/ DROG, CIGI, ALKOHOL / A speed és veszélyei
  2010-06-21

A speed és veszélyei

A drogfüggőség nem csak életveszélyes, de nagyon gyorsan tönkreteszi a külsődet is. Szóval, hacsak nem vágysz tönkrement arcbőrre, szemed alatti sötét karikákra és gyors öregedésre, ne próbáld ki őket! Lehetnek barátaid és érezheted jól magad anélkül, hogy veszélyeztesd az egészséged!

A speed amfetaminszármazék (metamphetamin), mely erős élénkítő hatással bír. Ismert dopping szer a sportolók körében, használják éjszakai műszakban dolgozók, tanulók, pörgős életvitelt folytatók, akik a kávé hatását már kevésnek érzik, valamint hiperaktív gyerekek kezelésére is használják.

Mint minden drognál, a hozzászokás gyorsan kialakul, így hamar egyre több kell, azonos hatás kialakulásához. Hatása egyén függő, átlagban 4-8 óráig tart.  A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható.

- hirdetések -

Hatása

Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de nem múlik el olyan gyorsan. Emelkedik a pulzusszám, vérnyomás, kitágulnak a pupillák, a beszéd felgyorsul, eufória jelentkezik, gyakori a szédülés, verejtékezés, szájszárazság, dehidratáció. Feldobottság, éberség, tettrekészség jelentkezik, de előfordulhat, izgatottság, szorongás, félelmek, irritábilitás, paranoid reakciók, emésztési zavarok, torzult látás, remegés, mellkasi fájdalmak.

A speed jelentősen csökkenti az étvágyat, korábban kedvelt fogyasztó szer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja a pihenés idejét. A szer kiürülésével fáradtság, levertség, rossz közérzet jelentkezik.

Több napos használatot követően az alvásmegvonásból adódó tünetek (hallucinációk, emlékezeti és kognitív zavarok) jelentkeznek. Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység, agresszivitás, érzelmi elsivárosodás.

A függőség kialakulásához vezető út

Mint minden dopamin rendszeren keresztül ható szer, igen erős pszichés függőséget hoz létre. A fogyasztó gyakran úgy érzi, speed nélkül nem képes az életét élni. Megvonási tünetként levertség, fáradtság, kimerültség, depresszió, farkaséhség, esetleg szívpanaszok, bélgörcsök jelentkezhetnek.

Gyakori, hogy a rendszeres fogyasztók a speed mellett más, nyugtató, kábító hatású szert is használnak (pl. nyugtatók). Reggel a speed-del indítják a napot, este a nyugtatóval pihennek. Leggyakoribb fogyasztási módja az orrüregbe felszippantás, de meg lehet enni, el lehet szívni és vénásan is beadható. Átlagos dózisa 5-30 mg, első használatkor már 50 mg is halálos szívrohamot okozhat!

Ne feledd! A drogoknál már egyetlen kipróbált alkalom is könnyen függőséghez vezethet! Találj más módot az életedben tapasztalható stressz, nyomás, csalódottság enyhítésére.

(WEBBeteg)

 Kapcsolódó cikkek

 

ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 4 hozzászólás érkezett
csocsilla írta:
Dátum 2010-08-01 13:30:54
a nőknél 100% vágy fokozó
stinky
stinky írta:
Dátum 2010-06-21 21:39:17
A szexualis vagyat/fantazialast fokozza inkabb viszont, nekem legalabbis ez a tapasztalatom. De csak a fantaziat :)
stinky
stinky írta:
Dátum 2010-06-21 21:38:04
"Olyan kis pöcsöd lesz hogy megijedsz és 1 napig fél Hollywoodra (a női fele ;-) sem állna fel." <-- LOL.

100%-ban igaz amugy :)
r-star írta:
Dátum 2010-05-10 12:53:29
"Fokozza a szexuális aktivitást" !?!? Na ez megint totál félretájékozottságra utal. Olyan kis pöcsöd lesz hogy megijedsz és 1 napig fél Hollywoodra (a női fele ;-) sem állna fel.
"Átlagos dózisa 5-30 mg, első használatkor már 50 mg is halálos szívrohamot okozhat!" halott vagyok: 1g 4 felé... sztem ez sem igy van