatlan hozzászólást. Az internetről manapság akárkiről, akármilyen adat hozzáférhető, így egy állásinterjú előtt is bármikor ellenőrizhető az ember!

Az ismerősök

Tényleg ismersz mindenkit? Hány meg hány olyan embert jelöltél vissza, akiknek a kilétében nem voltál teljesen biztos? Itt az idő szelektálni! Akár össze is írhatod, hogy kik azok az emberek, akikkel szívesen tartod a kapcsolatot, illetve akikkel rendszeresen beszélgetsz. Lehet, hogy nehezedre esik majd, de hidd el, megéri! Különben is, az ember az igazi barátaival nem a Facebookon van együtt!

Képek

Tavalyi tengerparti nyaralás, hétköznapok, sulis fotók, buliképek. Lehet, nagyon viccesnek tűnik egy vodkás üveggel pózolni, de gondold csak el: ezek a képek fenn maradnak az interneten. Ha nem olyan névvel áldott meg a sors, mint például Szabó Anna, akkor nem árt meggondolni, hogy mit töltesz fel!

Egy állásinterjú,suliváltás, stb. alkalmával bepötyöghetik a nevedet és valószínű, hogy egy ilyen kép nem lesz túl bizalomgerjesztő. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy majdnem mindenkiről van ilyen kép és a szórakozás nem bűn! A jövőben viszont érdemes odafigyelni a képek mennyiségére, milyenségére, illetve nem árt, ha közlöd az ismerősökkel, hogy nem szívesen látsz olyan képet magadról, amit az engedélyed nélkül töltöttek fel.

Üzenetek, állapotfrissítések

Ez a kinek-mit kategória! Nem biztos, hogy mindenki kíváncsi a magánéletedre, továbbá téged is zavarhat, ha valaki nagyon személyeskedik. Ez tényleg nem az a tér, ahol bizalmas infókat kell megosztani. Egy találka megbeszélésére, esetleg egy baráti csevejre teljesen alkalmas az üzenet vagy a 'falra irkálás'. A többit pedig személyesen jobb megbeszélni.

Az állapot megosztás ezen felül nem arra való, hogy minden lépésedről tájékoztasd a világot (pl. 'borzalom ez a fizika óra' vagy 'utálom a sulit').

„Guglizz” rá!

Kíváncsi vagy, hogy mi minden van fenn rólad a neten? Egyszerűen pötyögd be a nevet a keresőbe és máris láthatod az eredményeket. Megdöbbentő, ugye?

Adathalászat: védd a személyes adataid!
Biztos mondták már a szüleid, hogy ne ossz meg személyes információkat az interneten. Így megvédheted magad a szexuális zaklatóktól és az online terrortól. Tovább a cikkhez

Mennyi időd van?

Ki tudnád számolni, hogy egy héten mennyi időt töltesz el azzal, hogy kattogtatod az egeret és 'lájkolgatsz'? Ne válj függővé! Az internetfüggőség is ugyanolyan súlyos lehet, mint az alkoholproblémák vagy a drogfüggőség.

Csökkentsd azt az időt, amit a gép előtt töltesz! Gondold végig, hogy mi mindent el tudnál intézni ez idő alatt: akár elkezdheted azt a könyvet, amit karácsonyra kaptál, vagy belevághatnál egy új, izgalmas nyelv tanulásába.

Az elején persze nagyon nehéz lesz lemondani, hiszen a legtöbb embernek már rutinná vált az értesítések ellenőrzése. Akár kis táblázatot is vezethetsz ( lehet, hogy rémisztő számok jönnek elő) , illetve minden hétre írhatsz egy célkitűzést (pl. „A héten csak 3-szor fogok felmenni a Facebookra, a többi időt arra szánom, hogy kitakarítok/ moziba megyek / sportolok / tanulok/ olvasok” ).

Mint Max Schems is említette, a közösségi portálok hasznosak, hiszen a kapcsolattartás szempontjából kiválóak, gyorsak és ingyenesek. Tanuld meg okosan kezelni őket, és meglátod, így akár hasznodra is válhatnak!

(KamaszPanasz - Gy. R.)