/ DROG, CIGI, ALKOHOL / A speed hatása, veszélyei
  2010-06-08

A speed hatása, veszélyei

Rengeteget hallunk róla. Talán a legelterjedtebb drogok közé sorolhatjuk. De valójában tudjuk, hogy mit tartalmaz? Mi a hatóanyaga? Melyek a fogyasztásának következményei?

A speed hatóanyaga az orvostudományban is használt metamfetamin. Ez a szer elterjedt a hiperaktív gyerekek kezelésénél, ismert doppingszer sportolók körében.

- hirdetések -

A speed amfetamin származék, ezért élénkítő hatással bír. A 20. században találták fel, mára már széleskörben elterjedt. A  sportolókon és az orvosi felhasználáson kívül használják még az aktív életet élők, az éjszakai műszakosok, vagy éppen azok, akiket egy energiaital vagy egy kávé már nem nagyon dob fel.

A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható. Leggyakrabban orron keresztül jut a szervezetbe, de meg lehet enni, el lehet szívni, és vénásan is beadható. Az átlagos adag 5-30 mg, de elsőre már 50 mg is halálos lehet.

A fizikai hozzászokás gyorsan kialakul. Egyre több anyag kell ugyanazon szint eléréséhez. Ismernek napi több ezer mg-ot fogyasztókat is. Hatása sok mindentől függ, de általában 4-8 óráig tart. Emeli az adrenalin és a dopamin szintet, de ugyanakkor gátolja lebomlásukat. Magyarán vérnyomás és pulzusemelő hatása van, ezáltal okozhat szívinfarktust is.

Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de annál sokkal tovább tart. Emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezik. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakulhat ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, torzult látás, remegés és mellkasi fájdalom is.

A speed étvágycsökkentő hatása miatt régen kedvelt fogyasztószer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet. Elmúlásával levertség, fáradtság, rossz közérzet jelentkezik. Több napos használat után a kialvatlanság és a fáradékonyság tünetei (hallucinációk, emlékezetkiesés) jelentkeznek. Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység és érzelmi elsivárosodás alakul ki.

Mint minden dopamin rendszeren keresztül ható szer erős pszchiés függőséget hoz létre. A beteg egyszerűen már nem képes a speed nélkül élni. Elvonási tünetek jelentkeznek (pl. levertség, depresszió, farkaséhség, ritkább esetbe szívpanaszok, bélgörcsök).

Gyakori, hogy a speedet fogyasztók nagy része a speed mellé még másfajta drogokat is használ (nyugtató, nyugtató-hatású drogok). Ezért a napjaik általában speedel indulnak és elalvás előtt egy nyugtatóval zárulnak.

(Cs.B.)

 Kapcsolódó cikkek