kisebbségi komplexus

2011.06.17.
Üdv! az elmúlt 1-2 hónapban beteges kisebbségi érzéseim vannak. az okát nem tudom pontosan, de valószínűleg amiatt alakult ki, hogy a cigi leszokást követően felszaladt pár kiló. a testalkatomon nem változtatott, de úgy gondolom, elég látványos volt, főleg bizonyos ruhákban. a szüleim minden nap az arcomba vágták, hogy ronda vagyok, hogy kövér vagyok és malacfejem lett... stb.
szerelmi téren sincs most szerencsém. nem régiben lett vége a kapcsolatomnak.
szinte már utálok az utcára menni. megnéznek az emberek. folyton az kattog a fejemben, hogy biztos azt bámulják, milyen ronda vagyok. a kuka kiviteléhez is 20 percet állok a tükör előtt, hogy "összeszedjem magam". nem tudom, mi van velem... a másik, ha egy vékonyabb lánnyal sétálok az utcán, borzasztó rossz érzéseim vannak, megint csak amiatt, hogy milyen rondának és csúnyának láthatnak. a barátnőm (aki gyönyörű arcú, tökéletes alakú, szép a melle, a feneke és a lába) azzal próbál segíteni, hogy elvisz magával mindenhová bulizni, hogy kimozduljak és meglássam végre, hogy tetszem másoknak. de ez valahogy nem akar összejönni. szinte minden nap kapok fiúktól e-mailt vagy valami üzenetet, hogy mennyire gyönyörűnek lát és mennyire tetszem neki... a reakcióm mindössze annyi (persze csak magamban), hogy "aha...persze...mégis egyedül vagyok...stb"
reméltem, hogy ezek a pozitív jelzések a férfiaktól majd segítenek, de neeeeeem :( semmi. képes vagyok egész nap itthon ülni, lemondani a programokat, mert "így" nem akarok az utcára menni. már egyik ruhámban sem érzem jól magam, nem érzem magam szépnek még picit sem.
a magasságom 167 cm, a súlyom 59. arányos a testalkatom...mégis rosszul érzem magam.
találtam egy weboldalt, ami a kisebbségi komplexusról ír -> http://drimmun.com/pszichiatriai-betegsegek/kisebbsegi-erzes.html
az említett 4 pont nálam szerepel, elég erősen. probléma megoldást nem ír, pedig igencsak nagy szükségem lenne rá. kérem, segítsen! előre is köszönöm

Szakértőnk válasza a kisebbségi komplexus kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, ha annyira elhatalmasodott rajtad ez az érzés, hogy programokat is lemondasz miatta, érdemes lenne személyesen pszichológushoz fordulnod, hogy sokkal hatékonyabban tudjon segíteni, mint én innen a távolból, ismeretlenül!

Szerintem egyébként leginkább az a kérdés, hogy te milyennek látod magad. Mások most is szépnek látnak, csak te nem hiszed el, hogy az vagy. Pedig biztosan van így is olyan helyzet, amikor jobban ki vagy békülve magaddal, a pár kiló plusz ellenére is. Keress ilyen helyzeteket, próbáld megjegyezni a bennük átélt érzéseket és ezek segítségével talán könnyebb lesz elindulnod otthonról és emberek közé menned, akiknek a pozitív visszajelzéseit szintén próbálgasd elfogadni, elhinni! Segíthet az is, ha elkezdesz rendszeresen sportolni. Egyrészt önbizalmat, magabiztosságot adhat, másrészt talán a felesleges kilóidtól is segítene megszabadulnod.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor