/ DROG, CIGI, ALKOHOL / A speed hatása, veszélyei
  2010-06-08

A speed hatása, veszélyei

Rengeteget hallunk róla. Talán a legelterjedtebb drogok közé sorolhatjuk. De valójában tudjuk, hogy mit tartalmaz? Mi a hatóanyaga? Melyek a fogyasztásának következményei?

A speed hatóanyaga az orvostudományban is használt metamfetamin. Ez a szer elterjedt a hiperaktív gyerekek kezelésénél, ismert doppingszer sportolók körében.

- hirdetések -

A speed amfetamin származék, ezért élénkítő hatással bír. A 20. században találták fel, mára már széleskörben elterjedt. A  sportolókon és az orvosi felhasználáson kívül használják még az aktív életet élők, az éjszakai műszakosok, vagy éppen azok, akiket egy energiaital vagy egy kávé már nem nagyon dob fel.

A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható. Leggyakrabban orron keresztül jut a szervezetbe, de meg lehet enni, el lehet szívni, és vénásan is beadható. Az átlagos adag 5-30 mg, de elsőre már 50 mg is halálos lehet.

A fizikai hozzászokás gyorsan kialakul. Egyre több anyag kell ugyanazon szint eléréséhez. Ismernek napi több ezer mg-ot fogyasztókat is. Hatása sok mindentől függ, de általában 4-8 óráig tart. Emeli az adrenalin és a dopamin szintet, de ugyanakkor gátolja lebomlásukat. Magyarán vérnyomás és pulzusemelő hatása van, ezáltal okozhat szívinfarktust is.

Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de annál sokkal tovább tart. Emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezik. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakulhat ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, torzult látás, remegés és mellkasi fájdalom is.

A speed étvágycsökkentő hatása miatt régen kedvelt fogyasztószer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet. Elmúlásával levertség, fáradtság, rossz közérzet jelentkezik. Több napos használat után a kialvatlanság és a fáradékonyság tünetei (hallucinációk, emlékezetkiesés) jelentkeznek. Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység és érzelmi elsivárosodás alakul ki.

Mint minden dopamin rendszeren keresztül ható szer erős pszchiés függőséget hoz létre. A beteg egyszerűen már nem képes a speed nélkül élni. Elvonási tünetek jelentkeznek (pl. levertség, depresszió, farkaséhség, ritkább esetbe szívpanaszok, bélgörcsök).

Gyakori, hogy a speedet fogyasztók nagy része a speed mellé még másfajta drogokat is használ (nyugtató, nyugtató-hatású drogok). Ezért a napjaik általában speedel indulnak és elalvás előtt egy nyugtatóval zárulnak.

(Cs.B.)

 Kapcsolódó cikkek

 

ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 4 hozzászólás érkezett
Spilotro írta:
Dátum 2010-06-09 12:09:53
Nem értem, mi a probléma az oldal szerkesztésével. Ezeket az információkat bárki bárhol megtalálja, ha akarja. Inkább jó, ha több helyen fenn van egy ilyesfajta tájékoztatás, hogy minél többen informálódhassanak ezeknek a szereknek a veszélyes hatásairól.
bankos11 írta:
Dátum 2009-03-22 21:31:56
Óriási hibát követ el a szerkesztőség, hogy engedi ezeket cikkezgetni. És különben is hol van a szakmai felelőse az oldalnak. Mondjuk egy orvos....legalább. Hogy engedheti ezt a sok baromságot. Íme a cikkből egy részlet "A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható. Leggyakrabban orron keresztül jut a szervezetbe, de meg lehet enni, el lehet szívni, és vénásan is beadható. Az átlagos adag 5-30 mg,"....hát mi ez ha nem ötletek adása a fiataloknak. Gratulálok. Ostobák.
bankos11 írta:
Dátum 2009-03-22 21:27:00
szia zedd!
Felháborító, hogy ezek a tudatlanok butítják és egyben lázítják a fiatalokat a drogok használatára. Komolyan mondom most már utána fogok nézni annak, hogy hol lehet bezáratni hivatalosan is ezt az oldalt. Félre értés ne essék. Legyen minden fiatal tisztában a drogok okozta károkkal. De ezt ne pár taknyosszájú mondja el a tudatlan fiatalnak. Hanem egy felkészűlt orvos, gyógyszerész
zedd írta:
Dátum 2009-03-06 15:16:08
"A speed hatóanyaga az orvostudományban is használt metamfetamin."

Ez egy tárgyi tévedés. A metamfetamin szleng-neve az "ice", azaz "jég", és jóval erősebb és károsabb, mint az amfetamin. Az utóbbit, illetve ennek egy másik változatát, a dexamfetamint nevezik "speed"-nek. Az angol wikipediárol: "Methamphetamine is sometimes referred to as "speed", but this term is usually used for regular amphetamine or dextroamphetamine." (De ez wikipedia nélkül is köztudott.)

"Ez a szer elterjedt a hiperaktív gyerekek kezelésénél, ismert doppingszer sportolók körében."

Ez is tévedés, mármint hogy annyira elterjedt lenne. Csak akkor folyamodnak a metamfetanimhoz, ha más, enyhébb hatású amfetanim-származékok nem válnak be. Ugyancsak a wikipediáról: "Because of its social stigma and toxicity, Desoxyn is not generally prescribed for ADHD unless other stimulants, such as methylphenidate (Ritalin), dextroamphetamine (Dexedrine), lisdexamphetamine (Vyvanse) or mixed amphetamines (Adderall) have failed."

"A sportolókon és az orvosi felhasználáson kívül használják még az aktív életet élők, az éjszakai műszakosok, vagy éppen azok, akiket egy energiaital vagy egy kávé már nem nagyon dob fel."

Huh, ez a szöveg úgy állítja be a dolgokat, mintha az összes felsoroltnál törvényszerű lenne a szer használata, ezzel lényegében propagálja a használatát!!! Ki írta ezt a cikket???