kábítószerek
#Prevenció

Klasszikus kábítószerek és hatásaik

2016.04.03.
4 perces olvasási idő

Klasszikus kábítószernek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a történelmünket végigkísérik, hatásmechanizmusuk, tüneteik és így a terápiájuk jól ismert. A róluk felhalmozott tudásanyag azonban korántsem jelenti azt, hogy ártalmatlanok. Egyesek a természetben is előfordulnak, de kémiai úton is előállíthatóak.

boe

A drogok hatásaik szerint három fő csoportba sorolhatók

  • lassítók, amelyek a központi idegrendszer működését tompítják. Ilyenek az opioidok (ópium, morfin, heroin), de hatását tekintve az alkohol is ebbe a csoportba tartozik.
  • gyorsítók, amelyek serkentik (stimulálják) a központi idegrendszer működését. A nikotin, a koffein, valamint a kokain és az amfetaminok tartoznak ide.
  • hallucinogének, amelyek hallucinációt, azaz külső tárgy nélküli észleleteket okoznak. Ebbe a csoportba kannabiszszármazékok (marihuána, hasis) bizonyos gombák, kaktuszok hatóanyagai, valamint az LSD és szerves oldószerek (pl. a ragasztó oldószereként használt etil-acetát) tartoznak.

drog

Opioidok

Ide sorolható az ópium, heroin (crack), morfin, kodein.

Éretlen máknövény gubójának bemetszése után kifolyó nedvből állítják elő. Természetes vegyületek az ópiátok, ezekből mesterséges úton, szintetikusan egyéb vegyületek is előállíthatók, ezeket nevezzük opiopidoknak.

Az opioidokat alkalmazzák az orvosi gyakorlatban is, elsősorban hosszantartó, nagyon erős fájdalmak csillapítására. Használatuk azonban csak rendkívül szigorú szabályok betartása és megfelelő ellenőrzés mellett megengedett.

  • Hatásai: első használatkor jellemző a hányinger, hányás, viszont később előtérbe kerül a jellegzetesen álmosító, és kellemes hangulatot okozó hatása (ez utána igen hamar átvág mély alvásba). Ezen kívül melegségérzés léphet fel, a végtagok elnehezednek, a száj kiszárad, az arc pedig kipirul és viszket. Csökkenti a légzést (fulladás veszélye), a vérnyomást, szűkíti a pupillát,székrekedést okoz.
  • Túladagolás esetén gyakran a légzésbénulás miatti oxigénhiány vezet halálhoz.
  • Használat: szájon át, orrba szippantással vagy injekciós formában.
  • Függőség: Irántuk nagyon gyorsan, akár egyszeri dózisra is erőteljes testi éslelki függőség alakul ki, a leszoktatás nagyon nehéz. Testi függőség tünetei: rossz közérzet, hányás, hasmenés, alvászavar, izomfájdalmak, orrfolyás. Lelki függőség tünetei: a szer hatásának elmúlásakor depresszió, elbutulás, hanyagság jelentkezik, idővel pedig hallucinációk, téveszmék is felléphetnek. A szer elhagyása után 8-10 órával megvonási tünetek lépnek fel.
  • Egyéb veszélyek: intravénás (tű) használat miatt az AIDS és a hepatitis átvitele, agyhártyagyulladás, szívbelhártya-gyulladás, vérfertőzés gyakoribb.

Függésben lévő és szerfogyasztó anyák újszülötteinél megvonási tünetek léphetnek fel.

Stimulánsok

Ide tartozik az amfetamin (ecstasy, speed, kristály), metamfetamin, kokain.

A központi idegrendszerre izgató hatással lévő szereket, úgynevezett pszichostimulánsokat kezdetben gyógyszerként alkalmazták, majd étvágycsökkentő hatásuk miatt fogyasztószerként. A vietnámi háború katonái között volt népszerű az amfetamin, a koncentrálóképesség, illetve a teljesítmény fokozása miatt használták. A hetvenes években azonban káros hatásaik miatt illegális szernek minősítették, így forgalmazásukat betiltották. Ma illegálisan kaphatók csak, és számos utcai név alatt futnak, pl. speed, exstasy.

  • Hatásai: hangulatfokozó, kellemes érzést, izgatottságot, hiperaktivitást, nyugtalanságot okozó hatásuk ismert. Az izgató hatás olyan extrém fokú lehet, hogy a drog hatása alatt állók a szórakozóhelyeken akár egész éjszakán át, végkimerülésig táncolnak. Sőt, kimerüléssel indokolható haláleseteket is leírtak már.
  • Túladagolás esetén tudatzavar, hallucinációk, téveszmék, alvászavar, remegés, erőteljes izzadás lép fel. Jellegzetes példa stimulánsokat használókra a tánctereken görcsösen mozgó, izzadó, tág pupillájú, merev izomzatú emberek.
  • Függőség: a hozzászokás, a hatás gyengülése hamar bekövetkezik, ezért gyakran szükség van egyre nagyobb adagok alkalmazására. A szer elhagyásakor megvonási tünetek lépnek fel.

A kokain (vagy kristályos, pehelyszerű formája, melyet pipából szívnak el: crack)

Nagyon erős függőségeket okoz. A kokain használata elsősorban elegáns, gazdag társadalmi körökben jellemző.

  • Hatására fokozódik az éberség, emelkedett hangulat, lazaság, mindentudás érzése jellemző. Jellemzőek a hallucinációk, szorongás, depresszió is. Orron át alkalmazva, szippantásos formában akár az orr porcainak elhalása miatt orr deformitásokhoz vezethet (gyakori orrvérzés mellett).
  • Túladagolása kómát és halált okozhat.

Hallucinogének

Ezek a kannabisz-származékok (marihuána, hasis), bizonyos gombák, kaktuszok hatóanyagai, valamint az LSD és szerves oldószerek.

Az ebbe a csoportba tartozó szerek elsősorban a külvilág érzékelését befolyásolják: illúziókat hallucinációkat váltanak ki. Az emberiség több, mint százféle ilyen drogot ismer, amelynek többsége növényekben fordul elő.

LSD (lizergsav- dietilamin)

Legismertebb alkalmazási módja bélyegek formájában történő terjesztés, melyek hátoldalán lévő ragasztó LSD-t tartalmaz, ezt nyalja le a fogyasztó.

  • Hatására nagyon intenzív hallucinációk, ijesztő, valóságtól elrugaszkodó képek jelennek meg, a használó magát kívülről figyeli meg. Furcsa gondolatok, akár lidérces képek is megjelenhetnek. A hatás kb. 8-12 órán keresztül áll fenn. A tolerancia nagyon gyorsan kialakul, így egyre nagyobb és nagyobb adagok alkalmazása szükséges. Napokkal, de akár hónapokkal később a tünetek a szer bevételen nélkül is visszatérhetnek, ez a flashback jelensége. A hallucinogének használata emellett növeli az esélyét pszichiátriai betegségek kialakulásának (főleg skizofrénia).

PCP (fenciklidin, angyalpor, ketamin)

A PCP használata a rave partykon elterjedt.

  • Hatása: hallucinációkat, fáradhatatlanságot, színes álmokat okoz. Nagyon sokféle hatása ismert, előidézhet kellemes hangulatot, de akár halál-közeli élményeket, agresszivitást is.
  • Túladagolásakor pánikroham alakul ki. Szippantása során nagyon erős függőség jöhet létre.

Marihuána (kannabisz, fű)

A kannabiszt (cannabis) indiai kenderből nyerik, hatóanyaga a THC (tetra-hidro-kannabinol), ami a szárított növényi levelekben fordul elő. A növényt szárítás után megvágják és leggyakrabban cigaretta formájában szívják el, ez a joint. A kannabisz egyéb használatos nevei: marihuána, kemp, fű. Gyantaszerű formája a hasis, amely nagyobb arányban tartalmaz THC-t.

  • Hatásai: Fogyasztása során javul a kedélyállapot, nevetési kényszer alakul ki, megnő az önbizalom, használata úgynevezett „megvilágosodás”-élménnyel jár. Romlik viszont a koncentrálóképesség és gondolkodás. Nő az étvágy, a szemek pedig vörösek lesznek. Tartós fogyasztás mellett alvászavarokat és elbutulást észleltek.
  • Függőség: főleg pszichológiai függőség alakul ki, elvonás esetén pedig ingerlékenység, hányinger lép fel.

Az egyik legnagyobb probléma vele a kapu-drog elmélet, mely szerint a kannabisz használata „keményebb drogok”, mint a heroin vagy kokain használatához vezethet.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe)

Kapcsolódó címkék

drog