közösségi média
#Lélek

7 tipp a valóban biztonságos jelszóért

2017.05.19.
2 perces olvasási idő

Ma már szinte minden adatot online tárolunk, így egyáltalán nem mindegy, mennyire biztonságos a jelszavunk! Ha már törték fel bármelyik fiókodat, akkor az ezzel járó pánik és bosszúság valószínűleg nem ismeretlen előtted. Használd tippjeinket, hogy biztonságos jelszót hozz létre, és számláid valamint egyéb személyes információid biztonságban legyenek!

Hosszú jelszó

Az első tipp, hogy válassz hosszú jelszót. Minél hosszabb egy jelszó, annál nehezebb feltörni. Lehet, hogy nehezebb megjegyezni is, de az online biztonságod érdekében használj hosszabb jelszót.

Válassz különböző típusú karaktereket!

Sok honlapon kötelező számok és betűk kombinációját használni. Új jelszó létrehozásakor összetett karakterek használata ajánlott a magasabb biztonság érdekében. Használj kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket egyaránt. Sokkal nehezebb lesz feltörni, ha így teszel!

Kerüld az általános információkat!

Soha ne használj általános információt jelszóként! A születésnapod, a neved, a párod vagy háziállatod neve, születésnapja mind rossz ötlet. Továbbá a beceneveket is kerüld, vagy más közismert információt magadról, vagy bárkiről a háztartásodban. Az ilyen jellegű jelszavakat bárki könnyedén kitalálhatja.

Sose használd kétszer ugyanazt a jelszót!

Mindannyian elkövetjük ezt a hibát: ugyanazt a jelszót használjuk több fiókhoz, hiszen így csak egyet kell megjegyezni. Azonban így jóval nagyobb az esélye annak, hogy feltörik. Ha valaki hozzáfér az Insta fiókodhoz, könnyedén feltörheti bármelyik más accountodat is, ha ugyanazt a jelszót használod.

Különösen veszélyes ez, ha az online bankolást választod, hiszen a hackereknek gyerekjáték lesz mozgatni a pénzedet, ha kitalálták a jelszavadat. Ne könnyítsd meg a dolgukat, használj mindig más és más jelszót!

Változtasd meg gyakran!

Azoknál az oldalaknál, amelyeket gyakrabban látogatsz, nagyobb a kockázata annak, hogy feltörik a jelszavad. A laptopod, telefonod ugyanis menti az adatokat, és felajánlja, hogy megjegyzi a jelszavadat is. Sose fogadd el ezt az ajánlatot! Csak még könnyebbé teszed a hackerek dolgát. Változtasd meg a jelszavadat legalább 4-5 havonta, és még sűrűbben a fontosabb, gyakrabban látogatott weboldalaknál!

Használj jelmondatot!

Ez kiváló tipp ahhoz, hogy könnyen megjegyezető, mégis nehezen feltörhető jelszavad legyen. Használj jelmondatot, például: „Szeretem a piros sportkocsikat.” Le is rövidítheted a kifejezést, adhatsz hozzá speciális karaktereket, hogy még egyedibb legyen. Szóközt ne használj! Ez a legegyszerűbb módja, hogy olyan jelszót válassz, amit te könnyen megjegyzel, más viszont nem tud kitalálni.

Ne jelentkezz be nyilvános helyről!

A nyilvános számítógépek trükkösek lehetnek. Nem veszélyes az alkalmazásuk, ha csak arra használod, hogy kinyomtass néhány oldalt, vagy szörfözz az interneten. De próbáld meg elkerülni, hogy nyilvános gépről jelentkezz be az e-mail fiókodba, Facebookodra, banki és más weboldalakra a személyes adataiddal. Így biztosan megtarthatod a jelszavadat és a személyes biztonságodat.

Ha feltétlenül be kell jelentkezned nyilvános számítógépről, győződj meg róla, hogy kijelentkeztél, töröld a böngészőt, és a lehető leghamarabb változtasd meg a jelszavadat a saját számítógépeden.

A biztonságos jelszó megtalálása nehéz feladat… éppen ezért gondosan kell kezelni. Manapság már mindent el lehet intézni online, és bár ez kényelmesebbé teszi az életünket, veszélyes is, hiszen ellophatják a személyazonosságunkat, vagy lenullázhatják a bankszámlánkat. Tedd meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ez ne történhessen meg veled!

(KamaszPanasz - S.C.)