Mit tegyek?

2010.08.03.
Tisztelt szakértő:)
14 éves vagyok és még tavaly megtetszett az egyik lány osztálytársam:)
el szerettem volna hívni moziban, msn en meg is tettem, de a végén nem lett belőle semmi, mert nem volt jó film azokban az időkben:))
csak van egy nagy bajom
napok óta nem alszom rendesen, csak napi 6-7 órákat, mert folyton a lány van az eszembe
össze szeretnék vele jönni, de nem tudom mit tegyek, hova hívjam el
először is az a nagy bajom, hogy nincs önbizalmam, csúnyának tartom magam, (pedig a többiek szerint meg szerinte sem vagyok az)könnyen zavarba jövök, nagyon hamar elpirulok, ha lányokkal beszélek elég sokszor dadogok...szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel növelhetem az önbizalmamat és mivel lehet ezeket a nagy bajokat megszüntetni?mert így az életbe sem lesz barátnőm, mert egyszerűen félek:((
várom a választ:)előre is köszönöm
Szép estét!

Szakértőnk válasza a Mit tegyek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Először is gondolj arra, hogy egyszer már megtetted, elhívtad moziba a lányt!

A dadogás, a szorongás és az önbizalomhiány egymással összefüggő problémák. Valószínűleg nálad is ilyesmiről van szó. Azt javaslom, figyeld meg milyen érzések, gondolatok,félelmek kavarognak a fejedben, mikor lányokkal beszélsz. Melyek lehetnek ezek közül olyanok, melyeket nem az adott helyzet váltott ki, hanem elsősorban belőled származnak? Félelmeink hátterében gyakran mélyen gyökerező tévhiteink állnak, melyek szerint nem vagyunk elég jók másoknak, nem felelünk meg, nem tetszünk. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet, hogy reálisabban láss helyzeteket, esetleg kicsit magabiztosabban tudj jelen lenni a helyzetekben.

Néhány ötlet még, melyek segíthetnek. Próbálj olyan dolgokat gyűjteni magadról (magadnak) melyeket pozitívnak tartasz. Keress emlékeket arról, amikor erősnek, magabiztosnak érezted magad, legyőzted a félelmeidet. Idézd fel, milyen érzés volt, amikor összeszedted a bátorságodat és elhívtad moziba a lányt. Mi ad neked önbizalmat? Csinálj olyan dolgokat, melyektől erősnek és magabiztosnak érzed magad. Te miért tartod csúnyának magad, ha egyszer mások szerint nem vagy az? Próbáld elfogadni magad olyannak, amilyen vagy. Keressél olyan dolgokat a külsőddel kapcsolatban, melyeket pozitívnak tartasz!

Ha úgy érzed, hogy sehogyan sem tudsz magabiztosabbá válni, javaslom, fordulj pszichológushoz, pszichoterapeutához, aki hatékonyabb módszerekkel tud segíteni az önbizalomhiányod mélyére ásni, megtalálni annak gyökereit.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Pyreschitz Anna

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor