utálom magam

2011.07.21.
Üdv!
Én egy 16 éves lány vagyok és nem igazán kedvelem magam. Úgy érzem csúnya vagyok és hogy nem vagyok szerethető. Elég visszahúzódó ember vagyok, de ezen nem igazán tudok sajnos változtatni. Ilyen a személyiségem. A külsőmmel meg az a bajom, hogy egy kicsit előre áll az első két fogam, de viszont fogszabályzót nem szeretnék. Ez is eléggé rontja az önbizalmam. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez, hogy ennyire utálom magam, megfog valamikor változni? Szeretnék egy kiegyensúlyozott felnőtt lenni :S

Szakértőnk válasza a utálom magam kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem az, hogy visszahúzódó vagy, ugyanúgy megváltoztatható, mint az önmagadhoz való viszonyulásod. Talán még össze is függnek, hiszen nehéz azt várni valakitől, hogy szeressen, szépnek lásson, ha te ugyanezt nem érzed magaddal kapcsolatban. Próbálj kicsit másképp nézni magadra. Biztosan vannak olyan dolgok rajtad, amik még neked is tetszenek. Senki sem tökéletes, az a kérdés, hogy azt veszed-e észre, arra koncentrálsz-e, amit csúnyának látsz magadon vagy azt, amit helyesnek. A kicsit előre álló fogaid akár helyesek is lehetnek. Biztosan van olyan, akinek tetszik, csak te még nem vetted észre. Sőt, biztosan olyan is van, aki szeret és helyes lánynak lát, csak ezt sem veszed észre, mert nem ezt várod másoktól. Talán ha kicsit nyitottabban közelednél az emberekhez és közelebb engednéd őket is magadhoz, ilyen tapasztalatokat is gyűjthetnél ahelyett, hogy meg sem próbálod, azt gondolva, hogy úgysem sikerülne. Ez segíthetne abban, hogy a saját magadról kialakított képed is átalakuljon.

Amennyiben úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni a problémáddal, fordulj bátran személyesen pszichológushoz, hogy tudjon hatékonyabban segíteni!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor