magamat másokhoz hasonlítgatom

2011.08.04.
Tisztelt doktornő!
13 éves vagyok, és mostanában azt vettem észre, hogy önmagamat betegesen másokhoz hasonlítgatom. Legyen az illető egy sztár, vagy egy modell,vagy csak egy korombeli lány, mindíg az fut át a gondolataimon hogy én miért nem vagyok olyan? És mellettük csúnyának érzem magam. Nem tudom hogy ez normális-e.
Ez már teljesen megőrít. Tényleg ezzel jár a kamaszkor?

Szakértőnk válasza a magamat másokhoz hasonlítgatom kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem az teljesen rendben van, hogy hasonlítgatod magad másokhoz. Ez fontos információforrás az önmagadról alkotott kép kialakításához. Másokat megfigyelve könnyebben meghatározhatod magadat, hogy te milyen vagy és eldöntheted azt is, hogy milyen viselkedésmódokat, külsőt, stb. érzel inkább a magadénak. Így az, ha másokhoz hasonlítod magad segíthet abban is, hogy változtass magadon, olyan irányban, hogy jobban érezd magad és elégedettebb legyél magaddal.

A te esetedben problémát az összehasonlítgatásnak az a része okozhat, amikor csúnyábbnak érzed magad a többieknél. Segíthet, ha ilyenkor kicsit kívülről próbálod megnézni magadat és úgy eldönteni, hogy valóban csúnyább vagy-e. Valószínűnek tartom, hogy nagyon sok esetben nincs igazad, mert téged is szépnek látnak sokan mások. Vedd észre ezeket a visszajelzéseket is és talán akkor, amikor legközelebb valaki máshoz hasonlítod magad, észreveszed, hogy bár ő is szép, te is szép vagy.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor