Tanácstalan vagyok.

2011.01.08.
Tisztelt szakértő!
Elnézést kérek előre is, hogy engedély nélkül letegezem, de egyelőre örülök hogyha így is megtudom fogalmazni amit érzek. Sok problémám van, sajnos ezeket egyszerre lehetetlen leírni és válaszolni is rá. Igazából csak egy olyan személyt szeretnék aki igazán egyengetné az életem, aki olyan mint egy jó barát de mégsem az, egy felnőtt aki független mások előítéleteitől vagy gondolkodás módjától. Sajnos a szüleim nem ilyenek, sőt barátaim szüleivel sokkal bensőségesebben meg tudok beszélni bármiről legyen szó minthogy itthon szóba is hozzam. Barátaim sajnos erre nem alkalmasak. 17 éves fiú vagyok, nem felvilágosításról lenne szó, hanem hogy milyen is legyek igazából. Nem szeretnék teljes mértékig megfelelni mások elvárásainak, szeretnék egyedi lenni de úgy hogy ezt a társadalom el is nézze nekem. Nem volt még egy igazán jelentős lánnyal kapcsolatom se, sokaknak ez égető problémát jelent. Én nem sietem el a dolgot, természetesen én is várom az igazi szerelmet, tenni érte lusta vagyok, meg úgy nem is jött még velem szembe olyan lány aki szimpatikus lenne és hogy is mondjam az én szintemnek megfelelő. Másik probléma hogy nem igazán vagyok megelégedve magammal, ha tehetném teljesen kifordítanám magam az ellentétemre, és valahogy minden napom olyan mintha egy őserdőben lennék ahol a túlélés a lényeg. Utána olvastam hogy talán szociofóbiám van, ez magyarázza a rengeteg szorongást, idegen emberekkel való kapcsolatteremtést (pl. egy bolti eladó). Az első mondatok ellenére elég sokat írtam, igazából abban a válaszban reménykedem hogy egy pszichológus vagy talán egy tanácsadó lenne a segítségemre. Várom szíves válaszát.

Szakértőnk válasza a Tanácstalan vagyok. kérdésre

Kedves Levélíró!

Teljesen rendben van, hogy letegeztél.

Igazad lehet abban, hogy egy pszichológus segítségével könnyebben tudnád tisztázni magadban ezeket a kérdéseket, megtalálni és elfogadni önmagadat. Fordulj nyugodtan személyesen is pszichológushoz ha úgy érzed, akár egy néhány alkalmas beszélgetés erejéig, akár azért, hogy a kicsit mélyebben fekvő érzéseiddel, gondolataiddal is foglalkozzatok terápia keretein belül.

Egyedül is megpróbálhatod kicsit elemezgetni önmagad. Figyeld meg, mikor érzed úgy, hogy leginkább önmagad vagy és próbáld elfogadni magad úgy, ahogy vagy. Keress helyzeteket, amikor elégedett lehetsz magaddal, igyekezz elérni sikereket, amik megerősíthetik az önbizalmadat vagy csak vedd észre azokat, melyeket elérsz. Biztos, hogy vannak ilyen helyzetek most is az életedben, anélkül, hogy kifordítanád magad. Nem kell kibújnod a bőrödből ahhoz, hogy elégedett lehess magaddal, inkább igyekezz kicsit fejlesztgetni magadon. Biztos vagy egy csomó előnyös tulajdonságod és biztosan vannak olyanok is, akik szeretnek. Vedd észre őket, ne csak azt lásd, hogy milyen nehéz túlélni az őserdőben! Akár úgy is megfogalmazhatnám, hogy vedd észre azt, hogy bár őserdőben érzed magad, ahol a túlélésért küzdesz, vannak hozzá eszközeid, melyeket használni tudsz, vannak benne emberek, akikre számíthatsz és nem utolsó sorban számíthatsz önmagadra is, hogy elég erős vagy a túléléshez, hiszen tapasztalataid szerint is nap mint nap sikerül és ezután is fog. Ha találsz benne örömöt, valószínűleg a bőrödben is jobban érzed majd magad!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor