szenvedélybetegség
#Prevenció

Szenvedélybetegségek - Mi mit jelent?

2017.03.22.
2 perces olvasási idő

Amikor az egyes szenvedélybetegségek és azok elkerülése kerül szóba, sok olyan fogalommal találkozhatsz, amit első hallásra lehet, hogy nem tudsz hová tenni. Annak érdekében, hogy jobban értsd ezt a témát, összeszedtük a leggyakoribb kifejezések magyarázatát.

BOE

Mi a szenvedélybetegség?

A kifejezés alatt az agy állapotát befolyásoló, úgynevezett szenvedélykeltő anyagok tartós vagy túlzó használatát értjük.

Szenvedélybetegség lehet szerekkel kapcsolatos, és ezek a szenvedélyek lehetnek:

  • legálisak: alkoholfogyasztás, gyógyszerfogyasztás, dohányzás, koffeinfogyasztás (kávé, tea, energiaital)
  • illegálisak: opiátok, kannabionidok, pszichostimulánsok, hallucinogének, designer drogok

Szenvedélybetegség lehet szertől független is, ilyenek a viselkedési szenvedélyek, pl. vásárlási kényszer, játékszenvedély, gyűjtögetési kényszer.

A droghasználat kapcsán felmerülő gyakori fogalmak és jelentésük

  • Drog: azon anyagok, amelyek a központi idegrendszerre hatva hangulati és gondolkodásbeli változásokat okoznak, és hatásaik károsan hathatnak a szervezet testi-lelki folyamataira.
  • Szerhasználat: valamely, az agy működését befolyásoló szer használata.
  • Visszaélés (abusus): a fent említett szerek túlzott mértékű vagy tartós fogyasztása.
  • Függőség (dependencia): a szer hiánya vagy a megszokott adag jelentős csökkentése hiánytüneteket (megvonási tünetek) idéz elő. A megvonási tünetek enyhülnek, illetve múlnak a szer ismételt bevételével.
  • Addikció (szenvedély): súlyos függőségi állapot, melyet a szer iránti testi és lelki függőség egyaránt jellemez. Ebben az állapotban a szerhasználó minden idejét a drog beszerzésére, használatára fordítja.
  • Tolerancia: a szervezet hozzászokik a fogyasztott szerhez. Ennek következtében egyre nagyobb és nagyobb adagok fogyasztása szükséges ahhoz, hogy ugyanazt az állapotot érje el a fogyasztó.

A drogok egyik legveszélyesebb tulajdonsága a függőségokozó hatásuk. Ez a függőség lehet testi, illetve lelki. Testi függőségről akkor beszélünk, amikor a drog hiánya kínzó testi fájdalmakat, súlyos szervi és keringési zavarokat idéz elő. A lelki függőségtől szenvedő ember gondolatai, mindennapi tevékenységei a drog bármi áron történő megszerzésére irányulnak (drogéhség).

droghasználat

A drogok típusai

  • Kemény drogok: általában olyan kábítószereket értünk alatta, melyek használatuk során súlyosan károsítják az egészséget. Jellegzetes példa a heroin, melynek egészségkárosító hatása igen jelentős, és használata során nagy valószínűséggel függőség alakul ki.
    Olvasd el ezt is! A klasszikus kábítószerek hatásai
  • Lágy drogok: olyan szerek, melyeknek nincs olyan markáns egészségkárosító hatása. Ilyen például a kannabisz. Lelki függőség azonban lágy drogok használatakor is felléphet! A kannabisz és származékainak használata azért is veszélyes, mert növeli annak az esélyét, hogy később valaki kemény drogokhoz forduljon. Ez a kapu-drog jelenség.
  • Designer drogok: egy már tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával létrehozott anyag. Problémát jelent, hogy az illegális droglistán még nem szerepel, így fogyasztása nem tiltott.
    Tudtad? Tévhit kering a designer drogokról

Magyarországon a kábítószer-fogyasztás egyre növekvő mértéket mutat. Elsődleges célcsoporttá mára a középosztálybeli fiatalok váltak. A legkedveltebb, legtöbbet használt drogok a GHB, a designer drogok, a fű, az ecstasy és az amfetamin. A legnagyobb problémát az egyre szaporodó designer drogok okozzák.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)